SIS nás označila za extrémistov, je čas hovoriť o jej zrušení, domnieva sa Bihariová

Bihariova Irena Bihariová. Foto: Facebook

Šéfka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová sa domnieva, že je načase otvoriť debatu o zrušení Slovenskej informačnej služby. Dôvodom je fakt, že svoju politickú stranu našla vo výročnej správe tejto inštitúcie v kolónke o ľavicovom extrémizme. Hoci SIS progresívcov priamo nemenuje, hovorí o silách narúšajúcich predvolebné mítingy ĽSNS.

Predsedníčka mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko Irena Bihariová je pobúrená výročnou správou Slovenskej informačnej služby (SIS) za minulý rok, presnejšie jej časťou venovanou ľavicovému extrémizmu v našej krajine.

Spravodajská služba v predmetnej pasáži tvrdí, že činnosť stúpencov ľavicovo-extrémistických subjektov u nás bola zameraná predovšetkým na kritiku a zosmiešňovanie predstaviteľov slovenskej extrémisticko-pravicovej scény, čo súviselo najmä s politickými aktivitami extrémisticko-pravicových subjektov.

Jednou z najviditeľnejších aktivít ľavicovo-extrémistickej scény bola podľa SIS snaha o narušovanie verejných predvolebných stretnutí kandidujúcich predstaviteľov krajne pravicových subjektov do parlamentných volieb v roku 2020.

„Hlavní predstavitelia LEX scény [ľavicovo-extrémistickej, pozn. red.] v SR sa intenzívne prezentovali témou ochrany životného prostredia, respektíve klímy, ako aj podporou rodovej rovnosti a nastoľovaním problematiky legislatívneho zakotvenia reprodukčných práv,“ píše sa ďalej v dokumente.

Vraj je to nehorázne

Bihariová je totiž presvedčená, že naša tajná služba v súvislosti s ľavicovým extrémizmom implicitne skloňuje práve politickú stranu, ktorej šéfuje. Pravdou totiž je, že práve Progresívne Slovensko bolo pri narúšaní predvolebných mítingov ĽSNS vedúcou silou.

„Je nepochybné, že autori správy hovoria o Progresívnom Slovensku, pretože – a to je jedna z viacerých absurdností tejto časti správy – vo svojom popise používajú presne tie isté opisné charakteristiky, ktoré o Progresívnom Slovensku tradične vyslovuje extrémistická scéna. Už toto samo osebe je nehorázne, že opisujú akýsi nepomenovaný ľavicovo extrémistický subjekt slovníkom, ktorý používajú fašisti,“ tvrdí Bihariová pre Denník N.

Politička sa tiež pozastavuje nad tým, že znakom extrémistických aktivít má byť presadzovanie takzvanej rodovej rovnosti, reprodukčných práv či klimatickej spravodlivosti. Ďalej tvrdí, že SIS vo svojej správe zrejme vychádzala z analýz Hlavných správ a údajne je na mieste rozprávať sa o tom, či túto inštitúciu netreba zrušiť.

SIS: V žiadnom prípade nemôže ísť o stranu

Spravodajská služba v reakcii uviedla, že informácie v maximálnom možnom rozsahu už podala a ich konkretizovanie by podľa hovorkyne Zuzany Morávkovej znamenalo ohrozenie ochrany utajovaných skutočností. Čitateľovi správy tak neostáva nič iné, ako si identitu aktérov v tomto prípade domyslieť.

„V žiadnom prípade nevykonáva spravodajskú činnosť voči riadnym a v súlade so zákonom registrovaným politickým stranám a hnutiam,“ dodala Morávková.


Ďalšie články