Pandémia sa tam začala, ale povinné očkovanie nechcú. Talianom stačia fungujúce covidpasy

Povinné covidpasy pri vstupe do práce v Taliansku Zamestnanec talianskych železníc ukazujú covidpasy pri ceste do práce. Foto: TASR/AP

Kým Nemecko a Rakúsko plánujú povinné očkovanie, Taliani ho nepovažujú za potrebné. Stavili na covidpasy, ktoré dôkladne vynucujú. Záujem o očkovanie sa tým prudko zvýšil a objavil sa aj bizarný pokus o podfuk.

Európu trápi pandémia už takmer dva roky. Prvé oficiálne potvrdené prípady sa vo Francúzsku, Nemecku a Taliansku objavili v januári 2020.

Na Apeninskom polostrove nabrala pandémia veľké obrátky, koncom februára 2020 vyhlásili lockdown. Mnohým v pamäti utkveli hrozivé zábery z Bergama. Na televíznych a počítačových obrazovkách sme vtedy videli preplnené nemocnice, preťažených lekárov a hromadiace sa truhly.

COVID-19 si už v Taliansku vyžiadal vyše 100-tisíc obetí. Bergamo sa stalo pietnym symbolom pandémie. A predsa tam o povinnom očkovaní neuvažujú.

Poprední v očkovaní

„Povinné očkovanie v súčasnosti nepotrebujeme. Darí sa nám lepšie ako ostatným,“ povedal taliansky minister pre verejnú správu Renato Brunetta pre noviny Corriere della Sera.

Povinnú vakcináciu nepovažuje za vhodnú stratégiu. „Rozhodnutie, ktoré neurýchli očkovanie, plodí pokuty, ktoré pravdepodobne nebudú zaplatené, a vyvolá hnev neočkovaných, nemá zmysel,“ dodal minister.

Taliansko je na tom v miere zaočkovanosti spomedzi veľkých európskych štátov najlepšie, aspoň jednu dávku dostali viac ako tri štvrtiny Talianov, dve dávky dostalo 73 percent obyvateľov. Pre porovnanie sme do grafu pridali aj Slovensko.

Miera zaočkovanosti vo veľkých európskych štátoch, v Rakúsku a SR. Tmavozelenou sú zaočkovaní dvoma dávkami. Zdroj: ourworldindata.org

Miera vakcinácie úzko súvisí s počtom hospitalizovaných a obetí. Na Slovensku zomiera mnohonásobne viac ľudí než v najviac zaočkovaných európskych štátoch. Miestami je rozdiel viac ako desaťnásobný.

Sedemdňový priemer obetí na COVID-19 v prepočte na milión obyvateľov vo veľkých európskych štátoch, v Rakúsku a SR. Zdroj: ourworldindata.org

Pre zvyšujúci sa počet nakazených a hospitalizovaných sa Rakúsko rozhodlo pre radikálny krok – povinné očkovanie od februára pod hrozbou pokuty. Podobné riešenie zvažuje Nemecko, ďalšie štáty stanovili povinné očkovanie pre špecifické skupiny, napríklad seniorov (Grécko), o ktorom sa intenzívne diskutuje aj na Slovensku. Prehľadný zoznam povinného očkovania nájdete tu alebo tu.

Spoliehajú sa na covidpasy

Taliani popri intenzívnom očkovaní stavili na covidpasy. Od októbra sa bez nich do práce nedostanete. Sú potrebné takmer všade a úrady ich intenzívne kontrolujú. Polícia striehne na autobusových a železničných staniciach, vo veľkých mestách aj na dopravných uzloch. Niektorí dopravcovia covidpasy vyžadujú už pri kúpe cestovných lístkov. Pokuty za porušenie sú do 400 do 1 000 eur.

Od pondelka (6. decembra) začali platiť v pandémiou najviac postihnutých oblastiach takzvané „super covidpasy“. Pre neočkovaných znamenajú v podstate lockdown. Z obydlí môžu ísť von, len ak majú na to vážny dôvod a podmienkou je test nie starší ako 48 hodín. Reštaurácie či fitness centrá zostali otvorené, ale iba pre zaočkovaných a tých, čo covid prekonali.

Taliansky minister tvrdí, že len oznámenie nových covidpasov takmer zdvojnásobilo počet záujemcov o prvú očkovaciu dávku. Nárast záujmu o štepenie zaznamenali aj v Česku, keď sa začali covidpasy intenzívnejšie používať a spoplatnili sa testy.

Kuriózny prípad trend len potvrdzuje

Muža, ktorý sa chcel dať v severotalianskom meste Biella zaočkovať proti covidu do falošnej ruky, obvinili z podvodu. Antivaxer si chcel takto získať covidpas, informoval nedávno britský Guardian.

Nie je jasné, či mal muž nasadenú protézu, alebo či si zakryl ruku len vrstvou silikónu, aby mu ihla neprenikla až do kože. Po odhalení sa muž pokúšal zdravotníčku presviedčať, aby o jeho neúspešnom pokuse o podvod nikomu nepovedala.

Faktom je, že muža k činu viedlo avizované prísnejšie vyžadovanie covidpasu od tohto týždňa.


Ďalšie články