Tipy na víkend: Film o hľadaní samého seba a Týždeň slovenského filmu

utek Film Útek do divočiny. Foto: reprofoto/youtube

Ďalší lockdownový víkend je opäť v znamení zrušených predstavení. Niektoré podujatia sa odvolali úplne, iné prešli do online prostredia, ako napríklad prehliadka slovenských filmov. V televízii nás čaká galavečer Noc nádejí alebo film podľa skutočných udalostí Útek do divočiny.

SOBOTA

V sobotu sa bude konať 12. ročník charitatívneho galavečera Noc nádejí. Počas večera budú môcť diváci spoznať emotívne príbehy rodín, ktorých deti prešli ťažkou liečbou. Prežili len vďaka darcom kostnej drene. Galavečer budú moderovať Karin Majtánová a Ján Žgravčák. Počas programu sa predstaví nová pieseň Igora Timka Vianoce s Božidarou, ktorú naspieval s herečkou Božidarou Turzonovovou. Noc nádejí pôjde o 20:30 na Jednotke.

Pokojné francúzske mestečko rozruší nález mŕtveho muža. Vyšetriť túto vraždu prichádza komisár z Paríža Pierre Niemans, ktorého si zahral Jean Reno. Túto vraždu vyšetruje aj miestny policajt. Ďalšia vražda na seba nenechá dlho čakať a policajti nájdu ďalšie telo. Či sa vyšetrovateľovi Niemansovi podarí prísť na to, kto je za týmito ohavnými vraždami, uvidíte v sobotu na ČT2 o 22:25 vo filme Purpurové rieky.

NEDEĽA

Na RTVS je na nedeľu pripravený dobrodružný film Bella a Sebastián. Tento príbeh bol už viackrát spracovaný. Prvý seriál o Belle a Sebastianovi vznikol v roku 1965. V roku 2013 prichádza francúzska kinematografia s týmto príbehom vo filmovom spracovaní. Chlapec Sebastián žije hlboko v horách, kde sa skamaráti s veľkým psom Bellou. Všetci si myslia, že Bella zabíja v horách ovce. Sebastián však verí, že to nie je pravda. Príbeh sa odohráva počas druhej svetovej vojny, takže sa do deja zapletú aj nacisti, ktorí hľadajú židovskú rodinu. Snímka sa odvysiela o 15:40.

Príbeh O siedmich zhavranelých bratoch vyšiel z pera Boženy Nemcovej. Režisérka Alice Nellis ho upravila do filmovej podoby. V snímke sa Bohdanka snaží zachrániť svojich bratov, ktorí sa zmenili na havrany. Každému musí ušiť košeľu, aby sa mohli premeniť späť. Film získal deväť nominácií na Českého leva, z toho si tri aj odniesol. Film Sedem zhavranelých bratov začne o 17:20 na Jednotke.

Snímka Útek do divočiny je nakrútená podľa skutočných udalostí. Približuje nám život Christophera McCandlessaa, ktorý opustil všetko, čo mal. Všetky peniaze venoval na charitu a vybral sa do divočiny nehostinnej Aljašky. Počas svojej cesty stretol mnoho ľudí, ktorí ho formovali a svojím spôsobom mu pomáhali nájsť samého seba. Útek do divočiny sa odvysiela v nedeľu o 22:00 na Dvojke.  

Svoje brány zatvorili aj divadlá. Hrať online je pre herca náročné, keďže nepočuť potlesk divákov. V súčasnej dobe je to však jediný spôsob, ako sa k nim priblížiť. Slovenské národné divadlo si na nedeľu večer o 20:00 pripravilo live stream inscenácie Sova. V hlavných úlohách sa predstaví Božidara Turzonovová a Anežka Petrová. Pod jednou strechou sa stretnú dve generácie, stará mama a vnučka. Obe prišli o svoje polovičky a teraz si hľadajú cestu k sebe, no ich spolužitie zo začiatku vôbec nie je idylické.


Ďalšie články