Macronovi pribudla ďalšia pravicová súperka. O prezidentský post má záujem Valérie Pécressová

pecresse_twitter_official Prezidentská kandidátka Republikánov Valérie Pécressová. Zdroj: Twitter / Valérie Pécresse

Emmanuel Macron bude mať pri snahe o znovuzvolenie tvrdú a nečakanú súperku. V primárkach Republikánov napokon zvíťazila Valérie Pécressová, ako prvá žena v dejinách strany. V ďakovnej reči okamžite zaútočila na konkurentov v boji o prezidentský palác. Kedysi podporovala pro-life hnutie, neskôr názory zmenila.

Po štyroch televíznych debatách nasledovali primárky v radoch klasickej pravicovej strany – Republikáni. O prezidentskú kandidatúru sa uchádzalo päť politikov.

V prvom kole veľmi tesne vyhral Éric Ciotti s 25,6 percenta tesne pred Valérie Pécressovou s 25 percentami, ktorú však podporili traja ostatní uchádzači Michel Barnier, Xavier Bertrand a Philippe Juvin.

Niektoré médiá to označili za „nečakané finále“. Bertrand skončil až na štvrtom mieste, hoci sa predtým už videl v pozícii volebného súpera Emmanuela Macrona. Spomedzi kandidátov Republikánov bol na tom v prieskumoch najlepšie.

V druhom kole primárok napokon zvíťazila Pécressová, získala 61 percent hlasov. Jej súper Éric Ciotti, názorovo tvrdší pravičiar porovnateľný s Éricom Zemmourom, získal len 39 percent straníkov. Informoval o tom denník Le Monde. Pécressová sa stala prvou ženou, ktorú táto strana nominovala na prezidentku.

Macronovi ide o imidž, mne o činy

„Mám pre vás dobrú správu, milí priatelia: Republikánska pravica sa vracia, presvedčivá a s riešeniami. Je zjednotená a vyráža do boja, pretože Francúzsko nemôže viac čakať,“ povedala po víťazstve v straníckych primárkach.

Rečnícky priestor okamžite využila na to, aby sa vymedzila voči súperom. Najväčšiu pozornosť venovala Macronovi. Poukázala na premenlivosť jeho názorov a úsilie vyjsť s každým zadobre.

„Medzi mnou a prezidentom nie je rozdiel len v politických názoroch, sme úplne odlišní. Emmanuel Macron má jedinú obsesiu, zapáčiť sa ľuďom. Mojou vášňou je konať.“

Na pravej strane spektra má dvoch súperov, ktorí pred ňou v prieskumoch vedú. Napriek tomu je presvedčená, že Éric Zemmour, ktorý tento týždeň ohlásil kandidatúru, sa do druhého kola nedostane. Momentálne je však na tom najhoršie ona.

„Obraciam sa na všetkých Francúzov, ktorých láka voliť Marine Le Penovú alebo Éric Zemmoura. Nikto nemusí byť extrémistom na to, aby vedel zaútočiť, nikto nemusí urážať, aby bol presvedčivý. Sami dobre viete, že obchodníci so strachom, ktorí rozdeľujú, nikdy nevedia efektívne konať.“

Súperi v nej vidia Macronov klon

O Pécressovej sa pred dvoma rokmi vo francúzskych médiách hovorilo ako o možnej premiérke v Macronovej vláde, v ktorej pôsobí niekoľko bývalých členov Republikánov, ale sama tento scenár vylučovala. Pohotovo jej to pripomenula Marine Le Penová.

„Veľmi sa podobá na Emmanuela Macrona. Majú rovnaký profil, kariéru, program. Na jeho mieste by som sa bála. Náš a Pécressovej elektorát sa vôbec neprekrýva, zato s Macronom majú podobných voličov. Natoľko, že z nej chcel spraviť premiérku,“ vyhlásila v piatok Le Penová.

Éric Zemmour sa k Pécressovej nevyjadril priamo, ale podporoval jej straníckeho rivala Érica Ciottiho, s ktorým mali podobný pohľad na typické pravicové hodnotové témy. Macron, štandardná pravica, ale aj Le Penová sú podľa neho príliš mierni v politike voči islamu, migrantom a nedávajú dostatočný dôraz na národnú hrdosť. Bývalý novinár a spisovateľ sa momentálne pripravuje na dlho avizovaný míting v nedeľu poobede v Paríži. Médiá očakávajú rozsiahle protesty odborárov a stúpencov hnutia Antifa.

Čo presadzuje

Predvolebná kampaň Republikánom a celkovo pravici praje. V centre pozornosti je bezpečnosť, migrácia a islam. Najväčšiu pozornosť im venujú Le Penová a Zemmour, ale ostatné dva roky sa výrazne doprava naklonil aj úradujúci prezident.

Pécressová chce zvýšiť kapacitu väzníc a prevýchovných zariadení pre neplnoletých. Podporuje tiež prísnejšie tresty pre tých, čo napadnú policajtov. Je za obmedzenie imigrácie prostredníctvom kvót len na konkrétne profesie a z vybraných štátov. Nie je za plošný zákaz nosenia moslimských šatiek pre dievčatá pod 18 rokov.

Pre porovnanie, jej stranícky súper Ciotti by šatky úplne zakázal v školách, na úradoch aj vo volebných miestnostiach. Migráciu by obmedzil výraznejšie a presadzoval odchod zo Schengenu.

Podľa kandidátky má francúzska ústava prednosť pred európskou legislatívou. Tento názor nie je u Republikánov ničím výnimočný, téme sme sa v Štandarde venovali. Podporuje výstavbu nových jadrových elektrární (podobne ako väčšina francúzskej politickej scény). Je proti legalizácii marihuany, ale jej prechovávanie by trestala len pokutami. Prehľadné porovnanie nájdete napríklad tu.

https://standard.sk/114456/europan-roka-zmenil-kabat-zrazu-chce-zastavenie-migracie-a-odmieta-nadvladu-bruselu/

V hodnotových témach bola kedysi podporovateľkou pro-life a konzervatívneho hnutia Manif pour tous, ktoré sa dá aktivitami prirovnať k slovenskému Pochodu za život alebo Aliancii za rodinu. V minulosti vystupovala proti umelému oplodneniu pre homosexuálne páry, napokon však zmenila názor. Bola proti manželstvám párov rovnakého pohlavia, ktoré sú uzákonené od roku 2013. V súčasnosti by na tom nič nemenila.

Kto je Valérie Pécressová

Pécressová vyštudovala ekonomickú školu HEC (École des hautes études commerciales) a potom prestížnu ENA (École nationale d’administration), ktorú absolvovala väčšina vrcholových francúzskych politikov. V 90. rokoch vyučovala ústavné právo.

Na sklonku milénia vkročila do politiky, najprv ako poradkyňa prezidenta Jacquesa Chiraca. V roku 2002 sa stala ministerkou pre vysoké školstvo, neskôr mala na starosti štátny rozpočet. Opakovane ju zvolili do dolnej komory parlamentu.

V roku 2015 sa stala predsedníčkou regionálnej rady metropolitnej oblasti Île-de-France, funkcia by sa dala prirovnať k predsedovi Bratislavského samosprávneho kraja. Vlani post obhájila.

Pred dvoma rokmi opustila stranu Republikáni. Krátko pred primárkami sa do strany vrátila.

Počas pandémie si vybudovala dobré renomé, keďže zrozumiteľne predstavovala pandemické opatrenia a intenzívne komunikovala s verejnosťou. K popularite jej pomohlo zmrazenie cien predplatených kariet na hromadnú dopravu, ktorá je v parížskom regióne kľúčová.

Opozícia jej vyčíta, že si privlastňuje úspechy za celoštátne pandemické opatrenia, akoby ich sama iniciovala. Kritici ju tiež považujú za predstaviteľku parížskej elity, ktorá je vzdialená od občanov. Aj preto počas kampane pred straníckymi primárkami intenzívne cestovala do vidieckych oblastí.


Ďalšie články