V pondelok je svätého Mikuláša. Jeho symbol nie je červená čiapka s brmbolcom, ale biskupská mitra

Svätý Mikuláš. Obrázok použitý s povolením autora. Foto: Luki.igrek.net Pane, dolapili sme toho chlapíka, ktorý sa za vás vydával. Satirický obrázok Svätého Mikuláša. Použitý s povolením autora. Foto: Luki.igrek.net

Piaty decembrový deň je už tradične časom, na ktorý sa tešia najmä deti. Aj keď svätého Mikuláša slávime až 6. decembra, sladkosti deťom nosí už večer predtým. Obchôdzka svätého Mikuláša má na Slovensku i inde vo svete bohatú a hlbokú tradíciu, ktorá sa však v posledných rokoch vytráca vo svetle globalizácie a zvykovej lenivosti.

Svätec Mikuláš je skutočnou historickou postavou, i keď o jeho živote veľmi veľa naisto nevieme. Narodil sa zhruba v druhej polovici 3. storočia nášho letopočtu, zrejme v meste Patara v Malej Ázii. Známy je aj ako Mikuláš z Myry, Mikuláš z Bari či Mikuláš Divotvorca.

Vieme, že slúžil ako myrský biskup, avšak už odmala bol podľa legiend známy svojou dobročinnosťou. Jeden z najznámejších príbehov hovorí o tom, ako istý kupec prišiel o všetky peniaze a hrozilo, že jeho tri dcéry sa budú musieť uchýliť k prostitúcii.

Mikuláš sa mu rozhodol pomôcť a v noci položil kupcovi na okno mešec peňazí ako veno pre najstaršiu z dcér. Na druhý deň mu podobne daroval mešec pre strednú dcéru a na tretí deň aj pre tú najmladšiu. V túto tretiu noc ho už čakal dotknutý kupec a vrúcne biskupovi poďakoval. Mikuláš ho údajne požiadal, aby o čine nikomu nepovedal.

Mitra a berla, nie brmbolec

Je to zrejme tento príbeh, od ktorého sa odvíja dnešné čakanie na darčeky s topánkami v oknách. Slávenie 6. decembra je však v zásade pripomienka úmrtia tohto svätca, keďže presne v tento deň skonal pred mnohými storočiami.

Na Slovensku je slávenie svätého Mikuláša rôznorodé, bežné však je, že Mikuláša sprevádza anjel a čert. V minulosti mával početnejší sprievod. Napríklad miništrantov a niekoľkých chlapcov so slamenými korbáčmi.

Samotný svätec je podľa zvykov odetý v bielo-zlatom, bielo-červenom či bielo-červeno-zlatom rúchu. Vlastná mu je tiež dlhá brada či biskupská berla. Na hlave má biskupskú mitru, istotne nie červenú čiapku s bielym brmbolcom.

Postavou je skôr vysoký a štíhly. Nie je bucľatý, ako je to u Santa Klausa. Deťom nosí ovocie, orechy a sladkosti, tým neposlušným môže nadeliť aj cibuľu alebo uhlie. Nenosí hračky, dary nedáva do ponožiek, ale do topánok.

Čert, anjel i medveď

„Predpísaný“ odev majú aj Mikulášovi pomocníci. Anjel je v bielom a má papierové krídla, zatiaľ čo čert má na sebe kožuch obrátený naopak previazaný reťazou.

V minulosti patrili k sviatku svätého Mikuláša obchôdzky, ktoré začali zrejme v 17. storočí. Dnes je na Slovensku už skôr takpovediac anonymným sviatkom, najmä v mestách. V niektorých oblastiach Slovenska však donedávna čerti naháňali mladé dievčatá, inde chodil s Mikulášom aj medveď a hospodár.

V Európe, ale i vo svete, sa niekedy Mikuláš vyobrazuje ako americká iterácia tohto svätca, známa ako Santa Claus. Táto postava vychádza zo západoeurópskych vianočných postáv, ako sú Father Christmas z Británie či Sinterklaas z Holandska, ale badať v nej aj severské pohanské vplyvy. Súčasný výzor Santa Clausa je však najmä odrazom reklamy spoločnosti Coca-Cola z 30. rokov minulého storočia.


Ďalšie články