Maďarsko nepozvali, Slovensko áno. Na Bidenovom summite Čaputová rečnila aj o hoaxoch a hybridných hrozbách

Zuzana Čaputová a Joe Biden. Foto: Facebook Zuzana Čaputová a Joe Biden. Foto: Facebook

Prezidentka Zuzana Čaputová sa vo štvrtok zúčastnila na online summite o demokracii organizovanom americkým prezidentom Joeom Bidenom. Hovorila okrem iného o demokracii aj hoaxoch. TASR o tom informoval Lukáš Laczko z Kancelárie prezidenta SR.

Najvyššia predstaviteľka SR sa v rámci podujatia zúčastnila na dvoch paneloch, na ktorých spolu s ďalšími lídrami prezentovala svoje vízie a záväzky, ako stabilizovať a zlepšiť kvalitu demokracie a demokratických inštitúcií.

Často sa objavujúcou témou vo vystúpeniach v súvislosti s oslabovaním demokratických režimov bolo podľa prezidentskej kancelárie šírenie hoaxov a dezinformácií na sociálnych sieťach. „Medzinárodná komunita sa musí začať intenzívne venovať boju proti hybridným hrozbám a úlohe sociálnych médií pri šírení lží a dezinformácií,“ uviedla Čaputová.

„Cieľom samitu je najmä spojiť sily a zastaviť eróziu demokracie a vlády práva po celom svete. Voči tlakom na demokratické hodnoty nie sme imúnni ani my, preto sa potrebujeme brániť…Iba našou neustálou aktivitou dokážeme demokraciu udržať,“ doplnila na Facebooku.

O čom je prezidentkina agenda?

Priority Slovenska, na ktoré prezidentka kládla dôraz, zahŕňajú hlavne reformu justície, boj proti korupcii, transparentnosť obchodných procesov či slobodu médií.

Prezidentka sa zúčastnila aj na diskusii o prevencii a boji proti korupcii, ktorú uvádzala ministerka financií USA Janet Yellenová. V rámci nej Čaputová predstavila konkrétne opatrenia, ktoré Slovensko zaviedlo v boji proti korupcii.

V tejto súvislosti prezidentka predstavila aj slovenský register koncových užívateľov výhod. Vo svojom vystúpení spomínala aj tému špeciálnych inštitúcií venujúcich sa zložitým a závažným prípadom korupcie, ako aj tému dôležitosti transparentných výberových konaní na kľúčové posty v oblasti justície.

Zúčastnil sa aj Korčok

Na summite, ktorý je osobnou iniciatívou prezidenta USA Joea Bidena, sa zúčastnil aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

„Summit pre demokraciu odzrkadľuje hlboko zakorenené presvedčenie prezidenta Bidena, že ak chceme riešiť najpálčivejšie výzvy sveta, demokracie sa musia spojiť, učiť sa spolu, stáť spolu a konať spoločne,“ uviedlo americké veľvyslanectvo na Slovensku vo vyhlásení.

Bez Maďarov a Rusov, ale za to s Irakom a Kosovom

Viaceré médiá v súvislosti so summitom upozornili, že zoznam 111 pozvaných štátov a území jeho posolstvu nie úplne zodpovedá, nakoľko spôsoby vládnutia v nich vykazujú obrovské autoritatívne sklony.

Nájdete medzi nimi napríklad Irak, Pakistan, Demokratickú republiku Kongo (DRK), Filipíny či odtrhnutú srbskú provinciu Kosovo, ktorú viacero štátov vrátane Slovenska neuznáva. Pozvánku, naopak, nedostala Ruská federácia, Čína, Turecko či Maďarsko.

Nejasné kritéria prekážajú aj demokratom

Ako informuje denník USA Today, osmica amerických senátorov z radov demokratov vyzvala Bidena, aby poskytol viac svetla a otvorenosti do kritérií, podľa ktorých boli vyberané jednotlivé krajiny či územia.

„Aj keď má demokracia mnoho rôznych tvarov, a niektoré krajiny sa trápia s upevňovaním demokratických inštitúcií a praktík, pri každej jednej z nich musí byť úplne jasné, prečo sme ju pozvali,“ píše sa v liste senátorov.

Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová uviedla, že pozvanie či nepozvanie krajiny neznamená ani podporu, ani kritiku. Tvrdí, že prezident chcel na samit pozvať svetových lídrov „s rôznorodými skúsenosťami“ na posilnenie demokracie.

(tod/tasr/jor)


Ďalšie články