Vianočný zázrak chce tento rok potešiť takmer 7 500 dôchodcov

fotka dochodcoviafff Foto: archív Vianočný zázrak

Každý darček má moc vyčariť úsmev na tvári. Týmto heslom sa riadi projekt Vianočný zázrak, ktorý už piaty rok teší seniorov na Vianoce.

Vianočný zázrak je tu od roku 2016 a založila ho Martina Skákalová Kasemová. „Vymyslela som platformu na sprostredkovanie radosti starším osamelým ľuďom v zariadeniach sociálnych služieb, na ktorých sa zabúda, sú mnohokrát opustení a Vianoce nie sú pre nich radostným časom.“

V tom čase na Slovensku nebola žiadna predvianočná iniciatíva, ktorá by sa zameriavala na seniorov. Pri vzniku sa inšpirovala projektom Ježiskova vnoučata, ktorý funguje v Česku pod záštitou Českého rozhlasu.

O zbierku je na Slovensku záujem. Každý rok sa zvyšoval počet zariadení pre seniorov, ktoré chceli, aby klienti neostali na Vianoce bez darčeka. No zároveň sa zvyšoval aj počet darcov. V prvom roku obdarovali dokopy 650 dôchodcov. Ďalší rok to už bolo 1 500 a minulý rok sa spoločnými silami podarilo potešiť skoro 6-tisíc seniorov. Dokopy za všetky ročníky bolo obdarovaných 11-tisíc dôchodcov.

Tento rok sa zapojilo takmer 7 500 seniorov a do nedele sa zatiaľ podarilo splniť viac ako polovica z nich. Zbierka by mala potrvať do 17. januára. V prípade, že sa im podarí obdarovať každého zapojeného seniora, skončí sa aj skôr. To sa zatiaľ každý rok podarilo.

Milé darčeky, ktoré potešia

Zapojiť sa do zbierky môže každý. Na stránke Vianočného zázraku si môže vybrať konkrétneho dôchodcu, ktorého chce obdarovať. Každý senior má k svojmu darčeku napísaný aj bližší popis, v ktorom sa môžete o danom človeku dozvedieť viac: „Pani Vierka je imobilná a väčšinu času trávi na lôžku a na invalidnom vozíku. Keď bola ešte pri plnom zdraví, rada chodila do prírody na prechádzky v akomkoľvek počasí. Aj teraz napriek chladnejšiemu počasiu by sa potešila krátkej prechádzke s doprovodom vonku. Zateplený vak – fusak pre vozičkárov by jej veľmi pomohol.“

Väčšinou si seniori želajú praktické a bežné veci, ktoré mnohí kupujeme aj svojim blízkym na Vianoce, ako sú knihy, papuče, ponožky, kozmetika či oblečenie. No niekedy priania dokážu prekvapiť aj samotnú autorku projektu: „Darček, na ktorý nikdy nezabudnem, je vypchatá líška, ktorú darkyňa zháňala v Rakúsku pre pána z domova dôchodcov v Nálepkove.“

„Mnohým seniorkám a seniorom i vo vysokom veku veľmi záleží na svojej vizáži alebo stretnú v zariadení spriaznenú dušu, ktorej sa chcú páčiť, a preto si želajú kozmetiku, make-up či protivráskové krémy,“ hovorí o darčekoch Martina Skákalová Kasemová. Za povzbudivé sa považujú aj zážitkové darčeky, keď si dôchodca želá zájsť si s darcom na kávu a zákusok do obľúbenej kaviarne.

„Veľmi milé bývali stretnutia rodičov s deťmi s vybraným seniorom, nejedna rodina takto prišla k novej babke či dedkovi,“ konštatuje Kasemová. No v súčasnej situácii takéto stretnutia nie sú možné. Už dva roky sa nepodarilo odovzdať darčeky seniorom osobne, z čoho sú veľmi smutní, pretože veľa z nich nemá svoje rodiny, ktoré by ich mohli navštíviť, tak sa tešili aspoň z týchto.


Ďalšie články