Matovič: Máme v rukách atómovú zbraň na vírus

Zuzana Èaputová, Igor Matoviè príchod tlaèová konferencia Igor Matovič a Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR)

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) sa po výsledkoch celoplošného testovania stretol s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Ústavní činitelia sa zhodli na testovaní na hraniciach, v domovoch sociálnych služieb, zdravotníckych zariadeniach a ďalších zariadeniach najviac ohrozených ochorením COVID-19.

Odborníci aj prezidentka Zuzana Čaputová uvádzajú, že plošné testovanie malo zmysel. Experti však varujú, že v populácii môže byť stále množstvo pozitívnych, aj keď antigénový (AG) test môže odhaliť falošne pozitívnych a na druhej strane nemusí odhaliť všetkých skutočných šíriteľov nákazy COVID-19. Podľa odborníkov by bolo potrebné pretestovať presnejšími PCR testami všetkých, ktorým AG testy vyšli pozitívne, aby sa výsledok potvrdil alebo, naopak, vyvrátil.

Premiér a prezidentka sa zhodli na tom, že je nutné zaviesť prísnejšie kontroly zdravotného stavu a PCR testov na hraniciach Slovenska. Tým chce vláda predísť príchodu nakazených zo zahraničia. Z krajín na „červenom“ zozname sa dá na Slovensko dostať bez následnej karantény, len ak máte negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín.

„Je dôležité, aby sme mali pod kontrolou aj hranice,“ vyhlásila prezidentka Zuzana Čaputová po stretnutí s premiérom Igorom Matovičom. Antigénové testy by mali byť podľa nej prístupné bezplatne nielen cez víkend, ale kedykoľvek, aby si mohli ľudia overiť svoj zdravotný stav, ak sa im niečo nezdá. Hlava štátu privítala, že v druhom kole testovania, plánovanom na tento víkend, vláda prešla z plošného testovania na regionálne testovanie iba v najviac postihnutých okresoch.

Zdravotnícky personál je kľúčový

„Stav zdravotníctva na Slovensku nie je dobrý a čelí neobvyklému náporu. To, čo je absolútne kľúčové, je zdravotnícky personál,“ povedala prezidentka. Dodala, že krivka nárastu nie je už taká strmá. Dôvodom je podľa hlavy štátu aj plošné testovanie a opatrenia, ktoré prinášajú prvé výsledky.

Prezidentka verí, že druhé kolo testovania sa zrealizuje dobre s dostatočným počtom zdravotníkov, dobrovoľníkov a zvládnu ho ozbrojené sily aj samosprávy. Čaputová vyzvala, aby boli ľudia zodpovední, aj keď mali negatívny antigénový test na COVID-19.

Premiér po stretnutí s prezidentkou hovoril v súvislosti s plošným testovaním o mimoriadne úspešnej akcii. „Efekt antigénových testov je približne 54 % zníženie pozitívne testovaných,“ povedal Matovič o regiónoch, v ktorých sa uskutočnilo pilotné kolo plošného testovania AG testami.

Aby sme mohli slobodne žiť

Matovič pred novinármi uviedol, že by sa chcel s prezidentkou stretávať častejšie. Varoval, že ideme do ťažkého obdobia, kým sa podarí získať vakcínu a zaočkovať ňou aspoň polovicu populácie. To by bol podľa neho veľký úspech.

Kontroly na hraniciach, pravidelné testovanie pracovníkov nemocníc a všetkých pacientov, zamestnancov sociálnych služieb, kritickej infraštruktúry sú všetko prostriedky, ktorými chce vláda podľa Matoviča udržať situáciu pod kontrolou, aby mohli ľudia čo najviac slobodne žiť. Podľa premiéra sme pre zahraničie inšpiráciou, aj keď plošné testovanie celého národa ešte nikto v Európe nevyskúšal.

„EÚ aj ostatné členské štáty žiadajú recept, ktorým by mohli nahradiť lockdown, ktorým krajiny bojujú proti pandémii. Prišli sme s naším vlastným receptom, po víkende môžem povedať, že s úspešným. Otázka je, aká miera spolupatričnosti je potrebná, aby sme zvládli nasledujúce mesiace, ktoré budú zložité,“ vyhlásil Matovič.

Prezidentka verzus premiér

Prezidentka uviedla, že ak nemá zhodné názory s premiérom a kritizuje niektoré kroky vlády, tak je s ním vraj hneď v kontakte a následne hľadajú čas na stretnutie. Debaty medzi nimi prebiehajú údajne v konštruktívnej rovine.

Matovič dodal, že médiá prikrášľujú vzťah medzi ním a Čaputovou, keď píšu o tom, že majú rozdielne názory. „Aj v rodine je žena viac pilierom opatrnosti a muž pilierom odvahy. Vždy je dobré mať kontrolku, ktorá vám niekde bliká a dáva vám iný pohľad na vec, a beriem to tak, že naše prístupy boli trochu iné,“ uzavrel Matovič.

Prezidentka dodala, že sa ozve vždy, ak bude vidieť, že je potrebné upozorniť na niektoré kroky vlády. Plošné testovanie má podľa Čaputovej obrovský zmysel.

Atómovka na koronu?

Malá skupina ľudí, ktorí na testovaní plošnom neboli, nepredstavuje podľa premiéra veľké riziko. Na plošných testoch však bolo „len“ 3,6 milióna Slovákov, čo nie je ani zďaleka celá dospelá populácia Slovenska. Odhadom neprišlo na testy približne pol milióna ľudí, ktorí zvolili radšej domácu 10-dňovú karanténu. Premiér však dúfa, že sa po dokončení plošného testovania dosiahne 50-percentný pokles nových prípadov pozitívnych na COVID-19.

„Máme v rukách atómovú zbraň na vírus, ktorú treba používať celú zimu, ktorá nás čaká,“ povedal Matovič o testovaní antigénovými testami v najviac postihnutých regiónoch. Tam totiž oveľa presnejšie i drahšie PCR testy potvrdzujú, že množstvo pozitívnych sa podarilo izolovať v karanténe aj vďaka menej presným AG testom.

Riziko je v tom, že aj negatívne testovaní môžu byť časom šíriteľmi a, naopak, pozitívne testovaní môžu mať chybný výsledok, ktorý by mal byť podľa odborníkov preverený ešte PCR testom.


Ďalšie články