Lengvarský: Školy sa majú zatvoriť, obchody od piatka otvoriť v režime OP

Rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady SR Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Od piatka (10. 12.) sa majú otvoriť obchody pre zaočkovaných a tých, čo prekonali COVID-19 (OP). Od pondelka 13. decembra prechádza druhý stupeň základných škôl a stredné školy na dištančné vzdelávanie. Naďalej má platiť zákaz vychádzania a núdzový stav.

Na utorkovej tlačovej konferencii v parlamente to v utorok oznámil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO). Dodal, že ostatné opatrenia majú platiť tak, ako ich avizoval v pondelok (6. 12.), čiže napríklad hotely sa majú otvárať od 25. decembra.

Zatiaľ sa majú podľa ministra otvárať obchody, gastroprevádzky nie. Služby sa majú uvoľniť od 17. decembra a hotely a cestovný ruch od 25. decembra. „Je možné, že po rokovaniach a diskusiách s odborníkmi to bude o týždeň skôr,“ skonštatoval minister.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová doplnila, že druhý stupeň základných škôl a stredné školy sa majú vyučovať online formou päť dní. Následne budú vianočné prázdniny. Je to podľa nej kompromis za otvorenie obchodov. Viac slobody pre zaočkovaných je, ako uviedla, motiváciou dať sa zaočkovať. V tom vidí jediné východisko z pandémie.

Verí, že po prázdninách sa školy otvoria, poukázala na vysoké percento zaočkovaných učiteľov i žiakov. „Určite bude snaha, aby tam, kde sú zaočkované školy, kde to funguje, boli prezenčne otvorené tak, ako je nastavený školský automat. To bude SaS s ministrom školstva presadzovať,“ avizovala.

Prioritou SaS boli obchody

Otvorenie všetkých maloobchodných predajní pre očkovaných a prekonaných bolo pre ministra hospodárstva Richarda Sulíka pri koaličných rokovaniach o novej podobe protipandemických opatrení kľúčové. Povedal to na utorkovej tlačovej besede. Potvrdil, že by sa tak malo stať už od piatku, 10. decembra. „Ja to považujem za donebavolajúcu hlúposť tieto obchody zatvárať,“ skonštatoval Sulík.

Zároveň dodal, že to podľa neho iba zvyšuje koncentráciu ľudí v iných obchodoch. „Naviac sa zatvárajú malé obchodíky, ktoré patria najmä slovenským vlastníkom,“ pokračoval s tým, že napríklad pri kníhkupectvách pritom tvoria predaje za posledné tri týždne pred Vianocami asi štvrtinu celoročných predajov.

Sulík mal v tejto oblasti proti aktuálnemu stavu zásadné výhrady a podľa vlastných slov je rád, že sa podarilo dospieť k dohode. Minister taktiež potvrdil dohodu v oblasti vyplácania prémií pre ľudí nad 60 rokov, ktorí už sú alebo sa do Vianoc zaregistrujú na očkovanie.

Hraničný počet pacientov

Vládna koalícia sa dohodla na hraničnom čísle pacientov v nemocniciach, keď bude môcť minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský zrušiť uvoľnenia protipandemických opatrení. Uviedol to líder OĽaNO a minister financií Igor Matovič na utorkovej tlačovej konferencii s tým, že o presnom čísle ešte budú informovať.

Bohoslužby od piatka s obmedzením

Bohoslužby by mali byť od piatka 10. decembra s obmedzením na štvorcové metre prístupné pre očkovaných a prekonaných. Povedal to na konci tlačového brífingu predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO). Pre Slovákov, ktorí sa nechali proti ochoreniu COVID-19 zaočkovať alebo toto ochorenie prekonali, budú od piatka otvorené aj iné ako esenciálne obchody.

Zákaz vychádzania, ako aj núdzový stav, by mali aj naďalej ostať v platnosti. Ostatné body z návrhu ministra zdravotníctva plánujú koaliční partneri v takom znení, v akom boli navrhované. Detaily sa ešte budú dolaďovať pred rokovaním vlády v stredu 8. decembra. Opatrenia majú platiť do 9. januára 2022.

Remišová vyzvala prezidentku na podporu povinného očkovania

Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) vyzvala prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby jasne a priamo podporila povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Strana Za ľudí bude podľa nej presadzovať povinné očkovanie minimálne pre ľudí nad 60 rokov od začiatku budúceho roka.

„Tieto pravidlá, akékoľvek sú, či už je to covid automat alebo lockdown, nie sú ani dlhodobé, ani udržateľné riešenia. Zaočkovanie čo najväčšej časti obyvateľstva je považované za riešenie pandémie na celom svete bez ohľadu na charakter spoločenského usporiadania,“ uviedla Remišová s tým, že sa na tom zhodujú vyspelé krajiny sveta.

Strana Za ľudí si podľa nej uvedomuje citlivosť témy, no poukázala na vysoké počty úmrtí na ochorenie COVID-19. Podčiarkla potrebu urobiť všetko na ochranu životov a zdravia ľudí. Aj preto by podľa nej hlava štátu mala jasne a priamo podporiť zavedenie povinného očkovania. „Neustále sa opakujúce lockdowny nie sú riešením,“ podotkla vicepremiérka s tým, že ničia ekonomiku, pracovné miesta i spoločnosť.

Remišová v tejto súvislosti apelovala i na lídrov súčasnej opozície. Pripomenula, že v minulosti aj jej predstavitelia zavádzali povinné očkovania proti vírusovým ochoreniam pre určité skupiny obyvateľstva. Očakáva preto, že podporia aj povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19. „To by bolo férové a nebolo by to pokrytecké,“ uviedla.

Lengvarský má vypracovať analýzu

Minister zdravotníctva Lengvarský zároveň informoval, že by mal v stredu (8. 12.) vláde predložiť uznesenie, ktorým ho kabinet zaviaže vypracovať právnu analýzu k povinnému očkovaniu a analýzu prípadnej finančnej spoluúčasti nezaočkovaných ľudí na liečbe. Predpokladá, že by na to mohol mať mesiac a následne by sa na základe aktuálnej situácie mohli rozhodnúť.

„Musíme nájsť cestu, ktorá bude jasná, vymožiteľná a nezaťaží celý systém verejného zdravotníctva vymáhaním pokút, ktoré nebudú pre ľudí motivačné,“ poznamenal. Povinné očkovanie s následným vymáhaním podľa jeho slov nateraz nechcú zaviesť. Naopak, dosiahnuť chcú, aby sa ľudia zaočkovali z vlastnej vôle.

(tasr, sita)


Ďalšie články