Štúdia: Marihuana môže zhoršiť kvalitu spermií u mužov aj ich potomkov

Cigareta z marihuany. Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP Cigareta z marihuany. Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Z pokusov na myšiach vysvitlo, že užívanie marihuany môže mať dosahy aj na potomstvo. Majú znížený počet spermií aj ich pohyblivosť.

Politické strany naprieč parlamentom sa zhodujú, že tresty za držbu marihuany sú na Slovensku privysoké. V parlamente sú preto rovno dva návrhy na ich zníženie.

Časť liberálnych poslancov za OĽaNO predložila minulý týždeň na rokovanie novelu Trestného zákona, ktorá by znížila tresty pre ľudí, ktorí prechovávajú drogu pre vlastnú potrebu. Opakovane prichyteným užívateľom by po novom nehrozilo desať až pätnásť rokov za mrežami, ale päť až desať rokov. Týkalo by sa to iba recidivistov. Pri vážnych prešľapoch, teda pri díleroch či obchodníkoch s drogami, by sa tresty meniť nemali.

Predkladatelia musia návrh prepracovať. Niektorým poslancom z OĽaNO a Sme rodina prekážalo, že novela by mala znížiť tresty aj za užívanie tvrdých drog, nielen za marihuanu. Vznikla obava, že by to viedlo k dekriminalizácii heroínu či kokaínu.

Za úplnú dekriminalizáciu sa zasadzuje mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS), ktoré v utorok predstavilo v parlamente vlastný zákon. Návrh na schôdzu parlamentu predložil poslanec Tomáš Valášek (nezávislý).

Návrh zákona z dielne progresívcov kompletne odbúrava tresty za marihuanu pre vlastnú spotrebu do výšky 60-násobku obvyklej jednorazovej dávky. Dekriminalizácia lekárskej marihuany alebo „pár džointov“ sú podľa progresívcov vo vyspelej Európe bežné a je najvyšší čas, aby k tomu dospelo aj Slovensko.

Zaujímavé zistenie ohľadom marihuany prináša nová štúdia.

Zníženú reprodukčnú schopnosť majú dve generácie

Viaceré výskumy naznačujú, že užívanie konope má negatívny dosah na mužskú plodnosť, konkrétne na množstvo a koncentráciu spermií či na ich fertilitu (schopnosť oplodnenia). Počet mužských spermií sa za posledné desaťročia znížil až o 59 percent. Aj keď je veľmi nepravdepodobné, že marihuana je jediným dôvodom tohto trendu, môže k tomu podľa najnovších výskumov prispievať.

Vedci z Washingtonskej štátnej univerzity zistili, že krátke, ale intenzívne vystavenie kanabisovým výparom znižuje počet spermií a spomaľuje ich pohyb (motilitu). Pokus vykonali na 30 dospelých samcoch. Polovicu myší vystavili trikrát denne počas desiatich dní výparom z kanabisu. Táto dávka zodpovedá ťažkému užívaniu marihuany u ľudí. Výskumníci potom porovnávali počet spermií a ich pohyblivosť medzi kanabisovou a kontrolnou skupinou.

Mobilita spermií klesla okamžite po vystavení kanabisu, ale počet spermií klesol zhruba až po mesiaci. Zaujímavé je, že nižšiu reprodukčnú schopnosť mali nielen samci priamo vystavení kanabisu, ale aj ich potomkovia. Poškodilo to ich DNA a spôsobilo im poruchu vývoja spermií – nenávratne, teda na vývojovej úrovni.

Tretia generácia hlodavcov vystavených kanabisu totiž nevykazovala žiadnu z týchto abnormalít. S nižšou schopnosťou oplodniť samičky sa už priamo narodili.

Hoci tieto zistenia nie sú recenzované, užívatelia marihuany by mali spozornieť. „Toto je výstražná vlajka. Môžete si na nejaký chvíľkový stres vziať kanabis, ale mohlo by to mať vplyv na vaše potomstvo,“ hovorí Kanako Hayashiová, spoluautorka štúdie publikovanej v časopise Toxicological Sciences.


Ďalšie články