Omikron je možno menej závažný ako delta, ale je nákazlivejší, tvrdí WHO

spracovanie odobratých vzoriek v Centre pre biomedicínu Jesseniovej lekárskej fakulty UK v Martine Foto: Erika Ďurčová/TASR

AKTUALIZOVANÉ V súvislosti s novým koronavírusovým variantom nie je dôvod na obavy. Existujú dokonca predpoklady, že omikron môže byť menej nebezpečný než aktuálne dominantný variant delta. V tomto duchu verejnosť upokojuje expert Svetovej zdravotníckej organizácie či hlavný americký epidemiológ. Zároveň sa však ukazuje, že je možné sa ním ľahšie nakaziť, hoci ste sa zaočkovali alebo COVID-19 prekonali.

Prvé údaje naznačujú, že koronavírusovým variantom omikron sa môžu ľudia, ktorí infekciu už prekonali alebo ktorí sú zaočkovaní, ľahšie znovu nakaziť než predchádzajúcimi variantmi. Na druhej strane spôsobuje miernejší priebeh ochorenia, vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

„Prvé údaje z Juhoafrickej republiky (JAR) naznačujú vyššie riziko opätovného nakazenia omikronom,“ povedal novinárom šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Dodal, že „takisto sú už dôkazy o tom, že omikron spôsobuje miernejší priebeh ochorenia než variant delta“.

Zároveň zdôraznil, že sú potrebné ďalšie údaje, kým sa vypracujú pevné závery. Vyzval všetky štáty, aby zlepšili vyhľadávanie tohto variantu, lebo to pomôže vytvoriť jasnejší obraz o tom, ako sa omikron správa.

Vakcíny chránia pred vážnym stavom a smrťou

Odborník WHO pre krízové ​​situácie Michael Ryan uviedol, že nie je dôvod pochybovať o tom, že dostupné vakcíny chránia chorých napadnutých koronavírusovým variantom omikron pred vážnymi formami COVID-19.

„Máme veľmi účinné vakcíny, ktoré ukázali svoje schopnosti proti všetkým doterajším variantom, pokiaľ ide o prudkosť choroby a hospitalizáciu, a nie je dôvod sa domnievať, že to tak nie je pri omikrone,“ povedal Ryan.

Expert dodal, že štúdie okolo variantu, ktorý bol objavený len 24. novembra na juhu Afriky a medzitým sa rozšíril do zhruba štyridsiatky krajín vrátane Česka, sú ešte len na začiatku.

Podľa Ryana nič nenasvedčuje tomu, že by omikron spôsoboval vážnejšie formy ochorenia COVID-19. Podobne sa už predtým vyjadril napríklad americký epidemiológ Anthony Fauci, ktorý je poradcom americkej vlády. Dnes uviedol, že variant omikron „takmer iste“ nevyvoláva ťažší priebeh COVID-19 ako variant delta.

Fauci: Možno je ešte menej závažný

Americký vedec Anthony Fauci v utorok rovnako vyhlásil, že hoci bude trvať ešte týždne, kým sa ohodnotí vážnosť nového koronavírusového variantu omikron, prvé náznaky ukazujú, že nie je horší než predchádzajúce varianty, a možno je aj slabší. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

„Takmer určite nie je nebezpečnejší než delta,“ povedal hlavný odborný poradca Bieleho domu pre pandémiu koronavírusu v interview pre AFP. „Sú náznaky, že je možno ešte menej závažný,“ dodal Fauci.

Omikron sa šíri v Juhoafrickej republike (JAR), v okolitých štátoch a vo svete tiež pribúdajú prípady tejto nákazy, preto bude podľa Fauciho trvať ešte týždne, kým sa zistí presný stupeň závažnosti tohto variantu.

Neviditeľná verzia

Omikron sa už rozšíril do vyše štyroch desiatok krajín sveta. Na Slovensku zatiaľ jeho prítomnosť sekvenovanie vzoriek neodhalilo.

Medzitým sa objavila správa, že vedci identifikovali „neviditeľnú“ verziu nového koronavírusového variantu omikron, ktorú štandardné PCR testy nedokážu odlíšiť od iných variantov. Novú verziu omikronu objavili vo vzorkách z Juhoafrickej republiky, Austrálie a Kanady, informoval v utorok britský denník The Guardian.

U novej verzie označovanej ako BA.2 boli zaznamenané isté genetické odlišnosti v porovnaní s pôvodným omikronom (BA.1), zatiaľ však nie je jasné, aký to bude mať vplyv na jej schopnosť šíriť sa a na ďalšie vlastnosti.

(tod/haj/tasr)


Ďalšie články