HBO predstavilo progresívny príbeh o Vianociach. Stal sa najhoršie hodnotenou snímkou vôbec

Záber zo seriálu Santa a.s.. Foto: reprofoto/Youtube Záber zo seriálu Santa a.s.. Foto: reprofoto/Youtube

Komu sa to nepáči, je rasista. Aj tak by sa dala zhrnúť reakcia filmára Setha Rogena na takmer všeobecnú kritiku jeho nového seriálu Santa a.s. Nový animovaný počin si už od zverejnenia upútavky získal množstvo záporných reakcií, pričom mu ľudia okrem iného vyčítajú do očí bijúcu politickú angažovanosť.

Čo vznikne, keď do kresleného seriálu natlačíte súčasnú progresívnu agendu – a takmer nič objektívne dobré? Očividne najhoršie hodnotený seriál všetkých čias. Tak dopadol pokus komikov Setha Rogena a Sarah Silvermanovej s názvom Santa Inc. (v preklade Santa a.s.), ktorý vysiela televízia HBO.

Už len upútavka pre tento počin hovorí sama za seba. Stránka YouTube, bohužiaľ, pristúpila k skrývaniu počtu negatívnych reakcií „nepáči sa mi to“ na videách. Podľa svojich slov tak chce pomôcť malým kanálom. Kritici to však vidia skôr ako snahu cenzurovať kritiku svojich vlastných produkcií či progresívnej agendy.

Šikovnosť ľudí však nesklamala a vďaka rozšíreniam pre internetové prehliadače si môžete počty záporných reakcií opäť pozrieť. Upútavka Santa a.s. ich mala v čase písania článku cez 110-tisíc, oproti necelým štyrom tisícom pozitívnych odpovedí. Komentáre pod videom zakrátko tiež vypli.

Najhorší seriál

Po vydaní relácie sa názory na Rogenov a Silvermanovej počin nezlepšili. Internetová databáza filmov IMDB namerala seriálu známku 1,1 z 10, vytvorenú priemerom z 8,7-tisíc hodnotení. Na česko-slovenskej obdobe CSFD má Santa a.s. hodnotenie 14 percent. Horšie dopadol už len na webe Rotten Tomatoes, kde mu diváci vytvorili priemernú známku na úrovni štyroch percent.

Vďaka výsledku na portáli IMDB sa Santa a.s. stal najhoršie hodnoteným seriálom všetkých čias. Na druhé miesto odsunul maďarský počin Jóban Rosszban (V dobrom i zlom), ktorý od roku 2005 získal známku 1,4 z 10.  

Animovaný príbeh sleduje osud elfky Candy Smallsovej, ktorá pracuje pre amerického nosiča vianočných darčekov Santa Clausa. Santa sa chystá do dôchodku a Smallsová si zaumieni, že sa chce stať jeho nástupcom. Prekáža jej, že Santa bol vždy bielym mužom. Smallsovej však v ceste stojí mužská, najmä belošská spoločnosť či „mizogýnne“ pracovné prostredie.  

Ako československá komunistická propaganda

Tvorcovia seriálu nevidia za kritickými reakciami legitímnu kritiku, ale skôr odpor od názorových oponentov. „Skutočne sme naším seriálom Santa a.s.naštvali tisíce stúpencov belošskej nadradenosti, ktorý je teraz dostupný na HBO Max!“ napísal na sociálnej sieti Twitter Seth Rogen.

Podľa neho sú zlé hodnotenia výsledkom práce belošských rasistov, ktorí dávajú seriálu z princípu nízke známky. Pre časť obecenstva to síce môže skutočne platiť, veľkej chvály sa však Rogen nedočkal ani od liberálnejšieho spektra.

Napríklad portál Variety skonštatoval, že „Santa a.s. pôsobí v konečnom dôsledku zatrpknuto a ťažko, ako televízny kus uhlia“. Podľa niektorých názorov sa nedá diviť podobným reakciám, keďže sa Rogen a Silvermanová krátko pred Vianocami pokúsili okydať obľúbenú americkú postavičku.

Najlepšie hodnotený komentár zo stránky IMDB to podáva takto: „Sledovanie tejto relácie je ako kráčať po najstaršom lese, zdvihnúť veľkú skalu a olizovať ten zelený sliz, čo je pod ním, zatiaľ čo vám morom posiate zlovestné potkany obhrýzajú členky.“ Samotný vzhľad seriálu prirovnáva k československej komunistickej propagande, pričom príbeh či dialógy sú na tom podľa autora kvalitou podobne.  

https://www.youtube.com/watch?v=aEx_CBxNrXY

Ďalšie články