Macronove obavy sa naplnili. Jeho nová súperka má šancu vyhrať, ukazuje prieskum

11174385_10153855613329097_4517102517802921416_o Valérie Pécressová. Foto: Facebook

Len cez víkend sa stala prezidentskou kandidátkou a už dýcha na chrbát Emmanuelovi Macronovi. Pravičiarka Valérie Pécressová by podľa prieskumu mohla vyhrať celé voľby.

Dlhé mesiace prieskumy posúvali do druhého kola budúcoročných prezidentských volieb úradujúceho prezidenta Emmanuela Macrona a Marine Le Penovú. Očakávalo sa zopakovanie duelu z roku 2017, keď v druhom kole jasne vyhral Macron.

Pred pol rokom vstúpil na scénu Éric Zemmour, ktorý začal v prieskumoch raketovo rásť. Určitý čas bol dokonca na druhej priečke, ale postupne klesol a je preferenčne na podobnej úrovni ako Le Penová. Cez víkend do hry vstúpila nová hráčka.

Nová kandidátka zabodovala v prieskume

Valérie Pécressovú si v sobotu na straníckom sneme zvolili Republikáni za prezidentskú kandidátku. Hoci ešte pred pár týždňami mala v prieskumoch jednociferné preferencie, len pár dni od zisku nominácie zabodovala. Téme sme sa venovali intenzívnejšie cez víkend.

https://standard.sk/144176/macronovi-pribudla-dalsia-pravicova-superka-prezidentskou-kandidatkou-republikanov-je-valerie-pecressova/

sondáži spoločnosti Elabe pre médiá BFM TV a L’Express predbehla Le Penovú aj Zemmoura. Najviac respondentov by v prvom kole volieb dalo hlas Macronovi (23 percent). S 20 percentami nasleduje Pécressová, 15 a 14 percent sa ušlo Le Penovej a Zemmourovi.

V druhom kole však čerstvá kandidátka zabodovala. S 52 percentami hlasov respondentov by prezidentské voľby vyhrala.

Je to prvý prieskum, v ktorom sa na vedúcu pozíciu dostal kandidát pravicovej strany, upozornila rozhlasová stanica Europe 1. V tých doterajších ťahala Le Penová v súperení s Macronom za kratší koniec.

Firma Elabe sondáž uskutočnila v pondelok a utorok na vzorke 1 474 respondentov.

Pécressová: Francúzi chcú konkrétnu zmenu

Kandidátka to považuje za dôkaz, že „v spoločnosti je túžba po zmene a alternatíve, ktorá ponúka konkrétne riešenia“. Sebavedomo hovorí, že chce nahradiť Macrona a na rozdiel od tvrdších pravičiarov má prepracovanejší program.

Obávaná súperka

Doteraz Macron počítal s tým, že buď bude jeho súperom kandidát či kandidátka tvrdej pravice, s ktorou si už pred štyrmi rokmi poradil, alebo pravičiar Xavier Bertrand. Cez víkend sa všetko zmenilo a nečakane vyhrala Pécressová.

Proti prezidentovi tak stojí umiernená centristka, ktorá má na rozdiel od Le Penovej skúsenosti z exekutívy a nie je jej možné dať toxickú nálepku „krajnej pravice“. S úradujúcim prezidentom sa delia o podobný elektorát. Nevyhraňuje sa natoľko ako iní kandidáti, čím je prijateľná pre široký okruh voličov od pravice až po umiernených ľavičiarov, ktorí momentálne nemajú koho voliť.

Politicky vyrástla po boku Jacquesa Chiraca a bola konzervatívne orientovaná, dnes už sa názorovo posunula do stredu. Ako predsedníčka metropolitného kraja Ile-de-France v očiach občanov pomerne obratne zvládala uplatňovane pandemických opatrení.

Macron zatiaľ oficiálne neoznámil kandidatúru, čo je však pri úradujúcich prezidentoch bežné. Do boja o Elyzejský palác sa spravidla zapájajú až v roku volieb, ktoré bývajú na jar, tentokrát v apríli. Úradujúci prezident v utorok uviedol, že ostrú kampaň spustí až vo februári alebo marci.


Ďalšie články