Čaputová sa mohla tajne dohodnúť s Pellegrinim, myslí si Grendel. Prezidentka hovorí o konšpiráciách

Demisia vlády Petra Pellegriniho Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová prijíma od odchádzajúceho predsedu vlády SR Petra Pellegriniho demisiu vlády SR 20. marca 2020 v Prezidentskom paláci v Bratislave. Foto: Michal Svítok/TASR

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel na sociálnej sieti hovorí o možnej tajnej dohode medzi prezidentkou Zuzanou Čaputovu a lídrom opozičného Hlasu Petrom Pellegrinim. Vychádza pritom z dvoch udalostí, ktoré sa udiali začiatkom decembra. Obe zainteresované strany sú prekvapené. Úrad hlavy štátu skloňuje metódy konšpiračných médií a Pellegriniho hovorkyňa hovorí o matovičovsko-pročkovských praktikách.

Podpredseda Národnej rady SR (NR SR) Gábor Grendel (OĽaNO) vo svojom profile na sociálnej sieti uviedol, že prezidentku Zuzanu Čaputovú a predsedu strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) Petra Pellegriniho podozrieva z tajného stretnutia, na ktorom sa mali zaoberať premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO).

Grendel hovorí, že pár dní predtým, ako prezidentka „zvozila“ premiéra za manažovanie pandémie a v ten istý deň Pellegrini vyzval v rádiu Expres na očkovanie ľudí starších ako 60 rokov, sa obaja mali stretnúť v Prezidentskom paláci.

„Keby dolaďovali svoje najbližšie kroky v prospech opozičného lídra Pellegriniho a v neprospech premiéra Hegera, nevyzeralo by to inak,“ skonštatoval politik.

Poradcu prezidentky Zuzany Čaputovej Martina Burgra udivuje, že sa Grendel (OĽaNO) pustil do konšpirácie. Burgr v stanovisku zdôraznil, že prezidentka sa bežne stretáva s politikmi.

Je to iba domýšľavosť, reaguje poradca prezidentky

„V tom čase sa prezidentka dvakrát stretla s premiérom, z toho jedno stretnutie bolo neverejné. Rovnako neverejne sa v tom čase stretla aj s ministrom zahraničných vecí, ministrom zdravotníctva a lídrom opozičnej strany Petrom Pellegrinim. Rokovania s politikmi patria k bežnej práci prezidentky,“ ozrejmil poradca prezidentky.

Konštatovať z toho nejaké závery o koordinovaných krokoch len preto, že sa niečo stalo v rovnakom čase, je podľa jeho slov iba prejavom domýšľavosti.

„Nie je prekvapujúce, ak to prichádza zo strany konšpiračných médií alebo politikov, prekvapuje ma však, keď takéto konštatovania prichádzajú aj od podpredsedu parlamentu,“ dodal Burgr.

Hlas: Stretnutia sú prirodzené

Strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) považuje za prirodzené, že prezidentka Zuzana Čaputová komunikuje aj na neformálnej úrovni s kľúčovými politickými predstaviteľmi vrátane Petra Pellegriniho, lídra preferenčne najsilnejšej politickej strany. Pre agentúru SITA to skonštatovala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

Upozornila, že obsah neformálnych stretnutí Pellegrini nikdy nekomentoval ani ako predseda vlády, ani ako poslanec. „Na kritiku vlády a jej neexistujúceho predsedu nepotrebuje pani prezidentka ani Peter Pellegrini žiadne konzultácie, pretože neschopnosť vlády bije do očí každému jednému človeku na Slovensku,“ dodala hovorkyňa strany.

Slová podpredsedu parlamentu Gábora Grendela (OĽaNO) o spiknutí sú podľa strany Hlas-SD konšpiráciou. „Sme prekvapení, že po nej siaha politik, ktorý sa doteraz svojím štýlom odlišoval od matovičovsko-pročkovských praktík v OĽaNO,“ uzavrela Macíková.

Čo zaznelo pred vyše týždňom?

Pripomeňme, že Pellegrini 2. decembra v Rádiu Expres predniesol občanom nasledovnú výzvu: „Vyzývam ich, pretože sú to najohrozenejšie skupiny. Ukazuje sa, že vyše 90 percent tých, ktorí končia na jednotkách intenzívnej starostlivosti, sú na umelej pľúcnej ventilácii. Žiaľ, aj tí, ktorí umierajú, sú väčšinou starší ľudia nad 60 rokov. A tí sú najohrozenejší,“ povedal.

Čaputová v rovnaký deň požiadala Hegera, aby prevzal zodpovednosť a vložil sa do riešenia problémov, ktoré sú príčinou slabého výsledku v boji s pandémiou nového koronavírusu a chaosu pri prijímaní reforiem. 

„Všetci sme svedkami, že koalícia nevie prijať prakticky ani jedno opatrenie bez toho, aby sa nestalo predmetom vnútrokoaličného sporu alebo hrozby rozpadu koalície. Vláde sa nedarí nachádzať dohodu na opatreniach v čase a v miere, ako žiadajú odborníci. Koaliční partneri si hádžu pod nohy polená a potkýna sa na nich celá krajina. Je ilúziou myslieť si, že ľudia môžu dôverovať prijímaným rozhodnutiam, keď ich spochybňujú samotní členovia vlády,“ skonštatovala.

(tod/sita)


Ďalšie články