Totalita, šialenosť, ministerstvo pravdy. Remišová píše o Kolíkovej zámere trestať hoaxy väzením

Zasadnutie vlády Na snímke zľava ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí) a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Foto: pavel neubauer/TASR

Vicepremiérka Veronika Remišová nešetrí slovami kritiky na margo úmyslu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej uzákoniť trestný čin takzvaného šírenia nepravdivej informácie. Skloňuje pritom aj slová ako šialenosť, komunistická totalita či ministerstvo pravdy.

Trestať za názor, hoci aj nepravdivý, je v súčasnej dobe podľa ministerky pre informatizáciu Veroniky Remišovej javom, ktorý pripomína komunistickú totalitu. Skloňuje tiež pojem „šialenosť“.

Svojimi slovami reaguje na šéfku rezortu spravodlivosti a svoju politickú rivalku Máriu Kolíkovú, ktorá v rámci návrhu novely Trestného zákona počíta aj s novým trestným činom šírenia a výroby „nepravdivej informácie“.

„To, že šíriť neoverené alebo doslova nepravdivé informácie sa nemá, je celospoločenský konsenzus a prirodzený morálny zákon. Ale posielať za to do väzenia je nebezpečný nápad, ktorý ohrozuje slobodu slova a základné princípy demokracie,“ tvrdí Remišová.

https://standard.sk/143175/za-hoaxy-dlhorocna-basa-kolikova-predlozila-skodlivu-novelu/

Vo vzduchu visí viacero otáznikov

Avizovaná zmena podľa šéfky strany Za ľudí vyvoláva niekoľko úskalí. Hovorí napríklad o probléme dokázať vedomé šírenie takejto informácie alebo probléme definovať pojmy ako „nebezpečenstvo vážneho znepokojenia“ či „závažné otázky celospoločenského významu“ a podobne.

„Kto bude určovať, čo je vedome nepravdivá informácia? A v ktorom okamihu? Bude to nejaké nové ministerstvo pravdy, respektíve spravodlivosti? Napríklad v oblasti zdravia – aj pri zdravotných otázkach spojených s pandémiou sa miera vedeckých poznatkov vyvíja. To, čo platilo včera, dnes platiť nemusí, pretože aj vedecké poznatky napredujú,“ pýta sa ďalej politička.

Zákon je podľa jej mienky návratom ku komunistickej tvorbe legislatívy, v ktorej je možné kvôli ideológii stíhať kohokoľvek za čokoľvek. Úmysel ministerstva spravodlivosti bol dobrý, výsledok je ale katastrofálny.

O čo ide?

Pripomeňme, že Kolíkovej nový trestný čin by mal postihovať tých, ktorí vyrobia alebo rozšíria nepravdivú informáciu, „ktorá je spôsobilá vyvolať nebezpečenstvo vážneho znepokojenia aspoň časti obyvateľstva, ohroziť životy alebo zdravie ľudí či ovplyvniť obyvateľstvo pri jeho rozhodovaní o závažných otázkach celospoločenského významu“.

Previnilcovi by v prípade preukázania viny hrozil jeden rok za mrežami, no ak by svojím konaním spôsobil napríklad smrť, šírenia dezinformácie by sa dopustil počas krízovej situácie (napríklad núdzového stavu) alebo by tak robil v spojení s cudzou mocou, avizovaná sadzba by mohla byť až 10 rokov.

Rezort justície sa v dôvodovej správe k novele netají, že návrh novej legislatívy prichádza v reakcii na pandémiu COVID-19, ktorá je a ešte zrejme dlho bude globálnou témou číslo jeden.

Kolíkovej novela okrem trestania šírenia dezinformácií ráta napríklad s benevolentnejším prístupom k užívateľom drog, prísnejším trestaním hackerov, možnosťou stíhať páchateľov zločinov počas komunistickej totality či zosúladením trestných sadzieb za majetkové trestné činy.


Ďalšie články