Rakúske domino sa rúca ďalej. Kurz, Schallenberg a najnovšie končí aj minister financií Gernot Blümel

Alexander Schallenberg Rakúsky kancelár Alexander Schallenberg. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ Po Kurzovi, ktorý odchádza z politiky, odišiel z postu kancelára Schallenberg, ktorý bol jeho nominantom, a najnovšie aj minister financií Gernot Blümel. V Rakúskej ľudovej strane končí celá generácia politikov.

Bývalý rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz odchádza z politiky. Oznámil to vo štvrtok. Nasledovala demisia jeho nástupcu a exministra zahraničných vecí Alexandra Schallenberga a po nich aj ministra financií Gernota Blümela.

„Rozhodol som sa opustiť politiku,“ povedal 40-ročný minister, ktorý bol považovaný za Kurzovho dôverníka. Svoj krok zdôvodnil okrem iného vyhrážkami smrťou, ktoré údajne dostáva jeho rodina. Pripustil však, že ho ovplyvnil aj Kurzov krok.

Ide o tretí veľký odchod na rakúskej politickej scéne ohlásený v priebehu jedného dňa. Kancelár Alexander Schallenberg oznámil taktiež vo štvrtok večer, že dáva k dispozícii svoju funkciu a odíde z nej, akonáhle na to vnútri strany ÖVP „nastavia výhybku“.

„Zajtra zvolám predsedníctvo Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a predložím im svoju rezignáciu. V nasledujúcich týždňoch odovzdám všetky svoje funkcie,“ vyhlásil Kurz.

Ako dôvod svojho stiahnutia sa z politiky uviedol narodenie potomka. „Môj život stojí na začiatku novej kapitoly. Budem sa venovať svojmu dieťaťu,“ vyhlásil s úsmevom na tvári exkancelár.

Na úvod svojho vyhlásenia zdôraznil, že desať rokov v rakúskej politike ho veľa naučilo. „Som vďačný za všetky skúsenosti a dúfam, že som pomohol Rakúsku vykročiť správnym smerom… Je krásne, keď človek môže hýbať vecami. Zároveň však každý deň musíte podnikať toľko rozhodnutí, že už ráno viete, že urobíte aj chyby. Vaše kroky sú každý deň pod drobnohľadom a máte pocit, akoby ste boli lovená zver,“ povedal Kurz.

Vo svojom vyhlásení zdôraznil, že byť politikom je podľa neho nevďačné. Na druhej strane „je však krásne“ bojovať za niečo, čomu človek verí.

„Chcem sa poďakovať najmä môjmu tímu. Chcem sa poďakovať všetkým ministerkám a ministrom. Chcem sa poďakovať koaličným partnerom FPÖ a Zeleným. Chcem sa poďakovať aj prezidentovi Alexandrovi van der Bellenovi a predsedovi rakúskeho parlamentu Wolfgangovi Sobotkovi. Zároveň ďakujem môjmu nástupcovi, kancelárovi Alexandrovi Schallenbergovi. Predovšetkým však ďakujem voličom. Bez podporovateľov by sme nedokázali nič,“ povedal odchádzajúci politik.

Rodinné dôvody

Na konci svojho vyhlásenia Kurz zopakoval, že uplynulé týždne a mesiace boli v jeho živote náročné. „Po narodení svojho prvého dieťaťa som si uvedomil, že existujú krásne veci aj mimo politiky,“ dodal.

Po skončení brífingu neboli plánované nijaké otázky. Jedna novinárka sa však exkancelára krátko pred odchodom opýtala, čo bude robiť teraz. „Teraz pôjdem do nemocnice po svoju priateľku a svojho syna,“ povedal Kurz.

Kurz končí v politike po obrovskom škandále s kupovaním a manipulovaním jeho imidžu v médiách. Onedlho prinesieme obsiahlejší portrét a politický nekrológ tohto 35-ročného politika, pripravuje ho Martin Leidenfrost.

Kurzov nástupca odchádza tiež

Rakúsky spolkový kancelár Alexander Schallenberg vo štvrtok oznámil, že odstupuje z funkcie. Informoval o tom portál heute.at. Zareagoval tak na krok exkancelára Kurza.

„Nemám v úmysle – a nikdy to nebolo mojím cieľom – prevziať funkciu predsedu Novej ľudovej strany (ÖVP),“ vyhlásil Schallenberg na margo Kurzovho odchodu z postu predsedu strany. „Som pevne presvedčený, že tieto funkcie – predsedu vlády a tiež najsilnejšej strany v Rakúsku – by mali byť čoskoro opäť v jedných rukách. Takže týmto dávam k dispozícii funkciu spolkového kancelára.“

Adeptom je minister vnútra

Podľa Schallenberga k tomu má prísť po „vykonaní príslušných procesov v rámci strany“. Jeho nástupcom by podľa rakúskych médií mohol byť minister vnútra Karl Nehammer.

Schallenberg sa stal kancelárom pred necelým mesiacom, po Kurzovej demisii. Predtým bol v jeho vláde ministrom zahraničných vecí. Zatiaľ nie je jasné, či sa do funkcie vráti.

(tasr, fed, haj)


Ďalšie články