Zima komplikuje dopravu na Slovensku i v Česku. Poľadovica sa z hôr vkráda do nížin

Horský priechod Vernár pre nákladnú dopravu uzavreli Ilustračná fotka. Foto: Adriána Hudecová/TASR

S prichádzajúcou zimou sa začína komplikovať situácia na cestách. Meteorológovia v piatok varovali pred nočnými teplotami pod mínus 15 stupňov Celzia. Na cestách si cez víkend dávajte pozor na poľadovicu, ktorá hrozí najmä na západe Slovenska. V Česku po hustom snežení zostali niektoré cesty neprejazdné.

Slovenské cesty sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až vlhký, miestami mokrý. K večeru sa však pripravte na poľadovicu.

Problémy hlásia z horských priechodov stredného a východného Slovenska, kde je vrstva utlačeného až kašovitého snehu. Aktuálnu situáciu si môžete overiť na stránke zjazdnost.sk.

Silné mrazy a zľadovatelé horské priesmyky

Meteorológovia v piatok vydali výstrahu prvého stupňa pred nízkymi teplotami. „Ojedinele sa očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu mínus 15 až mínus 16 stupňov Celzia. Nízka teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch,“ upozornil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Na poľadovicu si treba počas soboty dávať pozor na cestách Čertovica – Kráľova Lehota a Horné Srnie – Nemšová. Miestami zľadovatený sneh je na cestách Skalka – Kremnica, Pavčina Lehota – Jasná, Spišská Belá – Spišská Stará Ves a na cestách tretích tried v obvodoch Haligovce a Spišská Stará Ves. Poľadovica je aj na horskom priechode Huty.

Počas soboty musíte počítať na horách so silnejším vetrom. Večer a v noci zo soboty na nedeľu si treba najmä na západe dávať pozor na poľadovicu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý na svojom webe informuje o výstrahe prvého stupňa.

Sneh ochromil dopravu u našich susedov

Husté sneženie zaznamenali v sobotu vo väčšine českých krajov a počasie skomplikovalo dopravnú situáciu na viacerých miestach v krajine. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz. Diaľnica D8 pri Ústí nad Labem na severozápade ČR bola v sobotu pre uviaznuté kamióny a dopravné nehody približne hodinu uzavretá.

Foto: Martin Baumann/TASR

Niektoré hlavné dopravné trasy v hlavom meste Praha boli neprejazdné a niektoré zastávky autobusov zrušené. Problémy postihli i železničnú dopravu v Prahe a okolí. Zľadovatený sneh na vozovkách hlásili v Libereckom, Královohradeckom i Moravskosliezskom kraji.

(tasr, min)


Ďalšie články