Prečo vieme a zároveň nevieme, kto vytvoril bitcoin

V Budapešti odhalili bustu tvorcovi bitcoinu, prvú na svete Muž v maske Guya Fawkesa pózuje so sochou anonymného tvorcu bitcoinu Satoshiho Nakamota v Budapešti. Foto: TASR/AP

Človek stojaci za vznikom elektronickej meny bitcoin je relatívne známy. A zároveň sa o ňom nič nevie. Satoši Nakamoto predstavuje hlavolam, ktorý sa zatiaľ nikomu nepodarilo rozlúštiť. Pri súčasných cenách kryptomien by pritom mal byť miliardárom. Tento týždeň skončil v USA súd, ktorý vyvolával očakávania, že jeho identita bude odhalená úplne.

Bitcoin je téma, kde vládne značná asymetria vedomostí. A to aj medzi bežnými čitateľmi. Na jednej strane sú ľudia, ktorí na bitcoine zbohatli, viacero ich nájdeme aj medzi Slovákmi, na strane druhej väčšina z nás nie celkom tuší, o čo pri tejto téme ide. Ale existujú témy, ktoré vyvolajú pozornosť obidvoch týchto skupín, najčastejšie ide o extrémny nárast (alebo prepad) hodnoty bitcoinu, alebo keď vznikne situácia, ktorá by mala odhaliť, kto stojí za bitcoinom, kto je jeho pôvodným programátorom. A práve to sa stalo v posledných týždňoch v Amerike.

Súdny spor, ktorý sa odohrával na Floride v USA, viedla rodina po programátorovi Davidovi Kleimenovi, ktorý zomrel v apríli 2013, mal vtedy 46 rokov, ktorá tvrdila, že iný programátor Craig Wright, ktorý o sebe tvrdí, že naprogramoval bitcoin, dĺži potomkom Kleimena polovicu z asi 1,1 milióna bitcoinov, čiže dedičstvo v hodnote vyše 20 miliárd eur.

Súd rozhodol šalamúnsky, o tom nižšie, najskôr si objasnime problém.

Pred dvanástimi rokmi vznikla prvá kryptomena zvaná bitcoin. Spustená bola 9. januára 2009 z popudu človeka menom Satoši Nakamoto, ktorý je autorom prvej elektronickej meny i sprievodnej siete. Nakamoto môže ale nemusí byť jednotlivec, môže ísť aj o dvojicu či skupinu ľudí, ktorá používa jedno meno ako pseudonym (Satoši je mužské japonské meno, ktorá znamená múdry, bystrý, ten, ktorý má inteligentných predkov). Pravdepodobne nemusí ísť o Japonca, hoci Nakamoto tvrdil, že má japonský pôvod, keďže software aj komunikácia je v angličtine, presnejšie v britskej angličtine. Každopádne výsledkom je, ako píše v obsiahlejšom profile Wall Street Journal, že nikto nevie, kto to je.

Samotná myšlienka elektronickej meny vznikla už skôr. Rôzni počítačoví vývojári sa snažili vytvoriť systém kryptomeny dlhé roky, avšak neúspešne. Preto keď Nakamoto v októbri 2008 ohlásil svoj nápad na vytvorenie bitcoinu, dočkal sa akurát množstva pochybností od vývojárov ako Hal Finney, Nick Szabo, David Chaum či Wei Dai.

Keď Nakamoto skutočne spustil svoj systém, Finney bol jeden z mála ľudí, ktorí sa dal zlákať. V počiatkoch bitcoinu pracoval cez internet spolu s Nakamotom na rozbehaní bitcoinovej siete. Bol taktiež prvým človekom, ktorý prijal prevod týchto peňazí.

Počas nasledujúcich dvoch rokov Nakamoto diaľkovo komunikoval s rôznymi vývojármi, programátormi, či zanechával správy na diskusných fórach. V decembri roku 2010, respektíve v roku 2011, sa však po ňom zľahla zem. Vedenie projektu dostal vývojár Gavin Andersen.

Miliardár

O samotnej osobnosti tvorcu bitcoinu sa nič nevie. V jeho správach sa nenachádzajú žiadne detaily o osobnom živote či o miestnom dianí. Všetko bolo len o elektronickej mene. Nedá sa ani zistiť, kto registroval Nakamotove emailové adresy.

Otázka identity tvorcu kryptomeny je o to zaujímavejšia, že by prakticky mal byť vlastníkom približne 1,1 milióna bitcoinov. Tento obnos má pri súčasných cenách hodnotu zhruba 44 miliárd eur a ide o peniaze, ktoré boli „vykopané“ v prvom roku fungovania siete. Nikdy neboli presunuté.

Inak povedané, ak by niekto disponoval touto sumou, tak je to s najväčšou pravdepodobnosťou Satoši Nakamoto. Nič viac však nevieme, dokonca ani to, či ide o pravé meno. Špekuluje sa, že Nakamoto medzitým zomrel a nikomu nezveril svoj jedinečný kľúč, pomocou ktorého je možné presunúť spomínaný obnos peňazí. Bitcoiny tak môžu byť navždy stratené a nikto ich už nebude vedieť previesť na inú menu.

Žiadny úspech

Za tvorcu bitcoinu sa zasa niekedy označujú známe osobnosti, ktoré so sieťou pracovali či stále pracujú. Hal Finney zomrel v roku 2014, pričom odmietal autorstvo elektronickej meny. Podobne aj Gavin Andersen zostrelil teórie, že to on je Nakamoto.

Skupina študentov z univerzity v meste Birmingham v roku 2014 analýzou dospela k názoru, že tvorca bitcoinu je počítačový vedec Nick Szabo, ten to však odmietol. Osoba s opačným rázom je austrálsky programátor Craig Wright, ktorý v roku 2016 vyhlásil, že on je Nakamoto.

Sľúbil, že toto vyhlásenie aj preukáže presunutím časti spomínaných prvotných bitcoinov. Doteraz sa to však nestalo. Wright sa však nevzdáva a svoje vyhlásenie sa dokonca snažil brániť aj súdnou cestou. Sám bol neskôr zažalovaný rodinou svojho zosnulého kolegu Davea Kleimana, čo je spomínaný súdny spor, o ktorom bola reč v úvode článku.

Obžaloba (Kleimanova rodina) tvrdila, že Kleiman a Wright vytvorili najslávnejšiu kryptomenu spoločne, preto by mali mať potomkova nárok na polovicu zo „stratených“ 1,1 milióna bitcoinov. Súdne jednanie nič také jednoznačne nepreukázalo, avšak porota rozhodla, aby Wright má vyplatiť Kleimanovej rodine 100 miliónov dolárov ako odškodné za porušenie práv duševného vlastníctva. Podľa Wrighta to dokazuje, že je skutočne tvorca bitcoinu, avšak málokto s tým súhlasí. Existuje dôkaz, ktorým by to potvrdil – musel by pohnúť 1,1 miliónom bitcoinov. Kým sa tak nestane, je to len jeho tvrdenie.

Otázka identity tajomného Satošiho Nakamota tak ostáva naďalej nezodpovedaná. Jediný spôsob, ako sa mu priblížiť, je navštíviť Budapešť a odfotiť sa s jeho anonymnou bustou v mestskej časti Starý Budín.


Ďalšie články