Moderna alebo Pfizer? Odpoveď na to, ktorá vakcína je lepšia, našli v Harvarde

Závod Biontechu na výrobu vakcín proti ochoreniu Covid-19 v nemeckom Marburgu Foto: TASR/AP

Ak stojíte pred voľnou zaočkovať sa buď vakcínou od Moderny, alebo využiť Pfizer, siahnite radšej po prvej menovanej. Aspoň to vyplýva zo štúdie efektivity, ktorú po preštudovaní zdravotníckych záznamov takmer pol miliónov pacientov uskutočnili viaceré univerzity na čele s Harvardom. Vedci o tom, čo spôsobilo rozdiel medzi obomi preparátmi, iba špekulujú.

Je účinnejšia vakcína od spoločnosti Moderna alebo látka od konzorcia Pfizer/BioNTech? Touto otázkou o efektivite oboch medicínskych preparátov fungujúcich na báze mRNA sa zaoberali vedci z Harvardu a ďalších prestížnych univerzít.

Pri výskume zozbierali dáta zo zdravotných záznamov asi 440-tisíc Američanov, ktorí boli očkovaní proti koronavírusu, pričom obe spomenuté vakcíny dostali zhruba v pomere pol na pol.

Do štúdie, ktorú publikovali na stránkach The New England Journal of Medicine, pritom vedci nezahŕňali žiadnych ľudí, ktorí si predtým prešli nákazou a vytvorili si prirodzenú imunitu a taktiež nikoho, kto bol mladší než osemnásť rokov.

„Malé“ rozdiely?

Z výsledkov vyplynulo, že ľudia očkovaní vakcínou Pfizer mali zhruba o 27 percent väčšiu šancu, že sa covidom nakazia a asi o 70 percent väčšiu šancu, že skončia v nemocnici než tí, ktorí prešli vakcináciou Modernou.

Tieto údaje platia pre obdobie 24 týždňov po aplikácii prvej dávky za obdobie, kedy bol dominantný variant alfa. Odvtedy sa do popredia dostala delta mutácia a najnovšie sa hovorí o tom, že úlohu dominantného variantu by mohol prevziať omikron.

Navyše výskumníci odhadujú, že v skupine s látkou od Pfizeru sa nakazilo asi 5,75 ľudí na tisíc očkovaných ľudí, zatiaľ čo u Moderny išlo o 4,52 infikovaných na tisíc očkovaných. Variant delta následne v oboch skupinách tieto hodnoty zhruba zdvojnásobil.

Vedúca výskumníčka Barbra Dickermanová na margo výsledkov uviedla, že odporúčajú obe vakcíny a hoci vraj odhalili iba malé rozdiely, môžu podľa jej slov hrať kľúčovú úlohu v tvorbách vakcinačných politík jednotlivých štátov.

Príčina nie je celkom jasná

Vedci nemajú jasno v tom, prečo rozdiel medzi oboma vakcínami vznikol. Ale podľa jednej z teórií to súvisí s rozdielnym obsahom mRNA vo vakcínach, dobou medzi aplikáciou jednotlivých dávok a „lipidovým zložením nanočastíc“ použitých na balenie mRNA.

Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vakcína spoločnosti Pfizer aj vakcína Moderna používajú laboratórne vytvorenú mRNA, ktorá učí bunky, ako vytvoriť proteín, ktorý potom v tele vyvolá imunitnú reakciu.

Vakcína Moderna má o niečo viac ako trikrát väčší obsah mikrogramov mRNA ako očkovacia látka spoločnosti Pfizer/BioNTech, uvádza štúdia.


Ďalšie články