Zemmourovo video si len tak nepozriete, YouTube naň uvalil vekové obmedzenie, vraj je v ňom veľa násilia

zemmour_ciernobiela Éric Zemmour. Zdroj: Twitter / Éric Zemmour

Éric Zemmour si vybral na ohlásenie kandidatúry netradičný nástroj. Svoj politický manifest nahral na YouTube. Ak si však video chcete pozrieť, narazíte na problém. YouTube tvrdí, že pre násilný obsah musel prístup k nahrávke obmedziť. Lenže oproti brutalite v uliciach aj na internete je to slabý odvar. V jednom Zemmour predsa len šliapol vedľa.

Odvážny text, presvedčivý prejav ale problematické zábery. Éric Zemmour stavil na svoje silné stránky, netradičná forma kampane a nedbalosť sa mu však môžu vypomstiť. Pociťuje to od zverejnenia videa.

Zemmourov desaťminútový manifest má už takmer tri milióny videní. Čísla by možno boli vyššie, jazykom aj zábermi vykresal virálne dielo. Lenže mimo YouTube sa vám nezobrazí. Portál ho začal blokovať. Pocítil to aj Štandard, keď zverejňoval preklad celého prejavu a chcel k nemu pridať odkaz na video.

Oznámenie, ktoré sa vám zobrazí po kliknutí na Zemmourove video. Zdroj: YouTube

Argument vekom verzus myšlienková polícia

Google, pod ktorý YouTube patrí, argumentuje nasledovne: „Pravidlá YouTube vo všeobecnosti zakazujú násilný a šokujúci obsah. Ak je vo videu obsah, ktorý nie je vhodný pre všetkých používateľov, uplatňujeme vekové obmedzenie, aby sme mladých ochránili.“

Noviny Le Figaro ďalej uvádzajú, že problematické sú zábery z demonštrácií a pouličných bitiek.

„Vekové obmedzenie je jednoducho škandál. Neexistuje dôvod na stiahnutie videa. Keby aj existoval, existujú cesty, ako si ho ľudia môžu pozrieť. Napríklad na našej stránke,“ reagoval Samuel Lafont, poradca kandidáta.

Na YouTube si video pozrieť môžete, ale len ak ste zaregistrovaný, prihlásite sa a máte viac ako 18 rokov. Zemmour to označil za „tyraniu myšlienkovej polície“ a dodal, že „pravý boj sa len začína“.

Násilie na internete verzus násilie na ulici

Do istej miery je pochopiteľné, že sa YouTube chráni, lebo pre internetových gigantov v Európe a osobitne vo Francúzsku platia čoraz prísnejšie pravidlá. Nevhodný obsah musia rýchlo odstraňovať pod hrozbou pokút a sankcií. Stačí pár klikov a zistíte, že rovnako tvrdý a pohotový meter neplatí pre všetkých.

Počas mandátu Emmanuela Macrona došlo k sérii násilných protestov. Len protesty Hnutia žltých viest trvali viac ako rok. Na jednej strane sa s nimi zviezli výtržníci, ktorí kradli, zapaľovali autá a cielene útočili na policajtov. Na druhej strane polícia reagovala mnohokrát brutálne. Obušky a päste sa stali normou, gumové projektily a granáty, vystrelené oko či vodné delo v uliciach bežnou súčasťou protestov. Boli sme tiež svedkami krvavých teroristických útokov a rezania hláv za bieleho dňa.

Ľudia to vidia na ulici, v médiách, fotky sa šíria na Twitteri. Dokonca aj priamo na YouTube. Krv, násilie, horiace autá, nájdete tam videá z demonštrácií aj policajnú brutalitu. Bez vekového limitu, bez prihlásenia. Dva konkrétne príklady nájdete nižšie. O čom sa teda bavíme?

Autorské práva

V jednej veci predsa len Zemmour stúpil vedľa. Použil v ňom množstvo záberov bez autorských práv. Iste, môžete to zľahčovať slovami o mediálnej hystérii. Lenže práve novinári veľmi dobre vedia, čo znamená autorský výtvor (článok, fotka, film), prečo má nárok na ochranu a aké mastné pokuty hrozia za neoprávnené používanie fotiek a záberov.   

Zemmourove video je strhujúce a sugestívnym spôsobom obnažuje miestami krutú realitu vo Francúzsku. Krutá realita môže nastať pre prezidentského kandidáta, od ktorého sa odvracajú mecenáši, keď sa mu ozve Luc Besson s faktúrou za neoprávnené použitie (pôsobivých) záberov z filmu Johanka z Arku.  


Ďalšie články