Nežiaduce účinky vakcín sa majú odškodňovať

premiér Eduard Heger oèkovanie AstraZeneca prvá dávka Predseda vlády SR Eduard Heger (vpravo) sa rozpráva so zdravotníkom pred vpichnutím prvej dávky vakcíny proti ochoreniu Covid-19. Foto: Martin Baumann/TASR

Do parlamentu mieri legislatíva o odškodňovaní nežiaducich účinkov po očkovaní proti ochoreniu COVID-19. Každý tretí nezaočkovaný človek totiž nedôveruje bezpečnosti vakcín.

Slovenské nemocnice sú v stave humanitárnej krízy. S covidom v nich leží viac než 3 400 pacientov a každý deň pribúdajú tisíce nakazených. Obzeráme sa preto po zahraničných riešeniach pandémie.

Susedné Rakúsko nariadilo od 1. februára povinné očkovanie pre všetkých obyvateľov od 14 rokov. V hre je návrh o pokute vo výške 600 eur pre tých, čo vakcínu odmietnu. O rovnakom návrhu budú čoskoro rokovať nemeckí poslanci. Aj dosluhujúca česká vláda by chcela vydať vyhlášku o povinnom očkovaní. Nesúhlasí s tým však budúci kabinet ani Česká vakcinologická spoločnosť.

Naopak, slovenské konzílium odborníkov dlhodobo navrhuje povinné očkovanie ako východisko z pandémie. Túto rétoriku si pomaly osvojujú aj politici. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) na sociálnej sieti uviedol, že pre ľudí nad 60 rokov by malo byť očkovanie povinné. Úmrtia „na“ a „s“ covidom tvoria v tejto vekovej skupine takmer 90 percent.

Či má tento návrh šancu prejsť, zatiaľ nevedno. Z koalície by ho podporila len najmenšia strana Za ľudí. SaS aj Sme rodina návrh odmietajú.

Ministerstvo zdravotníctva prichádza s novelou

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) eviduje k 1. decembru 9 264 hlásení podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení je 1 181 závažných. Patrí sem napríklad pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, kolaps, trombóza, anafylaktické reakcie, paréza tvárového nervu, náhla cievna mozgová príhoda či infarkt myokardu. Z počtu plne zaočkovaných mali vakcíny negatívne dosahy na 0,4 percenta ľudí.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) ešte na konci mája tvrdil, že Slovensko nepotrebuje odškodňovací fond. Evidovali sme v tom období tri úmrtia v kauzálnej súvislosti s očkovaním proti covidu – dnes ich evidujeme sedem.

Z augustového prieskumu agentúry AKO vyplynulo, že strach o bezpečnosť proticovidových očkovacích látok je druhým najčastejším dôvodom, prečo ich ľudia odmietajú. Lengvarský preto mení rétoriku.

Prieskum verejnej mienky na tému očkovanie a opatrenia proti COVID-19. Foto: Ako.sk

Šéf rezortu zdravotníctva chce aktuálne novelizovať zákon o liekoch a pridať doň vetu, ktorou nariadi zodpovednosť štátu za škody na živote a zdraví po podaní akejkoľvek vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

„Pozmeňovacím návrhom sa pokúsim upraviť to tak, aby sa povinnosť odškodniť závažné nežiaduce účinky, eventuálne úmrtia po očkovaní, vzťahovala aj retrospektívne na všetkých ľudí, ktorí boli zaočkovaní od 26. decembra roku 2020,“ povedal pre TV Markíza poslanec a exminister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Novela by sa podľa informácií TV Markíza mala dostať na rokovanie parlamentu „už čoskoro“.

Kolíkovej to prekazili kotlebovci

Na samostatnom návrhu zákona o odškodnení nežiaducich účinkov alebo úmrtí pracuje aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS).

„Dá sa povedať, že začínam mať v šuflíku návrh, ktorý si myslím, že by mohol byť relevantný. Vnímam, že v rámci spoločnosti je osobitný strach, ktorý súvisí s nežiaducimi účinkami po tejto vakcíne a myslím si, že by sme mali byť na to citliví,“ povedala Kolíková pre TV Markíza.

Už dnes je pritom jasné, že novela z dielne ministerstva zdravotníctva bude na stole skôr. Opozičná strana Kotleba-ĽSNS totiž v októbri tohto roku prišla s vlastným návrhom zákona, ktorý mal „zabezpečiť rýchle a efektívne odškodňovanie obetí očkovania proti ochoreniu COVID-19“. Rokovací poriadok parlamentu zakazuje rokovať o tej istej veci skôr ako o pol roka.

Pripája sa aj Európska únia

Európska lieková agentúra registrovala k 30. októbru v členských štátoch takmer 750-tisíc hlásení nežiaducich účinkov po očkovaní niektorou z registrovaných vakcín.

  • 412 571 po vakcíne Pfizer/BioNTech
  • 214 528 prípadov vakcíny AstraZeneca,
  • 94 636 prípadov vakcíny Moderna,
  • 28 244 prípadov vakcíny Janssen

Francúzska europoslankyňa Virginie Joronová predložila na konci septembra návrh o zriadení Európskeho fondu na kompenzáciu obetí očkovania proti ochoreniu COVID-19. S farmaceutickými firmami rokovala podľa Joronovej Európska komisia a tá uzavrela zmluvy, podľa ktorých výrobcovia vakcín nie sú zodpovední za prípadné vedľajšie účinky. Európska komisia však v sekcii Boj proti dezinformáciám označila tieto tvrdenia za „nepravdivé“.


Ďalšie články