Zomrel disident, novinár a politik Petr Uhl

Petr_Uhl (1) Petr Uhl. Foto: Saša Uhlová

Vo veku 80 rokov zomrel v stredu český novinár, disident a politický väzeň Petr Uhl. Na sociálnych sieťach o tom informoval český dvojmesačník Listy, kde Uhl kedysi pôsobil ako šéfredaktor.

„Zomrel Petr Uhl, náš šéfredaktor z rokov 1995 a 1996, novinár, disident, politik. Vyjadrujeme sústrasť rodine, jeho kolegom i spolupracovníkom z rokov pozoruhodného verejného angažmánu,“ napísal dvojmesačník Listy na Facebooku. Podrobnosti o okolnostiach jeho úmrtia zatiaľ nie sú známe.

Ako píše spravodajský server iDNES.cz, Uhl sa počas komunistického režimu, ale aj po revolúcii zasadzoval za ochranu ľudských práv. Patril k najvýraznejším postavám československého disentu, jeho verejné pôsobenie však pokračovalo aj po novembri 1989, pokračuje iDNES.

„Petr Uhl bol výnimočný človek, ktorý si vždy pevne stál za svojimi názormi. Bojoval s komunistickým režimom a zaslúžil sa o demokraciu. Jeho hlas bude vo verejnom priestore chýbať. Úprimnú sústrasť rodine,“ napísala na Twitteri predsedníčku dolnej komory českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová.

Začiatkom 90. rokov viedol Petr Uhl Československú tlačovú kanceláriu a niekoľko rokov pôsobil ako komentátor denníka Právo. Bol poslancom Federálneho zhromaždenia aj vládnym splnomocnencom pre ľudské práva.

(tasr)


Ďalšie články