Na Karlovej univerzite volali po cenzúre exministerky pre kritiku feminizmu. Vedenie sa jej zastalo

DK Daniela Kovářová. Foto: YouTube

Akademická sloboda a pluralita názorov platí aj pre citlivé témy. Týmto spôsobom by sa dala vysvetliť odozva vedenia Právnickej fakulty Karlovej univerzity v Prahe na list iniciovaný a podpísaný progresívnymi študentami a akademickými pracovníkmi. Tí v ňom žiadali zvážiť ďalšiu spoluprácu s ľuďmi, ako je exministerka spravodlivosti Daniela Kovářová, za to, že si v prejave na medzinárodnej konferencii, ktorú škola usporiadala, posvietila aj na negatívne stránky feminizmu.

Vyjadrovať sa o feminizme v negatívnych súvislostiach sa dnes nenosí. V lepšom prípade vám hrozia nevraživé pohľady, v tom horšom značné komplikácie v súkromnom aj kariérnom živote. O úskaliach spochybňovania tejto doktríny sa najnovšie presvedčila aj advokátka a česká exministerka spravodlivosti Daniela Kovářová.

Odborníčka vyvolala medzi študentami rozruch po tom, ako na pôde Právnickej univerzity Karlovej univerzity v Prahe v rámci medzinárodnej konferencie Premeny právneho postavenia ženy v priebehu histórie predniesla prejav reflektujúci nielen pozitíva ženskej emancipácie, ale aj tienisté stránky tohto sociálneho javu.

Feministky vraj nakoniec ostávajú samé

Uviedla pritom niekoľko príkladov zo svojej viac ako tri dekády trvajúcej praxe v oblasti rodinného práva. Okrem iného povedala, že v minulosti bola starostlivosť o deti takmer výhradne doménou žien, čo so sebou nieslo aj pozitíva, a to najmä v prípade, keď dôjde k rozvodu či rozchodu rodičov. Dnes to ale tak nie je, čo môže ženám podľa Kovářovej ďalej komplikovať starostlivosť o ich potomkov, prípadne im môže byť toto právo dokonca upierané.

„Od konvencií oslobodená sebavedomá žena vyžaduje rovnaké práva v domácnosti a odmieta diplomaciu ako nepotrebnú, ba dokonca ako škodlivú historickú príťaž. Rada by vedľa seba mala rovnako sebavedomého muža, ale takí veľmi často feministickú ženu opúšťajú a hľadajú k sebe vľúdnu bytosť, ktorá im doma nebude veliť. A tak na sklonku života mnohé silné a výkonné ženy zostávajú samé,“ zabŕdla do ďalšej problematiky žena, ktorá je aj prezidentka Únie rodinných advokátov.

Bývalá politička taktiež kritizovala presvedčenie, že rovnosť znamená to isté čo rovnakosť. „Muži a ženy by spolu nemali bojovať, ale spolupracovať a kooperovať. Možno sa dnešnými snahami o emancipáciu vraciame na začiatok – na spoluprácu dvoch bytostí, ktoré sa nevyhnutne na tomto svete potrebujú. V dobe kamennej, v stredoveku, ale aj včera, dnes a zajtra,“ uviedla.

Údajne poškodila dobré meno školy

Po vyššie uvedených slovách ju však neminula kritika. Výhrady voči názorom ministerky prišli najmä zo strany Veroniky Královej a Elišky Koldovej, autoriek otvoreného listu, pod ktorý sa následne podpísali ďalší študenti a rovnako niektorí akademickí pracovníci.

V liste sa napríklad uvádza, že prednáška skúsenej právničky sa opierala „iba o nepodložené domnienky, chýbala jej akademická úroveň a štruktúra“ a obsahovala vraj aj „nemálo genderových stereotypov“.

Dôsledkom toho údajne mohlo prísť až k poškodeniu dobrého mena fakulty a do budúcnosti by vraj bolo lepšie účasť takýchto rečníkov zvážiť. Inými slovami tak volali po jej cenzúre.

Dvojica autoriek tiež píše, že kontroverzná je už samotná osoba Kovářovej, pretože pred niekoľkými rokmi si dovolila kritizovať celosvetovú kampaň #MeToo upozorňujúcu na obete sexuálneho násilia a prirovnávala ju k nafúknutej bubline.

Fakulta: Pluralita názorov platí pre citlivé témy

Na iniciatívu progresívnych študentiek následne reagovala aj samotná právnička. Vo vyjadrení pre Echo 24 tvrdí, že by ju zaujímalo, ktoré konkrétne pasáže z jej vystúpenia spôsobili rozruch a vraj je škoda, že žiadna zo študentiek jej nepoložila otázky priamo v diskusii. Mrzí ju tiež príchod kultúry rušenia do Česka a na Facebooku hovorí o návrate previerkových komisií.

Vedenie fakulty ale vnútornému tlaku nepodľahlo. Vo vyjadrení prostredníctvom vedúcej komunikácie Vlasty Tichej uviedlo, že doktorka Kovářová vystúpila na konferencii ako predstaviteľka praxe, ktorá sa problematikou postavenia žien v spoločnosti dlhodobo profesijne zaoberá a je členkou rôznych profesijných organizácií a navyše bývalou ministerkou spravodlivosti.

„Chápeme, že s niektorými názormi JUDr. Kovářovej nepanuje všeobecný konsenzus. Treba však podotknúť, že pre akademickú pôdu by mala byť vlastná pluralita názorov a postojov, a to vrátane tém, ktoré sú v súčasnosti citlivé,“ uviedla vzdelávacia ustanovizeň.


Ďalšie články