Chystá sa feministické prerozprávanie románu 1984. Avast vydal vlastnú verziu zvanú 2021

Ilustračný obrázok. Foto: Wikipedia/Boris. U. Ilustračný obrázok. Foto: Wikipedia/Boris. U.

Záujem o román 1984 v dnešnej spoločnosti neutícha, aj keď vyšiel už pred viac ako sedemdesiatimi rokmi. Spoločnosť Avast vydala vlastnú verziu pod názvom 2021, zatiaľ čo správcovia pozostalostí spisovateľa Georgea Orwella pripravujú feministické spracovanie tohto románu.

Orwellov statok, organizácia spravujúca pozostalosti britského spisovateľa Erica Arthura Blaira, známeho pod pseudonymom George Orwell, odobrila vytvorenie feministického prerozprávania známeho dystopického románu 1984.  

Novú verziu obľúbenej knihy napíše relatívne neznáma americká spisovateľka Sandra Newmanová, ktorá sa na príbeh pozrie zo ženského pohľadu Júlie, milenky hlavného hrdinu románu 1984 menom Winston Smith.

Má to podporu syna

Knihu majú vydať v roku 2023, pričom zodpovie dve hlavné otázky: Čo Júlia vidí vo Winstonovi a ako sa jej podarilo prežiť v straníckej hierarchii. Podľa vydavateľstva Granta rozumie Smithova milenka totalitnému svetu Oceánie lepšie ako sám Smith. Odvolávajú sa priamo na slová z pôvodného románu.

„Istým spôsobom bola prudšia ako Winston a zároveň menej náchylná propagande Strany. Raz v nejakej situácii spomenul vojnu proti Eurázii a ona ho nastrašila, keď len tak medzi rečou prehodila, že podľa nej sa žiadna vojna nedeje,“ píše sa okrem iného v piatej kapitole diela 1984.

Orwellov statok uviedol, že už dlhšie zvažovali vytvorenie príbehu z pohľadu Júlie. Hľadali len vhodnú spisovateľku, ktorú vraj našli práve v Newmanovej. Vydavateľstvo zasa dodalo, že s nápadom súhlasil aj Orwellov syn Richard Blair, ktorý činnosť podporuje.

Snaha Avastu

Nejde o jediný pokus na pretvorenie románu 1984. Technologická spoločnosť Avast v spolupráci s agentúrou The Romans nedávno pripravila opätovné vydanie tohto diela, avšak s novým názvom odkazujúcim na súčasný vek špehovania.

Spoločnosť tak chce upozorniť na niektoré nápadné podobnosti knižky 1984 s dnešným digitálnym svetom. V diele preto zmenili všetky roky vrátane názvu z 1984 na 2021. Podobne vytvorili aj novú, modernú obálku.

Avast sa odvoláva na štúdiu, podľa ktorej 82 percent Britov verí, že nadmerné sledovanie spomínané v románe 1984 je prítomné v dnešnom Spojenom kráľovstve. Medzitým sa 69 percent opýtaných obáva špehovania ich činnosti na internete a 43 percent respondentov ani neverí, že existuje súkromie na internete.


Ďalšie články