Sulík: Zákaz olova je iracionálny, proti nelegálnej držbe zbraní sa nedá bojovať obmedzením tej legálnej

Richard Sulík a zástupcovia streleckých organizácií. Foto: reprofoto/Teraz.sk Richard Sulík a zástupcovia streleckých organizácií. Foto: reprofoto/Teraz.sk

Návrh plošného zákazu olova v strelných zbraniach je zlý a zbytočne obmedzujúci. Vyjadril sa tak v utorok minister hospodárstva Richard Sulík. Spolu so streleckými združeniami predstavili vyhlásenie, v ktorom poukázali na neblahé následky takéhoto zákazu.

Minister hospodárstva SR Richard Sulík na utorkovej tlačovej besede v mene svojho rezortu vyslovil odpor voči plánom Európskej komisie zakázať olovené strely do zbraní. Pripojili sa k nemu aj zástupcovia slovenských streleckých organizácií.

Sulík uviedol, že téme obmedzovania legálnej držby strelných zbraní sa venoval už ako europoslanec, keďže ide o okliešťovanie osobných práv. „Bohužiaľ, tie snahy Európskej únie obmedzovať tieto aktivity pokračujú ďalej. Momentálne sú na stole snahy o zákaz používania olova v strelných zbraniach,“ poznamenal minister hospodárstva, ktorý daný návrh považuje za zlý a zbytočný.

Tento názor zdieľajú prakticky všetky významnejšie zväzy a združenia streleckej verejnosti na Slovensku. Na tlačovej besede predstavili spoločné vyhlásenie proti navrhovanému zákazu olova, ktorého súčasťou je aj odborná analýza dosahov navrhovaného zákazu.

Urobíme všetko v našej moci

„…Spoločne vyjadrujeme zásadný nesúhlas s navrhovaným plošným zákazom predaja a používania streliva s obsahom olova pre civilné použitie v členských štátoch Európskej únie. Toto opatrenie pripravované Európskou komisiou a v súčasnosti prerokovávané v gescii Európskej chemickej agentúry by malo za následok zásadné sťaženie vykonávania strelectva, ohrozenie bezpečnosti, stratu konkurencieschopnosti našich reprezentantov vo svetovom meradle a praktickú likvidáciu niektorých streleckých odvetví. Chystaný zákaz by nemal pozitívne dosahy na životné prostredie, ale, naopak, priniesol by výrazné riziká a nové environmentálne a ekonomické záťaže,“ píše sa okrem iného vo vyhlásení.

Ministerstvo hospodárstva uvedené organizácie podporuje. „Urobíme všetko, čo je v našej moci, aby sme zabránili tomuto nezmyselnému zákazu,“ dodal Sulík. V tejto veci podľa svojich slov už oslovil 17 kolegov z Európskej únie.

Konkrétne písal ministrom pre ekonomické záležitosti, ktorí majú buď rovnaké stanovisko ako Slovensko a zákaz olova odmietajú, alebo ešte v tejto téme nie sú rozhodnutí. Snahou je získať väčšinu na pôde Únie.

Pochybné štatistiky EK

Na besede padlo aj viacero otázok niektorých štúdií o danej problematike. Európska chemická agentúra napríklad hovorí, že sa v Európe ročne vystrieľa stotisíc ton olova a padne mu za obeť milión vodných vtákov.

Štatistiky a údaje, z ktorých vychádzajú orgány Európskej komisie, sú však podľa predstaviteľov strelcov otázne. Napríklad, väčšina úmrtí vtákov je z dôvodu nárazu do budov, otravy predstavujú približne sedem percent všetkých smrtí. A väčšinu otráv spôsobujú pesticídy, nie olovo.

Brusel vraj podobne zle interpretuje napríklad vhodnosť ocele ako náhrady za olovené strely. Táto látka nemá porovnateľný objem k olovu, ani stupeň tavenia. Energetická náročnosť navrhovaných náhrad je vyššia, pričom schopnosť ich recyklácie väčšinou nedosahuje úrovní olova.

(tasr, sita, jor)


Ďalšie články