Forbes zaradil Čaputovú medzi 100 najvplyvnejších žien sveta

Zuzana Èaputová tlaèová konferencia Prezidentský palác Zuzana Čaputová. Foto: Martin Baumann

Americký magazín Forbes zaradil slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú medzi 100 najvplyvnejších žien sveta. V rebríčku, na čele ktorého sú americká spisovateľka a filantropka MacKenzie Scottová, viceprezidentka USA Kamala Harrisová a šéfka Európskej centrálnej banky Christine Lagardová, sa Čaputová umiestnila na 86. mieste.

Rebríček najvplyvnejších žien sveta za rok 2021 zverejnil Forbes na svojej webstránke v utorok. Ku každej z vybraných žien, medzi ktorými je 40 topmanažérok, 19 svetových političiek a jedna expertka na imunológiu, autori pripojili fotografiu a krátky profil.

Forbes si všíma, že protikorupčná právnička a aktivistka Zuzana Čaputová (48) je na Slovensku vôbec prvou ženou v prezidentskej funkcii a zároveň doposiaľ najmladším politikom na tomto poste. Pripomína, že vo svojom inauguračnom príhovore prisľúbila zlepšenie fungovania justičného systému a boj proti beztrestnosti a korupcii.

„Svojím vplyvom pomohla v roku 2018 rozpútať protesty, ktoré po vražde novinára venujúceho sa politickej korupcii donútili k odstúpeniu vtedajšieho premiéra Roberta Fica,“ píše však očividne nesprávne Forbes. Čaputová v týchto protestoch nezohrala žiadnu významnú rolu, pričom protesty Za slušné Slovensko organizovala široká občianska spoločnosť. Pokiaľ mal niekto na túto iniciatívu zásadnejší vplyv, bol to minulý prezident Andrej Kiska.

Čaputová zvykne byť podľa Forbesu označovaná „za osamelý politický hlas v záplave demagógie“.  

Zoznam najvplyvnejších žien sveta zverejňuje prestížny časopis Forbes každoročne od roku 2004. Ženské osobnosti z oblasti politiky, biznisu či filantropie sú v ňou radené podľa majetku, ohlasu v médiách a miery svojho vplyvu.

Pravidelne sa v ňom umiestňujú známe političky, topmanažérky či miliardárky. Na prvom mieste v predchádzajúcich dvoch desaťročiach opakovane figurovala dosluhujúca nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorú v stredu nahradí v úrade Olaf Scholz.

Za 18 rokov, čo sa rebríček zostavuje, sa Merkelová neumiestnila na prvom mieste len trikrát.

(tasr, ste)


Ďalšie články