Epidemiológ Prymula: S očkovaním detí by som počkal, schvaľuje sa bezpečnejšia vakcína než Pfizer

prymula Roman Prymula. Foto: YouTube

Rodičia by podľa epidemiológa Romana Prymulu mohli s očkovaním detí ešte počkať. V schvaľovacom procese je podľa neho vakcína Valneva, ktorá je pre deti bezpečnejšia než Pfizer.

Európska lieková agentúra nedávno povolila očkovanie detí od piatich do jedenástich rokov. Deti v tejto vekovej kategórii očkujeme na Slovensku už aj dnes, ale len vo vybraných prípadoch, na žiadosť rodičov a so súhlasom pediatra. Dostávajú tretinu vakcíny od Pfizeru pre dospelých – desať mikrogramov.

Pre presnosť a jednoduchosť podania sa vyrobili špeciálne detské balenia vakcín. Na Slovensko prídu koncom decembra. Český exminister zdravotníctva a epidemiológ Roman Prymula zastáva názor, že rodičia by mohli s očkovaním potomkov počkať.

Na trhu je podľa neho bezpečnejšia vakcína Valneva, ktorú EÚ nakúpila, ale zatiaľ neschválila. Mohlo by sa tak vraj stať v prvom kvartáli roku 2022.

„Obsahuje iba mŕtvy vírus, a preto neexistuje predpoklad, že by mala spôsobovať akékoľvek reakcie,“ povedal Prymula v rozhovore pre CNN Prima News. Vyžadovalo by si to však preočkovanie po pol roku, keďže Valneva má nižšiu účinnosť než Pfizer.

„Je to môj súkromný názor, ale keď chceme ísť do kategórie detí, kde pridaná hodnota očkovania nie je taká vysoká ako u dospelých, tak by sme mali zvážiť všetky pre a proti. A tu je riziko komplikácií úplne minimálne. Preto je toto za mňa cesta,“ skonštatoval Prymula.

Dodal však, že aj vakcína od Pfizeru je pre deti bezpečná.

(est)


Ďalšie články