Týždeň s pápežom: Pomysli na to, že existuje lepšia cesta

pápež František Pápežž František sa zdraví s delegáciami, ktorí darovali Vatikánu symboly Vianoc. Foto: TASR/AP

Pápež František má za sebou ďalšiu zahraničnú apoštolskú cestu, aktívny bol aj po návrate z Cypru a v Grécka. Vo svojich prejavoch a v návštevách povzbudil ľudí v komunite Cenacolo, vyzdvihol prácu a angažovanie katolíckych právnikov a opäť podčiarkol význam Vianoc.

Dnes je tretia adventná nedeľa, blížime sa k najkrajšiemu sviatku roka, je to cítiť aj v Ríme. Vo Vatikáne slávnostne rozsvietili betlehem a vianočný stromček. Pápež František pri tejto príležitosti prijal delegáciu z regiónov, ktoré tieto dary do miništátu zaslali. Nenechajme sa zamoriť konzumizmom a ľahostajnosťou, varoval pontifik prítomných vo svojom prejave.

Betlehem a ozdobený stromček nás privádzajú späť k istote, ktorá napĺňa naše srdcia pokojom, k radosti z vtelenia, k Bohu, ktorý sa stáva blízkym: prebýva s nami, je rytmom nádeje v našich dňoch. Stromček a betlehem nám približujú tú typickú atmosféru Vianoc, ktorá je súčasťou dedičstva našich komunít: atmosféru bohatú na nežnosť, zdieľanie a rodinnú intimitu. Neprežívajme falošné Vianoce, prosím, komerčné Vianoce! Nechajme sa objať blízkosťou Boha, touto blízkosťou, ktorá súcíti, ktorá je nežná, a (nechajme sa) obklopiť vianočnou atmosférou, ktorú umenie, hudba, piesne a tradície prinášajú do srdca.“

Foto: Bohumil Petrík

Symboly Vianoc vo Vatikáne možno obdivovať na Námestí svätého Petra aj v Aule Pavla VI. Dodajme, že pápež upozornil na význam sviatku v čase, keď nedávny dokument z Bruselu radil slovo Vianoce nahradiť slovom prázdniny.

Pomysli na to, že existuje lepšia cesta, hovorí pápež komunite Cenacolo

Rímsky biskup mal 8. decembra na Sviatok Nepoškvrneného Počatia Panny Márie, ktorá je štátnym sviatkom v Taliansku i vo Vatikáne, dve súkromné návštevy, ktoré sledovali i médiá. Tradične sa pomodlil pred mariánskou sochou neďaleko slávnych Španielskych schodov a navštívil rímsku komunitu Cenacolo. Pôvodne talianska a dnes už medzinárodná komunita je známa aj na Slovensku. Chce byť školou života a veľkou rodinou najmä pre mladých, siroty i deti z ulice, ktorí sú často sklamaní a podvedení. František ľudí v komunite v Ríme povzbudil, aby nemali strach a pomáhali aj iným mladým:

Nebojte sa reality, pravdy, našich bied. Nebojte sa, lebo Ježiš má rád realitu, aká je, nie nalíčenú. Pánovi sa nepáčia ľudia, ktorí si ,líčia’ dušu, ktorí si ,maskujú’ srdce. Pomôžte mnohým mladým, ktorí sú vo vašej situácii. Majte odvahu povedať: Pomysli na to, že existuje lepšia cesta.“

Touto návštevou pápež oficiálne ukončil špeciálny Rok svätého Jozefa, počas ktorého sa veriaci mohli „každý deň posilniť vo vlastnom živote a vo svojej viere jeho príkladom“.

Práva slabých nie sú slabé práva

Najvyšší veľkňaz katolíckej cirkvi prijal na audiencii Úniu talianskych katolíckych právnikov. Tí na kongrese v Ríme diskutovali o právnej ochrane slabých a zraniteľných. Jorge Bergoglio vyzdvihol, že katolícki právnici „nežiadajú o láskavosť v mene chudobných, ale pevne vyhlasujú tie práva, ktoré vyplývajú z uznania ľudskej dôstojnosti“:

„Práva pracujúcich, migrantov, chorých, nenarodených detí, ľudí na konci života a tých najchudobnejších sú stále viac zanedbávané a odopierané v tejto kultúre vyraďovania. Kto nemá nato, aby míňal a konzumoval, akoby za nič nestál. Ale odopierať základné práva, odopierať právo na dôstojný život, na fyzickú, psychologickú a duchovnú starostlivosť, na spravodlivú mzdu znamená odopierať ľudskú dôstojnosť. Vidíme to: koľkí sezónni pracovníci sú – prepáčte mi za slovo – „použití“ na zber ovocia či zeleniny a potom sú biedne zaplatení a vyhodení bez akejkoľvek sociálnej ochrany.“

Pápež na záver citoval kardinála Dionigiho Tettamanziho: „práva slabých nie sú slabé práva“.


Ďalšie články