Polícia SR vyvracala 'hoax' o rúškach vo Švédsku. Sama si pritom strelila do nohy

Ilustračná foto. Foto: Miroslav Košírer/TASR Ilustračná foto. Foto: Miroslav Košírer/TASR

Facebooková stránka Hoaxy a podvody – Polícia SR sa v pondelok venovala virálnemu videozáznamu, v ktorom sa nemenovaný Slovák vo švédskom supermarkete vysmieval našej povinnosti nosiť rúška a respirátory, pričom akcentoval, že v tejto škandinávskej krajine sa nič také počas pandémie nevyžaduje. Mužom zákona prekážalo, že z kontextu vraj vynechal jednu dôležitú vec. Skôr ako on sa však argumentačného faulu dopustila samotná polícia.

Slovenským internetom nedávno obletelo virálne video, ktorého hlavným posolstvom bolo poukázať na príklade Švédska na zbytočnosť nosenia rúšok a respirátorov ako ochrany proti prenosu ochorenia COVID-19.

Jeho autorom je Slovák, ktorý v tejto severskej krajine vstupuje do bližšie neidentifikovateľného supermarketu a neskôr sa v ňom niekoľko minút prechádza. Počas toho opakovane zdôrazňuje nezmyselnosť ochrany dýchacích ciest, pričom balansuje na hrane vulgárnosti, cynizmu a výsmechu.

„A tam najviac ohrozená babička aj dedko. Už sú ohrození. Tak sú ohrození, že sú to určite posledné sekundy ich života,“ vraví napríklad strojca videa, pričom smartfónom nakrúca starší pár dôchodcov bez rúšok. „Všetci nezodpovední. Ja myslím, že oni j**ú na život, sú to hlupáci, ježišmária,“ pokračuje neskôr.

Niečo viac ako päťminútový záznam sa objavil na viacerých facebookových stránkach, pričom na jednom z profilov, ktoré ho rozšírili, naň reagovalo vyše 16-tisíc používateľov, 17-tisíc ho zdieľalo a zhruba 1,7-tisíc okomentovalo.

Polícia: No dobre, ale to vďaka očkovaniu

Masovo šírené video si všimla aj slovenská polícia. Na svojej subdoméne, ktorá sa venuje odhaľovaniu hoaxov a podvodov, ho uviedla nasledovným komentárom písaným veľkými písmenami: „SLOVENSKÝ KAMIONISTA NÁM POSTUPNE UKAZUJE CELÉ ŠVÉDSKO: STÁLE SA MU VŠAK NECHCE HOVORIŤ O ŠVÉDSKOM OČKOVANÍ.“

Muži zákona následne v príspevku opisujú, čo sa vo videu odohráva a na viacerých miestach vytvárajú dojem, že daná scenéria – čiže plný obchod ľudí bez rúšok a respirátorov – je výsledkom vysokej, až 75-percentnej zaočkovanosti tamojšieho obyvateľstva. Autora videa popritom vinia z toho, že tento dôležitý fenomén nespomenul.

Faktom ale pritom je, že medzi vysokou úrovňou vakcinácie vo Švédsku a samotnou rúškovou politikou existuje nulový či prinajlepšom zanedbateľný kauzálny vzťah. Muži zákona tak umelo spájajú dve nesúvisiace veci.

Keď už sme pri tom kontexte…

Vláda tejto škandinávskej krajiny totiž za celú existenciu pandémie občanom nikdy nenariadila povinné prekrytie tváre. Ani pred očkovaním, ani počas očkovania a ani po preočkovaní značnej väčšiny populácie. Portál Business Insider v lete navyše informoval, že Švédsko upustilo aj od nosenia rúšok v prostriedkoch verejnej dopravy.

Aj toto opatrenie, určené výlučne pre časy rannej a poobednej dopravnej špičky, však malo len vágny a odporúčací charakter, nešlo o povinnosť vymáhanú pod hrozbou pokuty tak, ako je to napríklad na Slovensku či v desiatkach iných štátov. Vo Švédsku teda nikdy neexistovala nutnosť nosiť rúška v obchodoch. Polícia tento unikát vôbec nespomína.

Kuriozitou navyše je, že zbor sa vo svojom príspevku odvoláva aj na článok agentúry Reuters z 2. decembra, v ktorom sa píše o nových zvažovaných odporúčaniach vo Švédsku po náraste počtu infekcií a detegovaní variantu omikron. Aj tieto opatrenia (sociálny dištanc, rúška, home office) sú v ňom však opisované ako „všeobecné rady“, nie ako povinnosti.

Krajina napriek široko-ďaleko najbenevolentnejšej protipandemickej politike zaznamenala pomerne nízky počet covidových obetí (niečo vyše 15-tisíc). Darilo sa jej tak viac ako mnohým európskym štátom, ktoré pristúpili k tvrdým lockdownom. Na druhej strane, v bilancii obetí obstála najhoršie spomedzi všetkých škandinávskych štátov.


Ďalšie články