Stávame sa smiešnymi

217898178_1760238700850773_4969042100984453490_n Foto: Čaputová/FB

Dve poznámky k dvom výrokom prezidentky Čaputovej a europoslankyne Lexmann.

Zuzana Čaputová nepôjde na zimnú olympiádu do Číny, má to byť jej osobný a súčasne slovenský protest proti nedodržiavaniu ľudských práv v Číne. Dospela k tomu dva dni po rovnakom vyhlásení prezidenta Bidena.

Prezidentku podporuje aj europoslankyňa Lexmann a šesť ďalších napospol liberálnych europoslancov zo Slovenska.

Je to smiešne, a to hneď z viacerých dôvodov.  

Po prvé preto, že Čaputová podľa vlastných slov na olympiádu aj tak nechcela ísť, ako povedal jej úrad: „Ona sama účasť neplánovala, okrem iného aj z pandemických dôvodov.“

Nuž fajn. Keď niekam nechcete ísť a potom to nazvete protestom, vyznie to tak… stredoškolsky.

Smiešne je to ale ešte z jedného dôvodu. Ten sa týka rovnako našich politikov ako Bidena.

Ide totiž o prázdne gesto.

O politikov predsa na olympiáde nikomu nejde. Olympiáda v našej dobe neplní tú funkciu, akú mala v antike. Kultom je šport a výkony športovcov, prípadne prezentácia moderných štadiónov. S tým aj, keď už, pracuje propaganda organizátora.

Keby na olympiádu nešli športovci, keby sme zopakovali to, čo sa stalo v Moskve 1980 alebo v Los Angeles v roku 1984 (zoznam bojkotov je dlhší), tak by išlo o gesto, ktoré by si všimli – v Číne aj vo svete. Krajina by tým vyslala signál dovnútra aj navonok. Nižšia konkurencia medzi športovcami by znamenala, že aj hodnota zlatej medaile pre účastníkov olympiády by bola nižšia.

Lenže viete si predstaviť, ako by Zuzana Čaputová a Miriam Lexmann povedali Petre Vlhovej, že do Číny nepôjde?

Na to nemajú guráž. Také rozhodnutie by neustáli ani len doma a pred vlastnými voličmi.

Preto sa rozhodli pre toto. Hovoria tým viac o sebe ako o ľudských právach v Číne. Kto si všimne, že na tribúne nesedí Zuzana Čaputová? Najmä ak čínsky komentátor pripomenie, že nechcela prísť kvôli pandémii?

Bidenovi a všetkým, ktorí po ňom tento krok opakujú, sa už vysmial hovorca čínskej vlády. Ten povedal, že veď týchto politikov „ešte ani len nepozvali“.

V tejto podobe ide zo strany Západu o trápnosť. Biden sa pri novembrovom video-samite s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom dušoval, že treba predchádzať konfliktom, zlepšiť vzťahy a budovať dôveru. O pár dní na to, hovorí o diplomatickom bojkote. Nejde len o to, že si to protirečí, ide aj o to, že slovo Ameriky stráca váhu. To veru prenasledovaným Číňanom nepomôže.

Foto: Čaputová/Facebook

A pritom práve prenasledovaní kresťania a ďalšie menšiny v Číne by si solidaritu Západu zaslúžili. Táto generácia politikov však na to nemá. Myslia v statusoch, nie politicky. Výsledkom sú preto len tie statusy, nič viac.

Pre utláčaných kresťanov nerobí dosť Vatikán, ktorý podpísal s Pekingom zmluvu, ktorá potláča práva tamojších veriacich. Prečo o tom nehovorila Čaputová s Lexmann, keď tu bol pápež František?

Pre Čínu je dôležitejší obchod a dohoda o clách, ktorú pred časom Peking podpísal s Bruselom (čítaj Berlínom). Prečo vtedy nezazneli rozhodné stanoviská voči Angele Merkelovej a Ursule von der Leyenovej?

Odpoveď všetci poznáme. Je rovnaká ako to, prečo sa Čaputová a Lexmann aktivizujú dnes.

Nezabudnite im dať na Facebooku lajk.


Ďalšie články