Briti predstavili najpokročilejšieho humanoidného robota všetkých čias

Robot: Zdroj: Reprofoto/YouTube Robot: Zdroj: Reprofoto/YouTube

Briti predstavili doposiaľ najrealistickejšieho humanoidného robota vôbec. Jeho mimika a pohyby tváre sa veľmi približujú ľuďom z mäsa a kostí. Pre niektorých je fascinujúci a desivý zároveň.

Viaceré scény z ikonického filmu Ja, Robot v hlavnej úlohe s hercom Willom Smithom, ktorý opisuje vzburu robotov voči ľuďom v roku 2035, môžu byť onedlho realitou všedných dní.

Britská spoločnosť Engineered Arts totiž vo svojom laboratóriu nedávno odhalila doposiaľ najpokročilejšiu podobu humanoidného robota.

Stroj s názvom Ameca na videách predvádza značne realistické výrazy tváre a pohyby končatín. Vývoj projektu, ktorého cenovka nie je známa, ešte nie je na konci.

Okno do budúcnosti

„Ameca, navrhnutá špeciálne ako platforma na vývoj budúcich robotických technológií, je dokonalou platformou humanoidných robotov na interakciu medzi človekom a robotom,“ uviedli vývojári Engineered Arts na svojej webovej stránke.

Spoločnosť dúfa, že Ameca ponúkne ľuďom pohľad do budúcnosti, pretože „reprezentuje popredné miesto v ľudsko-robotických technológiách“.

V komentároch pod videom s Amecou ľudia píšu, že úroveň detailov je „šialená“ a takýto človeku podobný robot ich nadchýna a desí zároveň. Iní mali problém uveriť, že sa nepozerajú na filmový sci-fi trik, ale na existujúci kus techniky.

Mladšia sestra Sophie

Vedecká odnož portálu Daily Mail, ktorý o tomto výdobytku vedy informoval, pripomína, že Ameca nasleduje po projekte Sophia. Ten však tvorila iba hlava, hoci veľmi pokročilá a inteligentná, so schopnosťou rozprávať či žmurkať.

Sophiu vytvorila hongkonská firma Hanson a zviditeľnila sa tým, že v roku 2017 získala občianstvo Saudskej Arábie.

Hoci je Sophia veľmi pôsobivá, ešte nemá riadne vedomie. Takto vyspelé roboty obohatené o umelú inteligenciu by sa však podľa Hansonu mohli objaviť už v horizonte niekoľkých rokov.

„Starší budú mať viac spoločnosti, autistické deti budú mať nekonečne trpezlivých učiteľov,“ obhajovala firma potrebu existencie Sophie tvrdiac, že pokiaľ ide o umelú inteligenciu, jej výhody prevažujú nad negatívami.

Práva na tvár za 150-tisíc libier

Výrobca robotov firma Promobot medzitým avizovala, že zaplatí 150-tisíc britských libier (asi 176-tisíc eur) tomu, kto prepožičia svoju tvár robotovi.

Tento humanoid by mohol od roku 2023 následne slúžiť na recepciách hotelov, v nákupných centrách alebo na letiskách.


Ďalšie články