Náboženskí predstavitelia k aktuálnej situácii: Nesmieme sa nechať ovládnuť zlom

úèastníci veriaci Foto: Róbert Fritz/TASR

Zástupcovia náboženstiev katolíkov, evanjelikov a židov vydali spoločné stanovisko k pandemickej situácii na Slovensku. Vyzývajú ľudí na spoluprácu a vzájomnú pomoc.

„Vo svetle skúseností predchádzajúcich generácií nás naše náboženské i kultúrne dedičstvo vedie k tomu, aby sme si v pohnutých časoch zachovali rozvahu, pokoru a pokoj. Aby sme sa jeden k druhému správali ako k bratovi a k sestre,“ píšu v spoločnom stanovisku generálny biskup Ivan Eľko za Evanjelickú cirkev a. v. na Slovensku, bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský za Rímskokatolícku cirkev a Richard Duda, predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v Slovenskej republike.

Koronavíus tu podľa náboženských predstaviteľov nebude navždy. Dokážeme ho prekonať, kým to však nastane, musíme zvládnuť skúšku. Na povrch vychádzajú a prejavujú sa naše dobré, ale aj zlé vlastnosti. „Nesmieme sa preto nechať ovládnuť zlom! Práve naopak: musíme sa ešte pevnejšie rozhodnúť premáhať zlo dobrom. Tak aj z tejto skúšky môžeme vyjsť ako lepší, múdrejší, charakternejší ľudia,“ píše sa v stanovisku. Vyzývajú ľudí, aby sa pevnejšie opreli o základy, na ktorých stojíme, a nenechali sa strhnúť, ani pomýliť.

Traja predstavitelia vyzývajú občanov, aby boli vďační každému, kto sa v týchto ťažkých správa ľudsky, nesebecky a zodpovedne. Vymenúvajú osoby v prvej línii – lekárov, zdravotníkov, vojakov, policajtov, zamestnancov v obchodoch. Vyzývajú ľudí, aby nenadávali, ale týmto pracovníkom ďakovali. Aby si všímali, kde všade treba podať pomocnú ruku. Aby ľudia robili viac, ako sú povinní.

Namiesto šírenej nevraživosti a nepriateľstva by malo medzi ľuďmi zavládnuť zmierenie a nádej. „Spolupatričnosť, solidarita, ohľaduplnosť a láska k blížnemu nech v tomto čase ešte intenzívnejšie vedú každého, kto verí v Boha, ale aj všetkých ľudí dobrej vôle,“ odporúčajú traja vysokí náboženskí predstavitelia.


Ďalšie články