Merkelová: Dajte sa očkovať, pomáha to. V poslednom videu žiada Nemcov o solidaritu v boji s vírusom

Angela Merkelová Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Či už idete na prvú alebo tretiu dávku, dajte sa očkovať, odkázala v poslednom videu Nemcom odchádzajúca kancelárka Angela Merkelová. Na prekonanie pandémie je podľa nej nevyhnutná solidarita. Na budúci týždeň ju vo funkcii vystrieda sociálny demokrat Olaf Scholz.

„Dajte sa očkovať, nezávisle na tom, či je to prvá dávka alebo booster. Každé očkovanie pomáha,“ odkázala v sobotu spoluobčanom Merkelová.

Požiadala o solidaritu v boji proti šíreniu koronavírusu. Takisto opätovne zdôraznila význam očkovania. Informovala o tom agentúra DPA. V Nemecku sa hovorí aj o povinnom očkovaní, ktoré by sa po vzore Rakúska mohlo začať vo februári.

„Uprostred tejto štvrtej vlny pandémie sa nachádzame vo veľmi vážnej situácii, ktorá sa v niektorých častiach našej krajiny nedá označiť inak než dramatická,“ povedala Merkelová vo svojom poslednom videoposolstve vo funkcii nemeckej kancelárky. „Pristupujme preto k tomuto zákernému vírusu vážne,“ dodala.

Pripomenula úmrtia v spojitosti s ochorením COVID-19 i ľudí, ktorí sú s týmto ochorením v ťažkom stave v nemocniciach. Vakcíny podľa jej slov predstavujú „kľúč“, ktorým sa dalo takýmto situáciám zabrániť.

Kancelárka sa poďakovala ľuďom, ktorí si v tomto ťažkom období zachovávajú porozumenie a dodržiavajú pravidlá s cieľom chrániť seba i ostatných. Bez nich by podľa jej slov žiadny spolkový kancelár a vláda nemohli dosiahnuť nič. „Nasledujúce náročné týždne môžeme prekonať len s pomocou spoločného úsilia,“ povedala.

Merkelová sa stala nemeckou kancelárkou v roku 2005. Na budúci týždeň ju v úrade nahradí doterajší minister financií Olaf Scholz zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD).

(tasr, haj)


Ďalšie články