Leidenfrost o novom rakúskom kancelárovi Karlovi Nehammerovi

Novým kancelárom bude doterajší minister vnútra Nehammer Karl Nehammer sa usmieva počas tlačovej konferencie po rokovaní predsedníctva najsilnejšej parlamentnej strany ÖVP vo Viedni v piatok 3. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Krátky rozhovor o novom kancelárovi Rakúska Karlovi Nehammerovi. Aký je to politik, čo si myslí o korone a prečo sa vlastne stal kancelárom? Odpovedá Martin Leidenfrost.

Trochu v tom strácame prehľad, kancelári sa vám v poslednej dobe nejako často menia, kto je ten nový Nehammer?

Je to piaty kancelár za štyri roky. Je to 49-ročný doterajší minister vnútra Karl Nehammer. Ide o bývalého vojaka, ktorý sa aj v politike profiloval tým, že vie poslúchať nadriadených (doteraz: Sebastiana Kurza) a kopať do podriadených (doteraz: do občanov).

Charakterizujte nám trochu jeho osobnosť.

Strohý retorický antitalent, ktorý sa živil dlhé roky ako tréner rétoriky. Majstrovsky polarizoval spoločnosť svojou nemilosrdnou koronapolitikou.

Čo to znamená? Akú rolu hral počas masových demonštrácií proti vládnej koronapolitike?

Predviedol sa. Porušovateľov opatrení označil za „ohrozovačov života“, mnohé demonštrácie proti opatreniam dal zakázať, naposledy nadával odporcom povinného očkovania do antisemitov a dal niektorých zatknúť.

Médiá to zrejme ocenili, akú má ale popularitu medzi voličmi? Prečo sa vlastne stal kancelárom?

Obľúbený nie je, politický potenciál doteraz neukázal, do úradu kancelára sa dostal z jednoduchého dôvodu, že prichádza z Dolného Rakúska, v rámci ľudovej strany najsilnejšej spolkovej krajiny – po včerajšom odchode padlého mladého mesiáša rakúskych ľudovcov Kurza si vzali hajtmani svoju moc späť.

Ste trochu skúpy na slovo, čo ešte treba o novom kancelárovi vedieť?

Povedať o Nehammerovi toho viac by bolo v danej chvíli predčasné. V strane a vo vláde je taký chaos, že nový kancelár nemusí v úrade vydržať dlhšie ako jeho 52-dňový predchodca Alexander Schallenberg.


Ďalšie články