Influenceri, ktorí sa rozhodli pomáhať ľuďom a robiť ich život radostnejším

collage pokus Foto: blue.grandma/Instagram, andrej.ondrejka/Instagram, Mxsabo/Instagram, dr_monicka/Instagram

Blue.grandma, dr_monicka či andrej.ondrejka sú instagramové profily, ktoré ich správcovia nevyužívajú na zavádzanie alebo šírenie zbulvarizovaných informácií. Svoj titul influencer využili naplno k tomu dobrému a snažia sa to šíriť ďalej.

Na Instagrame je veľa influencerov, ktorých by sme mohli definovať hlavne tým, že majú silu ovplyvňovať správanie a názory druhých. V posledných rokoch vidíme aj mnoho takých, ktorí svoje postovanie poňali ako biznis, ponúkajú rôzne značky a odporúčajú ich ďalej. Našťastie, nájdeme aj influencerov, ktorým nejde až tak o prestíž a peniaze. Štandard vám predstavuje profily, v ktorých sa títo ľudia venujú rôznym oblastiam a chcú svojím profilom a príspevkami vzdelávať, potešiť a motivovať ostatných.

Blue.grandma

Prvý profil, ktorý by som zaradila medzi tie pozitívnejšie na Instagrame, je určite blue.grandma. Podľa názvu by človek povedal, že ide o zahraničný profil, no opak je pravdou. Za týmto profilom sa skrýva Marek Pupák, ktorý už dlhšie dokumentuje svoju starú mamu a ich medzigeneračný vzťah. Profil má viac ako 21-tisíc sledovateľov.

Poznávacím znamením Marekovej babky sú jej modré vlasy, o ktoré sa stará práve jej vnuk. Dobro a pokora, ktoré vyžaruje z tejto modrovlasej babičky, je cítiť pri každom zverejnenom videu či fotke. Marek na tento profil pridáva príspevky z každodenných udalostí, ktoré spoločne zažívajú počas všedných i sviatočných dní. Ide o malé veci, ktoré vždy vedia vyčariť úsmev na tvári. Pod príspevkami sa mnohokrát ľudia vyjadrujú, že im Marekova babka pripomína ich starú mamu, ktorú už niektorí nemajú, a vďaka nej a tomuto profilu sa cítia k svojim starým rodičom bližšie.

K posledným príspevkom patrí ten, ako blue.grandma dostala mikulášsky balíček. Radosť neskrývala, dokonca ju to dojalo. Jeden z príspevkov sa venoval aj očkovaniu, keď sa stará mama dala tretíkrát zaočkovať.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Blue Grandma (@blue.grandma)

Dr_monicka

Pod profilom Dr_monicka sa skrýva Monika Paločková. Je to bývalá modelka, ktorá sa napokon rozhodla pre dráhu lekárky. Hneď po skončení medicíny odišla zo Slovenska, tak ako to dnes robí veľa mladých lekárov. Monika však nešla za lepšou prácou do Nemecka alebo inej vyspelej krajiny, rozhodla sa odísť do afrického Burundi. Odtiaľ jej kroky smerovali do Južného Sudánu, neskôr do Kene.

Na svoj profil postupne pridávala zaujímavé posty. Približovala v nich život v Afrike, ktorý si mnohí ani nevedia predstaviť. Jej príspevky však neboli plné smútku, práve naopak. Do pamäti sledovateľov sa vryla hlavne videom, v ktorom naučila kenské deti ľudovú pesničku Sedemdesiat sukien mala. V súčasnosti je už Monika na Slovensku a jej príbehy z Afriky sa rozhodla spísať aj knižne.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Dr. Monička👩‍⚕️ (@dr_monicka)

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Dr. Monička👩‍⚕️ (@dr_monicka)

Mxsabo

K známejším influencerom, ktorí sa rozhodli šíriť medzi ľuďmi dôležitosť problematiky životného prostredia a klímy, patrí Michal Sabo. Je známy tiež ako moderátor, no teraz sa naplno venuje naplno aktivitám, ktoré môžu pomôcť našej planéte. Je aktivista a na svojom profile sa rád podelí o fotky, keď zbiera odpadky na obľúbenom mieste v Petržalke. Na Instagrame má viac ako 54-tisíc sledovateľov.

Medzi jeho poslednými príspevkami nájdeme fotografiu s adventným vencom a v príspevku svojim sledovateľom hovorí o jednoduchosti, v ktorej sa aj napriek tomu môže skrývať dokonalosť. Snaží sa poukázať na to, že aj jednoduché veci, ktoré sú zero waste, môžu byť dobré a hlavne menej škodlivé pre planétu.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Michal Sabo (@mxsabo)

Andrej.ondrejka

Do zoznamu pozitívnych influencerov som zaradila aj Andreja Ondrejku, katolíckeho kňaza, ktorý momentálne pôsobí v Dolnom Kubíne. Nemá síce toľko sledovateľov ako tí predchádzajúci, no domnievam sa, že ho sem môžeme zaradiť.

Andrej sa začal sociálnym sieťam venovať najmä v období pandémie, keď mal viac času. Založil si vtedy účet na Instagrame a na YouTube kanál pridával vlogy, v ktorých približoval kňazský život. V poslednom príspevku si pripravil pre svojich sledovateľov adventnú výzvu. Hovorí v nej o tom, že králi, ktorí sa prišli pokloniť do Betlehema Ježišovi, sledovali hviezdu. Preto vyzýva ľudí, aby predstavili tie svoje „hviezdy“, ktoré ich privádzajú k Bohu.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ANDREJ ONDREJKA (@andrej.ondrejka)


Ďalšie články