Vďaka nájomným bytom vedia ľudia bez domova začať nový život

Ilustračný obrázok. Foto: Dano Veselský/TASR Ilustračný obrázok. Foto: Dano Veselský/TASR

Ešte v prvej polovici tohto roka vyhlásilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR výzvu, prostredníctvom ktorej mohli organizácie žiadať o nenávratný finančný príspevok na dostupné bývanie s prvkami housing first.

Cieľom dostupného nájomného bývania s prvkami housing first je sprostredkovať štandardné, cenovo dostupné, udržateľné a samostatné ubytovanie vybranej cieľovej skupine za podpory sociálnych pracovníkov. Dokopy ministerstvo schválilo 18 projektov, ktoré podporí sumou 4,6 milióna eur.

Medzi schválenými projektmi sú napríklad organizácie ako Úsmev ako dar, Proti prúdu, Vagus, Depaul Slovensko či Spišská katolícka charita. Projekty sú schválené na dva roky.

Ako názov housing first napovedá, cieľom projektu je bojovať proti bezdomovectvu s tým, že ostatné potreby sa naplnia potom, ako človek získa stabilné bývanie.

Pomáhajú dlhšie

Podľa oficiálnych štatistík žije v súčasnosti na Slovensku na ulici viac ako 23-tisíc ľudí. Počet tých, ktorí sa nachádzajú v núdzi, je však oveľa väčší. Každá organizácia preto starostlivo vyberá jednotlivca alebo rodinu, ktorej pomôže. No organizácie sa snažili zaobstarať bývanie ľuďom v núdzi aj pred touto výzvou, no príspevok od štátu im významne pomôže.

„Náš program Bývanie Nota bene realizujeme už päť rokov. Aktuálne podporujeme 20 klientov v 14 nájomných bytoch. Od súkromných prenajímateľov sa nám doteraz podarilo sprostredkovať osem nájomných bytov a ďalšie tri máme v ponuke,“ hovorí Nina Beňová zo združenia Proti prúdu. Z dotácie, ktorú dostali od štátu, má združenie v pláne sprostredkovať minimálne šesť nájomných bytov pre ľudí bez domova.

Nezisková organizácia Depaul Slovensko začala projekt integračného bývania už v roku 2020. „Od začiatku sme v ňom chceli pomôcť pri integrácii ľuďom bez domova, ktorí dlhodobo využívajú služby v ostatných našich projektoch. Keďže drvivá väčšina našich ľudí sú jednotlivci, rovnakým smerom je zameraný aj integračný projekt. V rámci výzvy z ministerstva plánujeme pomôcť minimálne siedmim ľuďom bez domova získať stabilné bývanie a v bývaní im poskytnúť potrebnú podporu a sprevádzanie,“ povedal pre Štandard riaditeľ Depaul Slovensko Jozef Kákoš.

Pred podporou z ministerstva zaobstarali tri nájomné byty, Kákoš však nezabúda ani na ľudí, ktorí sú stále na ulici: „Tých príbehov, ktoré sú von, je desiatka, tisícka. Každý z nich je v niečom iný a každého z nich niečo spája. Samota, chýbajúca stabilita v živote či nedostatok opory. Veríme, že ak má človek na ulici šancu začať znova, to prvé, čo mu patrí, je stabilné miesto doma, posteľ a dvere, ktoré mu ponúknu dostatočne silné útočisko pred tým, čo na ulici zažil.“

Organizácia Vagus má v pláne v rámci dvojročného projektu podporiť a získať až 15 nájomných bytov. „Po dvoch rokoch sa však budeme snažiť s prenajímateľmi bytov dohodnúť, aby šlo o dlhodobý nájom, aby aj po ukončení projektu tam mohli ľudia bývať,“ hovorí výkonná riaditeľka občianskeho združenia Vagus Alexandra Kárová.  

Obavy prenajímateľov

V poslednom období ceny nájmov stúpajú, preto bola namieste obava, či sa nájdu ľudia, ktorí budú chcieť bývanie ľuďom bez domova poskytnúť. „Sú ľudia, ktorí majú predsudky a boja sa byt prenajať a potom sa nájdu aj takí, ktorí chcú myšlienku podporiť a už sa aj ozývajú prenajímatelia,“ približuje Alexandra Kárová.

Podobnú skúsenosť majú aj v združení Proti prúdu: „Ukázalo sa, že keď sme začali hovoriť o tom, že by sme radi našim predajcom Nota Bene sprostredkovali nájomné byty, prenajímatelia sa nám začali ozývať. Prvá prenajímateľka sa ozvala už v roku 2016. Odvtedy rozvíjame sociálnu nájomnú agentúru, ktorá pomáha so sprostredkovaním bytov pre ľudí bez domova,“ opisuje situáciu s nájomnými bytmi Nina Beňová.

Organizácie ku každému klientovi budú pristupovať individuálne, pričom cieľom je adresátov pomoci osamostatniť. „Našou snahou je, aby si každý človek v bývaní platil nájom v najvyššej možnej miere. Zároveň dobrá prax zo zahraničia hovorí, že by to nemalo byť viac ako 40 percent z celkových príjmov daného človeka. Robíme to aj preto, aby sme maximalizovali prevzatie zodpovednosti človekom v bývaní a z dlhodobého hľadiska maximalizovali udržateľnosť daného bývania,“ približuje Natália Poláková z Integračného projektu Depaul Slovensko.

„Naši predajcovia disponujú malými príjmami a už teraz sa im snažíme sprostredkovať tak finančne dostupné bývanie, ktoré by si dokázali udržať aj po skončení projektu. Okrem toho, disponujeme rezervným fondom, vďaka ktorému im dokážeme vypomôcť v čase krízy alebo väčších finančných výdavkov (choroba, kaucie, opravy). Projekt z ministerstva nám teraz umožní lepšie ich podporiť najmä v štarte bývania, keď sú výdavky na bývanie väčšie. Po skončení projektu našu podporu v bývaní neplánujeme podmieňovať osamostatnením klienta, v sociálnej službe, prípadne finančnej výpomoci budeme pokračovať aj ďalej, podľa potrieb klienta,“ vysvetľuje Nina Beňová z Proti prúdu.

Zároveň sa v združení budú snažiť o vytvorenie systematických nástrojov, za ktorý považujú príspevok na bývanie. „V zahraničí je veľmi bežný, vďaka nemu si ľudia bez domova v iných krajinách bez problémov dokážu uhradiť nájomné. Na Slovensku je príspevok na bývanie aktuálne súčasťou dávky v hmotnej núdzi, je veľmi nízky a neprístupný mnohým skupinám obyvateľstva, ktoré by ho potrebovali,“ dodáva Beňová.

Nájdeným bytom práca s ľuďmi nekončí

Okrem nájomnej zmluvy organizácie s adresátom pomoci uzatvárajú takzvaný sociálny kontrakt, v ktorom majú spísané pravidlá a podmienky pre obe strany. „Súčasťou toho je aj individuálny plán, kde si daný človek napíše, čo by v priebehu jedného roka chcel zvládnuť a časom sa tento plán bude aktualizovať podľa toho, či sa im podarilo splniť ten predchádzajúci,“ vysvetľuje Alexandra Kárová z Vagusu.

Päťročné výsledky aktivít organizácie Proti prúdu pritom hovoria za seba. Bývanie, ktoré poskytli ľuďom bez domova, si udržalo 90 percent z nich. Nina Beňová približuje príbeh Joshua, dlhoročného predajcu Nota Bene a herca Divadla bez domova. „Po 20 rokoch života v rôznych ubytovniach, chatkách aj na ulici začiatkom tohto roka sa presťahoval do mestského nájomného bytu. O bývaní v byte povedal tieto krásne slová: „Byt mi dal nový život. Cítim sa, ako by som vyplával a konečne sa nadýchol po tom, čo som v hlbokej vode padal na dno a dochádzal mi kyslík. Znovu som ožil.“  


Ďalšie články