Hanbí sa Západ za svoje korene? Do EÚ dorazila vojna o Vianoce

Minulý týždeň americkí vedci oznámili, že naučili xenobotov, teda syntetické formy života alebo „živé roboty“, rozmnožovať sa. V súvislosti s tým začal kolovať po internete vtip, v ktorom jeden sci-fi autor hovorí: „V mojej knihe som vymyslel Mučiaci zväzok, aby slúžil ako odstrašujúci príklad.“ Nasleduje vyjadrenie technologickej firmy: „Konečne sme vyrobili Mučiaci zväzok z klasickej sci-fi knihy Nevyrábajte Mučiaci zväzok.“ Či je to prípad xenobotov, neviem. Minulý týždeň však na verejnosť unikli nové pravidlá EÚ týkajúce sa inkluzívnej komunikácie. Po ich prečítaní človek nemôže inak než usúdiť, že sa v Bruseli inšpirovali klasickým dystopickým románom 1984.

tradièný vianoèný stromèek výzdoba ozdoby osvetlenie dekorácie vianoèná atmosféra mesto Vtáèie hniezdo štadión pekinský noèný záber mestá Vianočný stromček pred pekinským olympijským štadiónom. Foto: TASR/AP

Vo svojom románe George Orwell predstavil totalitnú Britániu budúcnosti, v ktorej vláda kontroluje každý krok svojich obyvateľov, falšuje históriu podľa potreby a vedie nekonečné vojny. Nič z toho, samozrejme, pre EÚ neplatí. Orwell v 1984 tiež predstavil koncept takzvaného newspeaku, okliešteného jazyka, ktorý svojou samotnou formou tvaruje myslenie ľudí pre potreby režimu. V newspeaku sa „kacírske“ názory majú stať nemožné.


Vytvorte si účet zadarmo
alebo sa prihláste do svojho účtu a dočítajte tento článok.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami