Heger: Dohoda na povinnom očkovaní v koalícii nie je. Uvoľňovanie opatrení nebude pre nezaočkovaných

Eduard Heger poèas tlaèovej konferencie na tému Dobré správy nesmú zanika Eduard Heger. Foto: TASR/Jakub Kotian

V sobotu (4. 12.) je desiaty deň, keď sa budú prehodnocovať dáta po tom, čo bol na Slovensku zavedený lockdown. Uviedol to počas piatkovej tlačovej konferencie predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO).

Podľa premiéra je doba náročná. Dáta budú vyhodnocovať odborníci pod vedením ministra zdravotníctva. Na základe toho bude, ako tvrdí Heger, navrhnutý ďalší návrh opatrení.

Ak nejaké uvoľňovanie opatrení prichádza do úvahy, tak je to podľa slov premiéra pre očkovaných ľudí a tých, ktorí ochorenie COVID-19 už prekonali. „Kedy a ako, tak to nechajme na zajtrajšie zhodnotenie,“ povedal premiér.

Opätovne vyzval opozičných lídrov na očkovanie. Pripustil, že s celou koalíciou diskutoval o povinnom očkovaní, avšak dohoda ešte neexistuje.

Premiér sa vyjadril aj k otázke jednorazovej odmeny pre zdravotníckych zamestnancov. Zatiaľ však nechce komentovať prebiehajúce rokovania. O tom, že by niektorí zdravotníci na COVID oddeleniach nedostávali odmenu, nevie. „Ak takýto problém je, dám to preveriť. Ja mám informáciu od pána ministra, že peniaze sú vyplácané.“

Vláda uplynulý týždeň zaviedla pre zlú pandemickú situáciu v krajine a vysoký počet hospitalizovaných ľudí v nemocniciach lockdown. Vládny kabinet avizoval, že po desiatich dňoch dôjde k prehodnoteniu opatrení.  

Premiér o 100 eurách na energie nevedel

Premiér Heger dopredu nevedel, že minister financií Igor Matovič (OĽaNO) chce k 500-eurovým poukazom pre seniorov navrhnúť aj 100 eur na energie. Návrh by si vyžiadal ďalších vyše 100 miliónov eur k 500 miliónom eur za očkovacie poukazy.

„Myslím, že tak ako všetci,“ odpovedal premiér na otázku na brífingu, kedy sa dozvedel o 100 eurách pre dôchodcov na energie.

Predseda vlády zároveň potvrdil, že nebol na schôdzke Igora Matoviča s vedením hnutia Sme rodina, kde bol návrh o 100 eurách dopredu prezentovaný predsedovi Národnej rady (NR) SR Borisovi Kollárovi (Sme rodina).

K poukazu v hodnote 500 eur za očkovanie pre ľudí nad 60 rokov by sa mohol pridať bonus 100 eur na energie pre dôchodcov bez ohľadu na to, či sú zaočkovaní. Navrhol to vo štvrtok (2. 12.) v rozprave v pléne NR SR minister financií Igor Matovič. Tento návrh podľa neho stojí za zváženie. Dodal, že ruka je podaná všetkým v sále vrátane SaS a opozičných poslancov.

Pochválil sa dobrými výsledkami ekonomiky

Slovenskej ekonomike sa darí napriek pandémii aj nízkej zaočkovanosti obyvateľov. Informoval o tom na tlačovej besede Heger v súvislosti s údajmi o hrubom domácom produkte (HDP), nezamestnanosti a priemernej mzde v 3. štvrťroku 2021, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

„Dôležité tri parametre sa týkajú v prvom rade výkonnosti ekonomiky, týkajú sa nezamestnanosti a priemernej mzdy. Všetky tri sú pozitívne. Sú to ukazovatele, ktoré hovoria o dlhodobejších trendoch a hovoria o zdraví ekonomiky,“ povedal. Výkon slovenskej ekonomiky sa v 3. štvrťroku podľa jeho slov priblížil obdobiu spred pandémie.

Heger vníma pozitívne vývoj nezamestnanosti. „Aj tu máme dobrú správu – nezamestnanosť opäť klesla, a to na úroveň 6,8 percenta,“ poznamenal. Priemerná reálna mzda podľa jeho slov stúpla o 2,5 percenta. „Dôležitý je jej rast. To ukazuje, že podnikavosť slovenských podnikateľov a pomoc slovenskej vlády je veľmi dobrý tandem,“ podčiarkol.

„Pomáha nám to zvládnuť tieto ťažké časy, pomáha nám udržať kurz napredovania slovenskej ekonomiky, ktorý chceme nielen udržiavať, ale aj vylepšiť. Preto je dôležité, aby sme pokračovali v dvoch zásadných veciach, a tým je očkovanie a kroky, aby sme mohli vyťažiť aj z európskych peňazí a pretaviť ich do investícií,“ dodal premiér.  

Hlas-SD: Heger je najslabší premiér v histórii Slovenska

Premiér Heger potvrdil, že nezvláda krízu v štáte. Uviedla to Patrícia Medveď Macíková, hovorkyňa opozičnej strany Hlas-SD v reakcii na piatkovú tlačovú besedu predsedu vlády SR.

Strana Hlas-SD je podľa nej presvedčená, že predseda vlády svojím piatkovým vystúpením, kde prezentoval čiastkové ekonomické dáta, opäť ukázal v priamom prenose nekompetentnosť viesť štát v ťažkých a zložitých časoch.

Reformy podľa strany Hlas-SD stagnujú, koalícia je v chaose a konflikte a minister financií narába s verejnými zdrojmi ako so súkromným firemným majetkom. Premiér podľa hovorkyne potvrdil, že Igor Matovič ho obišiel a nebol informovaný o jeho iniciatíve vyčleniť ďalších 100 miliónov eur zo štátneho rozpočtu na očkovaciu motiváciu seniorov.

Heger je podľa Hlas-SD najslabším premiérom v histórii Slovenska s malou podporou verejnosti a jeho rezignácia by pomohla vyriešiť krízovú situáciu na Slovensku.

(tasr)


Ďalšie články