Vianoce v znamení lockdownu. Návrat do normálu asi až v lete

nápis Zostaòte doma nákupná ulica Nápis Zostaňte doma pred nákupnou ulicou v Manchestri. Foto: TASR/AP

Ani počas vianočných sviatkov sa svet nevyhol obmedzovaniu spoločenského života a zákazom vychádzania. Takzvaný lockdown prijali v boji proti pandémii nového koronavírusu štáty naprieč Európskou úniou.

Takmer všetky európske krajiny uplatňujú na obdobie počas Vianoc isté opatrenia na obmedzenie mobility a kontaktov medzi ľuďmi. Po celej Európe sa zatvárajú obchody, stravovacie zariadenia, lyžiarske strediská. K obmedzeniu verejného života dochádza až na výnimky takmer všade. Úrady neodporúčajú stretávanie sa viac ako dvoch domácností. Tu je stručný prehľad, ako funguje lockdown nielen u našich najbližších susedov.

Česko

V Českej republike po krátkom rozvoľnení opatrení opätovne zatvorili všetky bary a reštaurácie. Vydávať zabalené jedlo a pitie je od piatka zase možné iba cez výdajné okienko. S obmedzeniami počtu zákazníkov však zostávajú v Česku otvorené všetky obchody a obchodné domy, nielen tie, ktoré predávajú tovar základnej potreby. V interiéroch smie byť iba jeden zákazník na 15 štvorcových metrov.

Česi majú zatvorené posilňovne, bazény, wellness centrá, múzeá a podobne. Navyše platí zákaz vychádzania medzi 23. hodinou večer a 5. hodinou ráno. Na verejnosti je možné stretnúť sa maximálne šiestim ľuďom.

Čo sa týka cestovania k českým susedom, platí, že ešte pred príchodom z krajín, ktoré nie sú na zozname nízkorizikových, je nutné vyplniť takzvaný Príjazdový formulár. Potom treba ísť do domácej izolácie a do piatich dní sa na vlastné náklady nechať otestovať PCR metódou na prítomnosť vírusu SARS-Cov-2 spôsobujúceho ochorenie COVID-19.

Takzvaní pendleri, teda ľudia pracujúci alebo študujúci v Česku, ktorí prekračujú štátnu hranicu so susednými štátmi aspoň raz týždenne tam a naspäť, majú výnimku. Musia sa však vedieť preukázať pracovnou zmluvou, potvrdením o štúdiu, potvrdením pre cezhraničných pracovníkov alebo potvrdením pre cezhraničných žiakov a študentov.

Rakúsko

Rakúšania ukončili druhý lockdown 7. decembra a opatrenia sa zmiernili. Znovu sa otvorili obchody, ale naďalej zostávajú zatvorené bary. Reštaurácie môžu fungovať len cez výdajné okienko alebo na rozvoz. Platí pritom zákaz vychádzania už od ôsmej večer až do šiestej ráno.

Brány zatvorili aj rakúske lyžiarske strediská, ktoré znova otvoria až 24. decembra. Na to, že by ste si išli po sviatkoch zalyžovať na rakúske alpské ľadovce, však zabudnite. Platí nariadenie podobné českému.

Rakúske lyžiarske stredisko počas lockdownu. Foto: TASR/AP

Ten, kto prekročí rakúske hranice zo štátov, v ktorých je počet nakazených väčší ako 100 prípadov na 100-tisíc obyvateľov, musí v prípade, že tam chce zostať, prejsť desaťdňovou karanténou. S tým, že najskôr v piaty deň môže absolvovať test na COVID, pričom platný je nielen PCR, ale aj antigénový test. Tým nechali Rakúšania lyžiarske strediská otvorené vlastne iba pre domácich, keďže hotely sú prístupné iba v prípade pracovných ciest.

Rovnako ako v Česku, i v Rakúsku zrušili všetky vianočné trhy, aby obmedzili stretávanie sa veľkého množstva ľudí na jednom mieste.

Poľsko

Trochu inou cestou ako zvyšok Európy sa rozhodlo ísť Poľsko, kde vláda vo štvrtok 17. decembra rozhodla, že celoštátna karanténa bude od 28. decembra do 17. januára.

Reštaurácie a posilňovne zostávajú zatvorené minimálne do 27. decembra a školy až do 18. januára. V tomto čase budú musieť byť zatvorené všetky hotely, lyžiarske strediská a nákupné centrá. Výnimku majú, samozrejme, tie obchody, ktoré predávajú základné potreby.

Na silvestrovskú noc poľské úrady obmedzia cestovanie medzi mestami a oslavy budú povolené len v interiéroch, a to maximálne do piatich ľudí na domácnosť.

Desaťdňová karanténa sa bude týkať všetkých, ktorí do Poľska pricestujú organizovanou dopravou. Deti do 16 rokov nebudú môcť počas vianočných prázdnin opustiť domov bez sprievodu dospelej osoby.

Maďarsko

U našich južných susedov platí, tak ako v mnohých ďalších európskych štátoch, zákaz zhromažďovania a organizovanie verejných podujatí. Cez Vianoce sa nesmie stretnúť naraz viac ako desať ľudí a je jedno, či ide o súkromné alebo verejné podujatie.

Zákaz vychádzania platí v Maďarsku od ôsmej večer do piatej ráno. Opatrenia majú platiť do 11. januára. Maďarský premiér Viktor Orbán oznámil, že oslavy Nového roka sú tentoraz zrušené.

Ukrajina

Na Ukrajine sa proti oznámenému sprísneniu opatrení v boji proti koronavírusu postavili tisícky ľudí. Na demonštrácii v Kyjeve utrpeli počas zásahu zranenia desiatky policajtov. Protesty proti reštrikciám vypukli týždeň po ich oznámení. Ukrajinská vláda rozhodla, že všetky obchody s výnimkou tých, ktoré predávajú základné potreby, budú zatvorené od 8. až do 24. januára.

Ukrajina, tak ako Poľsko, umožní svojim občanom prežiť Vianoce a spustí lockdown až po skončení sviatkov. Keďže takmer 70 percent Ukrajincov sa hlási k pravoslávnej cirkvi, a tak Vianoce u našich východných susedov pripadajú na 6. až 9. januára. Majiteľom obchodov, ktoré ich budú musieť po sviatkoch zatvoriť, to však nestačí, a preto proti opatreniam protestujú.

Strety polície s Ukrajincami protestujúcimi proti zavedeniu lockdownu. Foto: TASR/AP

Nemecko

K tvrdému a dlhotrvajúcemu lockdownu pristúpili v Nemecku. Vláda kancelárky Angely Merkelovej nariadila opatrenia od 16. decembra do 10. januára. Podobne ako v ďalších európskych štátoch, aj v Nemecku sú zatvorené školy a obchody nepredávajúce základné potreby.

Práve vianočné nákupy v obchodoch označila Merkelová za dôvod, pre ktorý v Nemecku začali rásť počty nových nakazených. Zatvorené naďalej zostali aj reštaurácie a bary.

V Nemecku sa môže stretávať maximálne päť ľudí z dvoch domácností. Toto opatrenie bude mať výnimku na Štedrý deň a oba nasledujúce vianočné sviatky, keď bude môcť jedna rodina hostiť doma štyroch blízkych rodinných príslušníkov z rôznych domácností. Deti sa nerátajú.

Nemecká vláda vyzvala ľudí, aby boli trpezliví a rešpektovali nariadené opatrenia. Podľa nemeckého ministra zdravotníctva Jensa Spahna by sa malo ešte tento rok začať s očkovaním a veci by sa mali začať vracať postupne do normálu v lete 2021.

Francúzsko

Francúzsko od 15. decembra uvoľnilo tvrdý lockdown, ktorý v krajine galského kohúta platil od konca októbra. Ľudia už nepotrebujú vypĺňať formuláre s odôvodnením, prečo opúšťajú domov, ale bary, reštaurácie, divadlá, kiná a lyžiarske strediská zostávajú naďalej zatvorené.

Vláda nariadila, podobne ako ďalšie spomínané štáty, zákaz vychádzania. Vo Francúzsku platí od 20. hodiny večer do 6. hodiny ráno. Platiť to však nebude na Štedrý večer. Naopak, zákaz vychádzania bude v platnosti na silvestrovskú noc.

Opatrenia budú vo Francúzsku platiť do 20. januára. Škôlky a školy zostávajú síce otvorené, ale univerzity majú zostať zatvorené najmenej do februára 2021.

Taliansko

Vláda v Taliansku, ktorej sa medzi členskými štátmi EÚ podarilo pretlačiť zatvorenie lyžiarskych stredísk na celoeurópskej úrovni, vyčkávala s oznámením opatrení do ostatnej chvíle. Posledný piatok pred Vianocami ešte nebolo jasné, ako bude celoštátny lockdown vyzerať.

Podľa talianskych médií vláda plánuje zaradiť celú krajinu do červenej zóny na osem dní. Od 24. do 27. decembra a potom od 31. decembra do 3. januára. To znamená, že v Taliansku by mali počas vianočných sviatkov a Nového roka platiť tie najprísnejšie opatrenia.

Dánsko

Dánska vláda oznámila totálny lockdown od prvého sviatku vianočného, ale niektoré opatrenia začali platiť už týždeň pred Vianocami. Všetky obchodné centrá sú v krajine zatvorené a služby ako kaderníctva či autoškoly zatvoria tri dni pred Štedrým večerom. Všetky dánske obchody s výnimkou potravín a nevyhnutného tovaru zostanú zatvorené od 25. decembra až do 3. januára.

Švédsko

Úplne iný prístup ako všetky ostatné európske národy zvolili Švédi, ktorí žiadny tvrdý lockdown doposiaľ neuplatnili. Reštaurácie, bary, školy, divadlá, kiná a fitnescentrá nechali väčšinou otvorené, aj keď sa v krajine nakazilo už vyše 350-tisíc ľudí a takmer 8-tisíc už ochoreniu podľahlo. Tým sa Švédsko radí medzi európske štáty najviac zasiahnuté pandémiou a ukazuje sa, že švédsky model boja s pandémiou bez lockdownov nevyšiel. Aj kráľ Karl XVI. Gustav uviedol, že švédska vláda v boji proti koronavírusu zlyhala.

Veľká Británia

Najkurióznejší spôsob boja proti pandémii zvolil britský premiér Boris Johnson, ktorý napriek nie dobrému vývoju pandémie v Spojenom kráľovstve rozhodol, že nechce ľuďom kaziť Vianoce. Práve na sviatky sa od 23. do 27. decembra v Británii uvoľnia reštrikcie vzťahujúce sa na stretávanie sa ľudí. V tomto čase nemá platiť ani zákaz pohybu.

Britská vláda však odporučila ľuďom, aby kontakty cez sviatky i tak minimalizovali. Minister školstva Nick Gibb varoval, že vláda bude sledovať, či sviatočné uvoľnenie opatrení neprinesie opätovný nárast počtu nakazených. Nedá sa tak vylúčiť, že po Vianociach sa Británia ponorí do tretieho lockdownu.


Ďalšie články