Konzílium odborníkov podporuje hygienikov pri zatváraní škôl. Gröhling má námietky. OĽaNO odsúdilo populizmus SaS

prázdna uèebòa základná škola Juh Prázdna trieda na Základnej škole vo Vranove nad Topľou 29. novembra 2021. Foto: TASR / Roman Hanc

Odborníci súhlasia so zatváraním škôl v problémových oblastiach. Pred dvoma týždňami navrhovali plošné prerušenie výuky, čo podporuje aj hlavný hygienik. Proti zatváraniu škôl v Bratislavskom kraji sa však ozval minister školstva.

Konzílium odborníkov podporuje regionálnych hygienikov pri prerušovaní prezenčnej výučby v školách. Uviedli to v spoločnom stanovisku, o ktorom vo štvrtok informovali TASR.

„Plne podporujeme rozhodnutia regionálnych úradov verejného zdravotníctva, ktoré v súčinnosti s orgánmi miestnej samosprávy pristupujú k nevyhnutným krokom. Regionálni hygienici poznajú situáciu na lokálnej úrovni a je ich povinnosťou a poslaním prijímať všetky opatrenia potrebné na záchranu ľudských životov vrátane krátkodobého preventívneho prerušovania prezenčnej výučby,“ zdôraznili.

Plusy a mínusy zatvárania škôl

Konzílium tvrdí, že si uvedomuje problémy, ktoré prerušovanie prezenčnej výučby spôsobuje. Zároveň však hovorí o katastrofickej epidemickej situácii, poukazuje na kolaps nemocníc a strach rodičov o zdravie svojich detí.

„Právo na vzdelanie je nesmierne dôležité, no právo na život a zdravie je ešte dôležitejšie. Dnes nemáme k dispozícii žiadne ideálne riešenia. Krátkodobé prerušenie prezenčnej výuky sme sami navrhovali pred dvoma týždňami,“ uviedli s tým, že malo trvať sedem pracovných dní a malo byť celoplošné.

Podľa odborníkov sa v súčasnosti žiadna trieda nedá označiť ako úplne bezpečná. Hovoria, že deti a mladí ľudia sú najsilnejším vektorom šírenia nákazy. Zdôraznili, že cieľom ich návrhu bolo znížiť prenos nákazy medzi nimi a následný prenos do staršej populácie, ktorá má väčší podiel prípadov končiacich hospitalizáciou a úmrtím.

Minister verzus hygienici

So zatváraním škôl, najmä v Bratislavskom kraji, nesúhlasí minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Posledné nariadenia RÚVZ v súvislosti so zatváraním škôl idú podľa jeho slov proti pravidlám, ktoré sa nastavili. Ignorujú stav v jednotlivých školách a v prípade Bratislavského kraja ešte aj úplne popierajú zaočkovanosť a stav epidémie v okrese.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas poznamenal, že školy na Slovensku by mali prejsť na dištančnú formu vzdelávania. Považuje to za veľmi dôležitý nástroj v pandemickej situácii, keď kolabuje zdravotníctvo a u detí a mladých ľudí sa zaznamenáva vysoká incidencia. Zhodujú sa na tom podľa neho aj epidemiológovia i ďalší odborníci vrátane odborného konzília. Snahe ministerstva školstva zachovať prezenčné vyučovanie však rozumie.

Gröhling by mal miesto tvrdošijného postoja spojiť sily s hygienikmi

OĽANO víta stanovisko konzília odborníkov k zatváraniu škôl regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva (RÚVZ). Zároveň odsúdilo správanie strany SaS, ktoré koaličný partner nazval „nezodpovedným“. Hovorí preto o populizme liberálov.

„Konzílium a regionálni hygienici sú kvalifikovaní na to, aby posudzovali stav epidémie, navrhovali širšie opatrenia a bezodkladne sami prijímali tie operatívne. Stav v nemocniciach sa už vymkol z rúk a hrozí ešte zúfalejšia situácia. Každá infikovaná časť triedy generuje aj ďalšie pozitívne prípady v okolí detí, ktoré sa stávajú superšíriteľmi koronavírusu,“ uviedla členka Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Eva Horváthová (OĽANO) s dôvetkom, že minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) by mal miesto „tvrdošijného postoja“ spojiť sily s verejnými zdravotníkmi a regionálnymi hygienikmi.

Doplnila, že na nemocničných lôžkach končia nielen učitelia či rodičia a ďalší dospelí, ale niekedy aj samotné deti. Tvrdí, že ide aj o ich zdravie. Zmeškané vzdelávanie sa dá podľa poslankyne do istej miery dohnať, zničené zdravie však nie

Kremský: prestaňte bojovať s expertmi

Predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO) vyzýva SaS, aby prestala bojovať s expertmi. V aktuálnej situácii to považuje nielen za nezodpovedné, ale aj mimoriadne nebezpečné. „Videli sme pred rokom, kam tento populizmus viedol. Neúctivé označovanie porád s odborníkmi za tliachanie a chronické napádanie prijímaných opatrení viedlo k zneisteniu verejnosti a oslabeniu celého vládneho úsilia,“ uviedol.

Dodal, že napriek jasným upozorneniam o ohniskách výskytu nového koronavírusu v školách strana SaS pred týždňom vetovala ich dočasné uzatvorenie. „Stačilo populizmu, treba počúvať hlas rozumu a uprednostniť verejný záujem pred percentami v prieskumoch,“ uzavrel.

SaS uviedla, že na slová koaličného partnera nebude reagovať. Minister školstva vo štvrtok povedal, že posledné rozhodnutia regionálnych úradov v súvislosti so zatváraním škôl idú proti pravidlám, ktoré sa nastavili. Tvrdí, že ignorujú stav v jednotlivých školách a v prípade Bratislavského kraja ešte aj úplne popierajú zaočkovanosť a stav epidémie v okrese.

(tasr/haj)


Ďalšie články