Po vakcíne rastú nádory, očkovaní pripomínajú HIV pozitívnych, zaznelo na Hovorme spolu. Skutočne?

hovorme spolu Juraj aj Ladislav Matyinkovci ako moderátori Hovorme spolu počas časti o očkovaní. Foto: Reprofoto/Youtube

Iniciatíva Hovorme spolu diskutovala o rizikách očkovania mRNA vakcínami. Chýbali oponenti, zato nie hoaxy a dezinformácie.

Iniciatíva Hovorme spolu, za ktorou stoja Juraj a Ladislav Matyinkovci z hudobnej skupiny Maduar, poslala 25. augusta otvorený list vedeniu RTVS. V liste žiadali uskutočniť sériu diskusií o opatreniach proti šíreniu SARS-CoV-2 medzi vládnymi odborníkmi a ich odporcami.

Televízia tejto žiadosti nevyhovela a neodvysielala žiadnu z diskusií o očkovaní, testovaní či ústavnosti vyhlášok a núdzového stavu. Členovia konzília odborníkov, ale aj lekári z prvej línie sa netajili tým, že o takúto diskusiu nemajú záujem.

Iniciatíva sa nedala odradiť a vysiela na internete. Jej kanál má takmer 14-tisíc odoberateľov a najsledovanejšie video má 307-tisíc pozretí. O diskusii však nemôže byť ani reč. Chýbajú oponenti a ich úlohu nezastupujú ani moderátori. Navyše sú jednotlivé výroky znôškou výmyslov. Pozrime sa bližšie na časť o očkovaní. Účastníci:

  • Jaroslav Turánek – imunológ
  • Ján Lakota – onkológ a hematológ
  • Pynelopi Cimprichová – farmaceutka
  • Andrej Janco – internista
  • Alena Jancová – pediatrička
  • Sandra Hanáčková – kardiologička

Tvrdenie: mRNA vakcína sa dostane do lymfatického systému, odtiaľ do krvnej cirkulácie a môže preniknúť aj do jadra bunky.

Aby sa účinná látka mRNA vakcíny pri vstupe do bunky nepoškodila, obalia ju nanolipidové častice, ktoré sa skladajú z tukov – buď prirodzene sa vyskytujúcich v ľudskom tele (cholesterol) alebo rastlinného pôvodu (margarín). Tu nastáva zlom.

Imunológ Jaroslav Turánek tvrdí, že nanočastice sú také malé, že sa dostanú do lymfatického systému a odtiaľ do žíl.

Väčšina vedeckej obce sa zhoduje na tom, že molekuly mRNA z vakcíny sa po aplikovaní do svalu dopravia do najbližších lymfatických uzlín. Očkovacie látky od Pfizeru a Moderny sa aplikujú do ramenného svalu, preto mRNA vstupuje do lymfoidných buniek podpažných uzlín.

„Vnútri bunky v jej cytosóle [cytoplazma, čiže vnútrobunková tekutina pozn. red.] dôjde známym mechanizmom k uvoľneniu retiazok mRNA a ich vstupu do ribozómov – tovární na proteíny. Do jadra bunky sa retiazky mRNA vôbec nemôžu dostať, majú tam zakázaný vstup,“ vysvetlil pre Štandard Libor Grubhoffer, riaditeľ Biologického centra českej Akadémie vied.

Mediátorová RNA ostáva po celý čas v cytoplazme. Nemá šancu dostať sa do bunkového jadra a nemôže žiadnym spôsobom zmeniť ľudskú DNA. Nemá ani schopnosť škodiť alebo rozmnožovať sa. Po pár hodinách bunka túto mRNA rozloží a tá sa vylúči z tela.

Tvrdenie: S proteín môže zasiahnuť zdravé tkanivá aj nádory a s odstupom času vyvolať napríklad neurodegeneratívne ochorenia.

Neexistuje žiaden dôkaz ani indícia, že by S proteín zväčšoval nádory alebo mal vyvolať hocijaké ochorenie. Naopak, stav nádorov výrazne zhoršuje prekonanie infekcie a odložené skríningy a vyšetrenia v dôsledku preplnených nemocníc. Prekonanie covidu dokáže dokonca aktivovať už zastavené nádorové bujnenie.

„Príčinou je aktivovanie imunitnej odpovede proti prebiehajúcemu ochoreniu COVID-19 na úkor kapacity imunity proti nádorovému ochoreniu. Očkovanie je, naopak, až na vymedzené kontraindikácie onkologickým pacientom odporúčané, aby sa predišlo uvedeným komplikáciách v prípade prepuknutia infekčného ochorenia,“ vysvetľuje biochemik Grubhoffer.

Tvrdenie: Očkovaní sa stávajú imunodeficitnými a môžu pripomínať HIV pozitívnych. Môžu sa rýchlejšie nakaziť akoukoľvek bakteriálnou alebo vírusovou chorobou.

Zo slov lekára Jána Lakotu cítiť neistotu. Vo videu viackrát prízvukuje slovné spojenia „pripomínať“, „nie je to isté“ alebo „je to možné“. Či tieto jemné jazykové nuansy pochopí každý poslucháč, nevedno. Hlavný odkaz je však nasledovný: očkovaní môžu byť podobní HIV pozitívnym.

„Inými slovami: očkovaní začínajú pripomínať pacientov (hovorím pripomínať, nehovorím, že sú takí istí, aby to bolo dosť jednoznačne vyrieknuté), ktorí sú HIV pozitívni. Inými slovami, je možné, že týchto ľudí, ktorí sú vakcinovaní (opakujem, nie je to isté, je to možné, ale tá možnosť je veľmi vysoká), že ich môžu napadnúť istým spôsobom všetky doteraz patogénne kmene, dokonca aj nepatogénne, proti ktorým ich organizmus mal prirodzenú a priori imunitu,“ hovorí Lakota.

Molekulárny imunológ Václav Hořejší toto tvrdenie okomentoval ráznym: „Úplný nezmysel!“ Na príslušné otázky odmietol odpovedať. „Nemá zmysel s takými hlúposťami strácať čas. Je to, akoby ste diskutovali s človekom, ktorý tvrdí, že Zem je plochá a hviezdy sú svetielka zavesené na klenbe nebeskej. Takí ,lekári by mali prísť o licenciu,“ myslí si Hořejší.

Tvrdenie: Sme v tretej fáze klinického skúšania vakcíny a tretina až polovica pacientov dostáva pri očkovaní placebo.

„Ja si myslím, že aj tretia fáza, ktorá beží teraz, musí byť placebom kontrolovaná. Z čoho vyplýva, že tretina až polovica pacientov dostáva placebo. Ľudia, ktorí sa dali zaočkovať, pretože tomu veria – som presvedčená o tom, že nie všetci dostali vakcínu s účinnou látkou,“ hovorí presvedčivo kardiologička Sandra Hanáčková.

V skutočnosti sme v štvrtej fáze klinického skúšania. Liek sa podáva v reálnom živote širokému spektru pacientov. V tejto fáze sa môžu zistiť nové nežiaduce účinky, ktoré sa neodhalili počas klinického skúšania v II. a III. fáze. Takýmto spôsobom sme napríklad u mRNA vakcín prišli na nežiaduce účinky, ako myokartitída a perikartidída.

Všetci ľudia dostávajú plnohodnotnú vakcínu, zisťujú sa riziká a účinnosť lieku. V štvrtej fáze skúšania sa výsledky neporovnávajú s kontrolnou skupinou. Počas pandémie by to ohrozilo život ľudí, ktorí by dostali len placebo.

„Tu sa nehazarduje s ľudským zdravím a s ľudským životom. Stavia sa na tom, čo o imunitnej odpovedi organizmu vieme. Nie je dôvod domnievať sa, že od tohto roku začne ľudský imunitný systém zrazu reagovať na antigén úplne inak. Kontroluje sa nárast jednotlivých protilátok a T buniek,“ vysvetľuje pre Štandard virologička Tatiana Betáková.  

Tvrdenie: Tehotné ženy neboli súčasťou klinických štúdií, preto by sa nemali očkovať.

Kardiologička Hanáčková vo svojej ostrej kritike pokračuje. Vraj vakcinujeme „hlava-nehlava v nákupných centrách“ a to aj skupiny, ktoré neboli súčasťou klinických štúdií – tehotné ženy. Hoci možno súhlasiť s tým, že očkovanie je medicínsky úkon a mal by sa vykonávať v príslušnom zdravotníckom zariadení, druhá časť výpovede nie je pravdivá.

Vakcíny pre tehotné a dojčiace ženy neodporúčala na začiatku Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), a to z preventívneho dôvodu pre nedostatok evidencie. Je neetické, aby gravidné ženy boli súčasťou klinických skúšaní a to isté platí u detí. V marci 2021 sa však vedci zhodli na tom, že prínosy mRNA vakcíny pre tehotné ženy prevyšujú možné riziká.

Klinické testy u tehotných žien sa začali robiť hneď, ako bola vakcína schválená. Vedelo sa, že vakcína je bezpečná, ale bolo treba overiť, že je bezpečná aj pre tehotné ženy a nespôsobuje problémy s priebehom tehotenstva.

„Zisťovalo sa, či je chránená iba žena, či sa protilátky proti covidu dostávajú cez placentu a je chránený aj plod a či sú protilátky v materskom mlieku – to chráni novonarodené dieťa. Zistilo sa, že aby matka maximálne chránila svoje dieťa, je odporúčané, aby sa tehotné ženy dali zaočkovať proti COVID-19 dvoma dávkami. Očkovať sa môžu aj ženy, ktoré dojčia,“ hovorí Betáková.

Prvé tri mesiace tehotenstva sú najrizikovejšie, vtedy sa neodporúča ani vakcinácia proti koronavírusu, zvyšok tehotenstva je však pre očkovanie bezpečný. Niektoré gravidné ženy totiž trpia tehotenskou obezitou, cukrovkou či vysokým krvným tlakom, čo sú rizikové faktory závažnejšieho priebehu COVID-19. V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice museli takto napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu dve budúce matky.

Tvrdenie: Vakcína je hybrid, môže narušiť DNA a preniesť sa na iných ľudí, ktorí potom môžu ochorieť.

Podľa lekára Andreja Janca môže byť vakcína umelo naprojektovaný hybrid zložený z genetického materiálu vírusu a ľudskej bunky.

„Ak by to tak bolo, tak sa môže množiť, lebo množenie zabezpečí bunka sama, môže sa inkorporovať do ľudského genómu (čo povedal doktor Lakota), ale zároveň aj do tých 90 percent takzvanej balastnej DNK, ktorá, ako zisťujeme, má obrovskú funkciu na reguláciu ochorení a na kontrolu nádorového bujnenia. Môže zásadne poškodiť regulačnú funkciu balastnej DNK v ľudskom jadre a sú početné indície na to, že sa pravdepodobne môže prenášať z očkovaného aj na iné osoby a aktivovať v nich autoimunitné mechanizmy s postihom rôznych tkanív, rôznych orgánov alebo systémov,“ hovorí Janco.

Vyššie sme písali, že RNA z vakcíny sa nedokáže dostať do jadra. Na Slovensku sa plne zaočkovalo 2 358 338 ľudí. Keby očkovaní prenášali nejaké ochorenie, nemocnice by pod tlakom druhej polovice obyvateľstva praskali vo švíkoch. Nemocnice sú skutočne plné, ale najmä nezaočkovaných pacientov, ktorí sa nakazili covidom.

Lekár Janco svoju teóriu ďalej rozvíja. Vraj je možné, že čelíme epidémiám dvomi rozdielnymi patogénmi – epidémii vírusom SARS-CoV-2 a epidémii vyššie popísaným „hybridom“. Biochemik Vladimír Leksa, ktorého Štandard oslovil so žiadosťou o názor, sa ospravedlnil pre časovú tieseň. Aj keby čas mal, nestrávil by vraj „ani minútu tým, čo tí ľudia hovoria“.

Tvrdenie: Deti chorľavejú od očkovania.

Pediatrička Alena Jancová tvrdí, že na základe vyššie popísaného javu by sme mohli uvažovať nad tým, že očkovaní majú dosah aj na ich blízke okolie. „Kým deti neboli očkované proti SARS-CoV-2, túto vekovú skupinu covid takmer obchádzal, a ak náhodou aj došlo k nákaze, priebeh ochorenia bol veľmi mierny – mám to zaznamenané u mojich pacientov a podobne to bolo aj u mladých ľudí. Odkedy začali očkovať tieto vekové skupiny, vyskytne sa aj závažnejšie ochorenie a je to trochu viac rozšírené aj v týchto vekových skupinách,“ opisuje Jancová.

Deti sú tento rok podľa pediatričky Kristíny Visolajskej skutočne chorľavejšie, ale môže za to nedostatočná imunita. Slovensko malo spomedzi európskych štátov najdlhšie zatvorené školy. Deti sa preto nepremorili covidom a neboli ani vystavené iným bežným virózam. Oboje ich teraz dobieha.

Vyšší počet detí pozitívnych na covid je dôsledkom nízkeho záujmu o očkovanie. V lete sa dominantným kmeňom v Európe stala infekčnejšia delta. Na začiatku októbra zrušilo konzílium odborníkov v triedach povinné rúška, čím došlo medzi deťmi k rýchlemu šíreniu vírusu a výraznému nárastu chorobnosti.

Tvrdenie: Tretia dávka sa testovala na pacientoch od 18 do 55 rokov a na starších pacientov sa extrapolovala.

Tretia dávka vakcíny Pfizer sa skúšala na viac než 10-tisíc účastníkoch od 16 rokov nahor. Boli tam teda aj vekové kategórie nad 55 rokov. Česká farmaceutka Pynelopi Cimprichová, ktorá toto tvrdenie vyriekla, si zrejme pozrela predbežné údaje [takzvané interim analysis pozn. red.]. Tie sa skutočne týkali len niekoľko sto pacientov vo veku od 18 do 55 rokov.

Tvrdenie: Vakcíny spôsobujú neplodnosť.

„Môže sa nám pokojne stať, že budeme mať neplodnú jednu až dve generácie,“ hovorí vo videu imunológ Jaroslav Turánek. Hoax, že vakcíny spôsobujú neplodnosť, vypustil do éteru bývalý zamestnanec firmy Pfizer, ktorý povedal, že imunitná reakcia z vakcíny poškodzuje placentu.

Vakcína obsahuje bielkovinu zvanú syncytín-1, ktorý je dôležitý pre vývoj ženskej placenty. Svojou stavbou je podobný povrchovému spike proteínu, ktorý vírus používa na preniknutie do bunky. Vznikla obava, že by protilátky z očkovania začali bojovať proti tomuto dôležitému proteínu, čo by potenciálne viedlo k neplodnosti. V takomto prípade by však neplodnosť museli vytvárať aj protilátky z prekonania ochorenia COVID-19, čo sa doposiaľ nepotvrdilo.

Lekári naprieč svetom označujú tieto špekulácie za úplný „nezmysel“, ktorému chýba odôvodnenie. Po mRNA vakcínach sa objavil nežiaduci účinok v podobe menštruačných komplikácií. Nešlo však o neplodnosť.

Tvrdenie: Doba exspirácie Pfizeru sa predĺžila len preto, aby sa vakcíny minuli.

Európska komisia prijala 10. septembra zmenu exspirácie pre vakcínu Comirnaty zo šesť na deväť mesiacov, ak je skladovaná pri teplote mínus 90 až mínus 60 stupňov. Urobila tak po odporúčaní EMA.

Podľa Cimprichovej je za tým snaha minúť očkovacie látky, ktoré mali exspirovať na konci tohto roku. „Je otázne, ako bude vyzerať geneticky modifikovaná látka mRNA, ktorá tam je. Či tam nebudú nejaké poškodenia a či to pre pacientov nakoniec nebude ešte horšie,“ hovorí farmaceutka.

V skutočnosti majú nové lieky vrátane vakcín spočiatku kratšie doby exspirácie. Po dostatočnom zbere a vyhodnotení dát sa tieto doby môžu predĺžiť, ak sa lieky správne skladujú. Pacientom za takých podmienok nič nehrozí.

„Vakcína Comirnaty sa začala klinicky testovať v mesiacoch apríl až máj 2020 a keď boli realizované prvé dodávky (november a december 2020), ešte nemohli existovať dáta pre stabilitu dokumentujúce možnosti dlhšej doby exspirácie než šesť mesiacov. Na zber a vyhodnocovanie týchto dát bol potrebný dlhší čas a až na ich základe mohla byť doba použiteľnosti predĺžená na deväť mesiacov,“ vysvetľuje pre Štandard Miroslav Lednár, manažér pre styk s verejnosťou spoločnosti Pfizer na Slovensku.

Tvrdenie: Ak nebudeme mať 75-percentnú zaočkovanosť, nedostaneme peniaze z Plánu obnovy.

Tomuto hoaxu sa Štandard venoval v samostatnom článku.

Tvrdenie: Pandémiu nevyhlásilo WHO ale Svetové politické fórum a Svetová banka.

Pandémiu vyhlásilo WHO 11. marca 2020, keď sa celosvetovo koronavírusom nakazilo už vyše 120-tisíc ľudí a viac než 4-tisíc ľudí infekcii podľahlo.

Tvrdenie: Slovensko nekontroluje kvalitu vakcín, môžu byť nebezpečné.

Zazneli aj obvinenia z toho, že očkovacie látky môžu byť kontaminované. Imunológ Turánek argumentoval prípadom z Japonska, kde na konci augusta stiahli tri šarže vakcíny Moderna vyrobené v Španielsku, pretože v niektorých ampulkách sa našiel „cudzí materiál“.

„Nie je tu jediná autorita, ktorá by kontrolovala kvalitu dovezených vakcín a to, čo tam je a nemalo by byť,“ povedal Turánek. Nie je to však pravda. Ešte pred prepustením registrovaných vakcín na trh sa vykonáva analytická kontrola kvality vzoriek vakcín pri každej vyrobenej šarži – retestovanie.

Vykonáva ju certifikovaná štátna autorita členského štátu Európskej únie. Po ukončení analýz danej šarže a vyhovujúcich výsledkoch sa vydá EÚ certifikát o prepustení šarže, ktorý uznávajú všetky členské štáty EÚ a členovia Európskeho ekonomického priestoru.

„Jednotlivé členské štáty ďalšie analýzy pri prepúšťaní šarže na svoj trh už znova neopakujú, nie je na to dôvod. Žiadna šarža registrovanej vakcíny bez takéhoto EÚ certifikátu nie je a ani nemôže byť uvedená na trh v Slovenskej republike,“ uviedla pre Štandard Magdaléna Jurkemíková, hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv.


Ďalšie články