Rusi hrozia trestným stíhaním americkej kozmonautky. Tvrdia, že poškodila plavidlo Sojuz

Medzinárodná vesmírna stanica. Foto: TASR/AP Medzinárodná vesmírna stanica. Foto: TASR/AP

Moskva nedávno ukončila vyšetrovanie incidentu z roku 2018. Na palube vesmírnej lode Sojuz MS-09 objavili malú dieru, cez ktorú unikal vzduch. Podľa viacerých správ môže byť za vyvŕtaním diery americká astronautka a hrozí, že ju budú trestne stíhať. Američania túto verziu dementovali a NASA zásadne odmieta, že by sa incident udial tak, ako tvrdia Rusi.

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos pohrozila trestným stíhaním voči nešpecifikovanej osobe, ktorú obviňujú zo sabotáže. V roku 2018 mala v plášti kozmickej lode Sojuz MS-09 vyvŕtať malú dieru. Podľa viacerých teórií je v hľadáčiku americká astronautka Serena Auñón-Chancellorová.

Incident sa odohral na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) v spomenutej lodi Sojuz. Koncom augusta 2018 tam zaznamenali pokles tlaku spojený s únikom vzduchu. Pri skúmaní stien objavili osem malých dier. Len jedna, s priemerom asi dva milimetre, reálne prerazila plášť korábu. Zakrátko ju utesnili pomocou niekoľkých vrstiev epoxidovej živice.

V septembri 2018 ruské úrady uviedli, že dieru niekto zrejme umelo vyvŕtal. Neskoršie vyšetrovanie prinieslo správu, že vznikla zvnútra lode. To podľa Rusov vylúčilo možnosť, že išlo o vonkajší zásah, napríklad od malého asteroidu. Skutočná príčina však bola podľa vedenia Roskosmosu neznáma.

Psychické zrútenie

Zakrátko sa však rozšírili správy či teórie, že za dierou mohla byť sabotáž zo strany Američanov. Tú vraj vykonali, aby evakuovali chorého člena posádky, ale aby NASA nemusela platiť za cesty novej lode (zhruba 75 miliónov eur). Sojuz MS-09 môže letieť len s plnou, trojčlennou posádkou.

V reakcii na článok amerického bulvárneho portálu Daily Beast ruská agentúra TASS uviedla, že za dierou mohla byť astronautka Auñón-Chancellorová. Podľa agentúry bolo nemožné, aby diera vznikla ešte na Zemi – plavidlo by nebolo schopné splniť skúšky vo vákuovej komore.

Prišli s verziou, že vinníkom je spomenutá astronautka, ktorá sa vraj psychicky zrútila či mala iné zdravotné problémy. Neskôr sa objavili názory, že za sabotážou bol neúspešný romantický vzťah s neznámou osobou, ktorá bola tiež prítomná na ISS. Vyvŕtaním diery vraj chcela žena urýchliť svoj návrat domov.

Klamlivé útoky

Argumentom má byť podľa ruskej strany aj fakt, že tesne pred incidentom prestala záhadne fungovať kamera snímajúca prechod z americkej časti stanice do ruskej či to, že sa našlo ďalších sedem podobných otvorov, ktoré však neprešli úplne cez plášť.

NASA odmietla komentovať zdravotný stav astronautky, v minulosti jej už však vyjadrila absolútnu podporu. Riaditeľ organizácie Bill Nelson uviedol, že plne stojí za Serenou. Ruské obvinenia považujú za bezpredmetné a bez dôkazov. „Tieto útoky sú klamlivé a nemajú žiadnu kredibilitu,“ dodal riaditeľ NASA.

Podľa portálu Ars Technica vedeli Američania od začiatku, že za tým nemôže byť niektorí z ich ľudí. V čase, keď došlo k prvému poklesu tlaku, mali presné informácie, kde sa nachádzajú ich astronauti. Žiadny z nich vraj nebol v blízkosti Sojuzu.

Zároveň sú podľa americkej strany zvláštne aj teórie o neúspešnom romantickom výlete, keďže Auñón-Chancellorová je vydatá.


Ďalšie články