Švajčiari zlegalizovali kapsulu určenú na samovraždu. Používateľa zabije plynom

IMG_1760-2-620x349 Foto: Exit International

Vo Švajčiarsku by sa mala čoskoro používať samovražedná kapsula zvaná Sarco. Podľa jej austrálskeho tvorcu je veľmi komfortná. Zariadenie fungujúce na báze plynu vyrobili za pomoci 3D tlače. Eutanáziu, ktorá je v tejto krajine legálna, iba v minulom roku podstúpilo 1 300 ľudí.

Vo Švajčiarsku prešla schvaľovacím procesom takzvaná samovražedná kapsula. Oznámil to vynálezca tohto nevšedného zariadenia, austrálsky doktor Philip Nitschke, prezývaný aj Doktor smrť.

Zariadenie o niečo menšie ako auto vyrobili vo forme kapsule a pomocou 3D tlače. Záujemcu o eutanáziu, ktorý do nej vlezie celým telom, najprv uspí a neskôr úplne usmrtí za približne päť až desať minút tým, že rapídne zvýši množstvo dusíka, čo vedie k údajne bezbolestnému uduseniu.

Prístroj Sarco (skratka pre sarkofág) je navrhnutý tak, aby sa dal odtiahnuť na miesto podľa preferencie používateľov, napríklad do idylického vonkajšieho prostredia. Obsahuje tiež biologicky odbúrateľnú samostatnú kapsulu, ktorú možno oddeliť od základne, aby mohla slúžiť ako rakva.

„Osoba sa dostane do kapsule a ľahne si. Je to veľmi pohodlné. Bude im položených niekoľko otázok a keď odpovedia, môžu vo svojom čase stlačiť tlačidlo vo vnútri kapsuly, čím sa mechanizmus aktivuje,“ povedal pre portál Swiss Info tvorca.

„Plyn nemusí byť nikdy prijateľnou metódou na asistovanú samovraždu v Európe kvôli negatívnym konotáciám holokaustu,“ povedal Nitschke v rozhovore v roku 2018 v reakcii na obavy z použitej metódy.

Jeho cieľom je tiež odstrániť z procesu samovraždy lekárov, ktorí musia potvrdiť svojprávnosť človeka, ktorý sa rozhodne na onen svet odísť. Nahradiť by ich mohol test založený na umelej inteligencii, ktorý stanoví „mentálnu kapacitu človeka“.

Asistovaná samovražda je podľa denníka Independent vo Švajčiarsku legálna a služby organizácií Dignitas a Exit, ktoré eutanáziu ponúkajú, využilo vlani zhruba 1 300 ľudí. Obe firmy používajú požívateľné tekuté barbituráty na vyvolanie hlbokej kómy v priebehu dvoch až piatich minút, po ktorej nasleduje smrť.


Ďalšie články