Prepísali históriu pri šachovnici. Najdlhšia šachová partia trvala neuveriteľných osem hodín

Magnus Carlsen, Jan Nepomòašèij Na snímke sprava úradujúci nórsky majster sveta Magnus Carlsen a ruský veľmajster Jan Nepomňaščij na majstrovstvách sveta v šachu v Dubaji, 2021. Foto: TASR/AP

Súboj, aký sa len tak nevidí. Vo finále majstrovstiev sveta v šachu na seba narazili mimoriadne vyrovnaní hráči. Pri jednej partii sedeli dlhšie ako mnohí zamestnanci v práci.

V Dubaji sa momentálne odohráva súboj šachových veľmajstrov. Duel medzi ruským vyzývateľom Janom Nepomňaščim a nórskym obhajcom Magnusom Carlsenom je viac ako vyrovnaný.

Hoci k víťazstvu majú obaja ešte ďaleko, už teraz prepísali historické tabuľky. V šiestej partii trval súboj najlepších šachových mozgov súčasnosti bezmála osem hodín. Až po 136. ťahu sa napokon z víťazstva tešil Carlsen a ujal sa vedenia.

Uznanie od veľmajstra

Uznanie si vyslúžili aj od šachovej legendy Garryho Kasparova.

„Výborná hra. Sedem hodín a 45 minút totálnej koncentrácie na vrcholovej súťaži. Spomeňte si na to, keď vám niekto bude hovoriť, že šach nie je šport a fyzická kondícia pri ňom nehrá rolu. A to sa hovorilo, že klasickému šachu odzvonilo!“

Nepremožiteľný Carlsen

Štvornásobný majster sveta Carlsen v hre kráľov nenašiel premožiteľa od roku 2013. Silu „Šachového Mozarta“, ako znie Nórova prezývka, už okúsili na vlastnej koži Ind Višvanathan Anand (2013, 2014), Rus Sergej Karjakin (2016) a naposledy Američan s talianskymi koreňmi Fabiano Caruana (2018).

Titul šampióna bude v Dubaji patriť šachistovi, ktorý ako prvý získa 7,5 bodu. V prípade remízového stavu po tucte partií rozhodne o držiteľovi titulu dodatočný štvorzápasový tajbrejk v rapid šachu, respektíve dve partie blitzu.

Hrajú o milióny

Sobotňajšia partia sa skončila remízou a momentálny stav je 4:3. V nedeľu sa opäť stretnú pri šachovnici, v pondelok majú voľno.

Ak bude duel vyrovnaný, môžu hrať viac ako týždeň. Najneskôr 15. decembra sa však dozvieme meno nového majstra sveta v šachu.

Carlsen zaknihuje v prípade úspechu piaty titul v sérii, Nepomňaščij sa do záverečného súboja dostal prvýkrát. Celková dotácia podujatia je dva milióny dolárov, víťaz získa 60 percent z tejto sumy a zdolaný zvyšok.

(tasr, haj)


Ďalšie články