Lengvarský navrhuje predĺžiť lockdown do 16. decembra. Potom budú mať výhody očkovaní a prekonaní

Vladimír Lengvarský navrhne predåži lockdown do 16. decembra Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Foto: Jakub Kotian/TASR

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský predstavil v pondelok na tlačovej konferencii plán opatrení a ich uvoľňovania do konca tohto roka. Je výsledkom rokovaní s konzíliom odborníkov. Šéf rezortu ho v pondelok predloží na koaličnej rade.

Lockdown v súčasnej podobe sa má podľa predstaveného plánu predĺžiť do 16. decembra. Potom by sa mali podľa Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO) opatrenia uvoľniť pre očkovaných a prekonaných.

Pravidlá od 17. do 24. decembra

V režime OP (očkovaní-prekonaní) sa otvoria všetky obchody, prevádzky starostlivosti o ľudské telo a bohoslušby (maximálne pre 30 osôb). Minister tiež odporučí zvýšiť intenzitu kontrol práce z domu, ale aj zavedenie režimu OTP na diaľkových autobusových a vlakových linkách.

V režime ZÁKLAD (aj ľudia bez potvrdenia bezpríznakovosti) budú otvorené len esenciálne obchody. Otvorené budú do 22:00 hoduny a povoľuje sa jedna osoba na 25 štvorcových metrov. Obuv a domáce potreby už viac nebudú patriť do ecenciálnych obchodov.

Pravidlá od 25 decembra do 9. januára 2022

V režime OP sa povoľuje:

  • Hotely – maximálne 75 percent kapacity, povinný PCR test nie starší ako 72 hodín alebo antigénový test nie starší ako 48 hodín. Reštaurácie hotelov môžu jedlo vydávať len cez okienko. Spoločenské priestory hotelov budú zatvorené.
  • Bohoslužby – maximálne 30 osôb alebo jedna osoba na 25 štvorcových metrov
  • Vleky a otvorené lanovky (kabínkové lanovky zatvorené)
  • Fitnescentrá – maximálne šesť osôb alebo jedna osoba na 25 štvorcových metrov

V režime ZÁKLAD sa povoľujú len esenciálne obchody, ktoré by mali byť otvorené do 22:00 hodiny, vnútri platí pravidlo maximálne 1 osoba na 25 štvorcových metrov.

Článok budeme aktualizovať.


Ďalšie články