Zosnulý arcibiskup sa covidom nenakazil na Slovensku. Tvrdiť opak je hoax

Pápež František v Šaštíne. Foto: Martin Baumann/TASR Pápež František v Šaštíne. Foto: Martin Baumann/TASR

Talianske médiá v uplynulých dňoch priniesli informácie o tom, že arcibiskup Aldo Giordano, ktorý zomrel vo štvrok, sa mal ochorením COVID-19 nakaziť počas svätej omše v Šaštíne. KBS tieto informácie poprela. Giordano podľa nej na Slovensku vôbec nebol.

Taliansky denník La Stampa informoval, že apoštolský nuncius pri Európskej únii arcibiskup Aldo Giordano zomrel vo štvrtok vo veku 67 rokov na následky ochorenia COVID-19, ktoré dostal počas septembrovej návštevy pápeža Františka na Slovensku. Neapolský denník Il Mattino zas píše, že počas záverečného dňa Františkovej návštevy na Slovensku sa v Šaštíne nakazili desiatky cirkevných hodnostárov vrátane kardinálov, medzi nimi aj vtedajší predseda Rady európskych biskupských konferencií kardinál Angelo Bagnasco a tiež niekoľko nunciov.

Il Mattino ďalej uvádza, že Giordano „nemal ukončený vakcinačný cyklus“. Hospitalizovaný bol podľa denníka na jednotke intenzívnej starostlivosti v univerzitnej nemocnici v belgickom Leuvene, kde aj zomrel.

Túto informáciu však poprela Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenka (KBS). KBS vo svojom stanovisku uviedla, že arcibiskup Giordano počas apoštolskej cesty Svätého Otca, ktorá sa uskutočnila 12. – 15. septembra Slovensko vôbec nenavštívil. Nemohol byť teda prítomný ani na slávnostnej svätej omši v Šaštíne.

„Správa o tom, že zomrel arcibiskup Aldo Giordano, sa nás všetkých bolestne dotkla a je nám veľmi ľúto, že nás tento vzácny duchovný otec a významný diplomat opustil. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť všetkým jeho blízkym a modlíme sa za neho,“ uviedla KBS.

Ako nepravdivé sa javia aj informácie talianskych médií o tom, že v Šaštíne sa nakazilo mnoho ďalších biskupov. Kardinál Bagnasco, ktorého spomínajú talianske médiá, sa podľa Postoja nakazil na eucharistickom kongrese v Budapešti. Tam sa mal nakaziť aj gréckokatolícky biskup Ján Babjak.

Ako informuje Vatican News, Talian Giordano sa stal vatikánskym nunciom pri EÚ v máji tohto roku, keď nahradil francúzskeho arcibiskupa Alaina Lebeaupina. V septembri 2013 vydal knihu Iná Európa je možná, kresťanské ideály a perspektívy pre starý kontinent, v ktorej zhromaždil svoje skúsenosti z takmer 20 rokov služby cirkvi v Európe. Kniha vyšla aj v slovenskom preklade.


Ďalšie články