Miesto 500-eurových očkovacích poukazov Matovič navrhuje 300 eur v hotovosti

51. schôdza Národnej rady SR Igor Matovič. Foto: Jakub Kotian/TASR

Poukazy v hodnote 500 eur ako motivácia pre seniorov pri očkovaní by sa mohli zmeniť na 300 eur a vyplácať by sa mali v hotovosti pri tretej dávke vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Tieto peniaze by seniori mohli použiť na ľubovoľný účel. Motivačný príspevok by mohli dostať aj pri očkovaní prvou dávkou. Informoval o tom minister financií Igor Matovič (OĽaNO) na utorkovej tlačovej konferencii. Hovoril pritom o kompromise.

Ľudia nad 60 rokov by podľa kompromisného návrhu, ak sú už zaočkovaní treťou dávkou, mohli dostať 300 eur. Ak je niekto zaočkovaný druhou dávkou vakcíny, 300 eur dostane potom, ako sa zaočkuje treťou dávkou. Ak niekto má prvú dávku a absolvuje druhú do Vianoc, získal by 200 eur v hotovosti. Príspevok 200 eur by mali získať aj tí, ktorí sa do 24. decembra minimálne zaregistrujú a absolvujú očkovanie do 15. januára budúceho roka.

Peniaze by neboli viazané

Prostriedky by sa nevyplácali v poukazoch a neboli by viazané na použitie v hoteloch, reštauráciách či vybraných službách, ako bolo pôvodne navrhované. Minister financií priblížil, že úmysel ja zatiaľ taký, aby príspevok dostali ľudia poštovou poukážkou, ktorú si vyberú na pošte. Zároveň podotkol, že nebola „dobrá vôľa“ v celej koalícii ani opozícii, aby pomohli dotknutým prevádzkam 500 miliónmi eur, s čím počítal pôvodný návrh.

„Pevne verím, že žiaden dôchodca, ktorý na dvoch dávkach už raz bol, neodolá tejto ponuke a prilepší si takto do rozpočtu,“ vyhlásil Matovič. Poďakoval sa partnerom v koalícii, že boli ochotní na tento návrh pristúpiť. „Toto je posledný pokus primäť tých najviac ohrozených ľudí k očkovaniu pozitívnou motiváciou,“ zdôraznil.

Návrh prešiel do druhého čítania

Poslanci Národnej rady SR posunuli návrh ministra financií Igora Matoviča o 500-eurových poukazoch pre dôchodcov do druhého čítania. Matovič chcel týmto návrhom zákona poskytnúť poukazy v hodnote 500 eur Slovákom nad 60 rokov, ktorí sa nechajú do 15. januára 2022 zaočkovať prvou alebo druhou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 alebo do 30. júna 2022 dostanú tretiu posilňovaciu dávku.

Minister v utorok po rokovaní koaličnej rady avizoval, že v druhom čítaní predloží pozmeňovací návrh, ktorý vyplýva z dohody koaličných strán. Toto kompromisné riešenie mení sumu aj viazanosť príspevku.

Pôvodný a súčasný návrh

Pôvodne bol očkovací poukaz určený fyzickým osobám s trvalým alebo prechodným pobytom na Slovensku, ktoré do konca roka 2021 dovŕšili 60 rokov. Mali ho dostať tí seniori, ktorí sa nechajú zaočkovať prvou dávkou očkovacej látky alebo jednodávkovou očkovacou látkou v období od 26. novembra 2021 do 24. decembra 2021 alebo sa do tohto termínu na takéto očkovanie registrujú a následne ho absolvujú do 15. januára 2022.

Na poukaz mali mať nárok aj seniori, ktorí dostanú posilňovaciu dávku očkovacej látky do 24. decembra 2021 alebo sa do tohto termínu zaregistrujú a samotnú vakcináciu absolvujú do 15. januára 2022. Podmienky spĺňali aj tí seniori, ktorí by si do 30. júna 2022 nechali pichnúť tretiu dávku vakcíny, a to v prípade, ak tú druhú dostali do 24. decembra 2021. Poukazy sa mali dať využiť iba v gastre, na rekreáciu či iných službách.

Na základe vyjadrenia Matoviča by podľa avizovaného pozmeňovacieho návrhu mali seniori nad 60 rokov, ktorí sa už zaočkovali všetkými tromi dávkami vakcíny, dostať 300 eur priamo, teda nie prostredníctvom poukazov. Rovnakú sumu by mali dostať aj tí, ktorí už sú plne zaočkovaní a nechajú sa do Vianoc ešte preočkovať aj treťou dávkou. V prípade, že sa senior registruje alebo absolvuje do 24. decembra druhé očkovanie, respektíve sa registruje alebo dostane prvú dávku očkovacej látky, mal by podľa tohto pozmeňovacieho návrhu dostať 200 eur.

(tasr, sita)


Ďalšie články