Muž si neprávom odsedel 16 rokov. Americká spisovateľka sa ospravedlnila za obvinenie zo znásilnenia

Alice Seboldová. Foto: Wikipedia/David Shankbone Alice Seboldová. Foto: Wikipedia/David Shankbone

Po štyridsiatich rokoch sa dočkal spravodlivosti. Anthonyho Broadwatera porota oslobodila spod verdiktu z 80. rokov minulého storočia. Americká spisovateľka Alice Seboldová ho vtedy označila za muža, ktorý ju mal znásilniť.

Americká spisovateľka Alice Seboldová sa verejne ospravedlnila Anthonymu Broadwaterovi, ktorého aj po jej svedectve pred štyridsiatimi rokmi odsúdili za jej znásilnenie.

V nedávnom súdnom procese totiž muža oslobodili. Porota sa zhodla, že Broadwater neznásilnil Seboldovú. Prokuratúra tiež uviedla, že pôvodné vyšetrovanie a súd sprevádzali značné pochybenia.

https://standard.sk/143457/totalita-sialenost-ministerstvo-pravdy-remisova-pise-o-kolikovej-zamere-trestat-hoaxy-vazenim/

Mužovi do väzenia dopomohla aj výpoveď samotnej Seboldovej, ktorá ho pred porotou identifikovala ako černocha, ktorý ju znásilnil. A to napriek tomu, že počas identifikácie pred políciou tak nespravila. Aj tak ho však napokon postavili pred súd.

„V roku 1982 som chcela spravodlivosť, a nie spáchať bezprávie. A určite som nechcela navždy a nenávratne zmeniť život mladého muža pre zločin, ktorý zmenil i môj život. Je mi to ľúto,“ vyjadrila sa Seboldová vo vyhlásení.

Spisovateľka o svojom prípade napísala knihu s názvom Lucky, ktorá obsahuje jej pamäte a spomienky na štúdium na Syrakúzskej univerzite v štáte New York. Tam malo dôjsť aj k jej znásilneniu.

Vydavateľstvo, ktoré túto knihu predávalo, zatiaľ jej distrbúciu zastavilo. Spoločnosť Netflix medzitým odstúpila od plánov sfilmovať dielo, spravila tak však ešte skôr, než padol verdikt na súde.  

Samotný Broadwater podľa vlastných slov plakal od šťastia, keď porota zvrátila pôvodné rozhodnutie a vyjadril vďaku za to, že sa Seboldová ospravedlnila. „Muselo si to vyžadovať veľa odvahy, aby to spravila. Pre mňa je to stále bolestivé, pretože som bol neprávom odsúdený, ale pomôže mi to v ceste, aby som sa vysporiadal s tým, čo sa stalo,“ uviedol muž.


Ďalšie články