Nie je to pravda, ale mohla by byť. Tajná služba neoznačila Progresívne Slovensko za ľavicových extrémistov

PS Irena Bihariová. Foto: Internet

Boľavý výstrel do vlastnej nohy alebo snaha o zviditeľnenie? Tajná služba vyvrátila tvrdenia Ireny Bihariovej. Politička tvrdila, že SIS označila Progresívne Slovensko za ľavicovo-extrémistickú stranu.

Nie je to pravda, ale mohla by byť, znie notoricky známa reakcia na nepodložené a vymyslené tvrdenia. Obvykle sú jej adresátom rôzni šíritelia pochybných právd a bombastických výmyslov. Tentoraz si ju vyslúžila predsedníčka mimoparlamentného Progresívneho Slovenska (PS).

Irena Bihariová sa sama usvedčila. Podľahla dojmu, že Slovenská informačná služba (SIS) progresívcov považuje za ľavicových extrémistov. Slovník SIS zobrala osobne a navrhla zrušenie tajnej služby.

„Je nepochybné, že autori správy hovoria o Progresívnom Slovensku, pretože – a to je jedna z viacerých absurdností tejto časti správy – vo svojom popise používajú presne tie isté opisné charakteristiky, ktoré o Progresívnom Slovensku tradične vyslovuje extrémistická scéna. Už toto samo osebe je nehorázne, že opisujú akýsi nepomenovaný ľavicovo extrémistický subjekt slovníkom, ktorý používajú fašisti,“ tvrdí Bihariová pre Denník N v texte, ktorý bol zverejnený v pondelok.

Len deň stačil na to, aby sa ukázalo, že pravda je inde. Tajná služba nehovorila o PS ako o extrémistoch. Etablované politické strany vôbec nemonitorovala.

„Nie, SIS to aj vo vyjadrení na otázky hneď dementovala, že v rámci monitorovania ľavicovo-extrémistických skupín nemonitorovala riadne registrované politické subjekty,“ vyhlásil v relácii Na telo riaditeľ SIS Michal Aláč.

Takže si to zhrňme. Predsedníčka mimoparlamentného hnutia, ktoré je dlhodobo nad prahom zvoliteľnosti, sa našla v definícii ľavicového extrémizmu. Šírila mylné informácie a spochybňovala tajnú službu. Riaditeľ SIS jej tvrdenia vyvrátil. Skutočne, proti hoaxom by sme mali bojovať.


Ďalšie články