Ide o život: Americkí lekári varujú pred znižovaním zdravotníckych štandardov v snahe o rovnostárstvo

Americkí lekári, ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP Americkí lekári, ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Cesta k rovnosti či skôr cesta do pekla? Skupina amerických profesorov a lekárov bije na poplach pre takzvaný návod k rovnostárstvu v americkom zdravotníctve. Ten môže podľa nich viesť k zníženiu zdravotníckych štandardov v krajine či k otvoreniu cesty pre nevedecké liečiteľstvo.  

Americká medicínska asociácia (AMA) a Asociácia amerických zdravotníckych vysokých škôl (AAMC) tvoria za veľkou mlákou takzvanú Spojenú komisiu pre zdravotnícke vzdelávanie, ktorá akredituje všetky medicínske školy v krajine.

Táto dvojica organizácií vydala 30. októbra kontroverzné usmernenie k „pokročilému zdravotnému rovnostárstvu”, ktoré sa má vraj dosiahnuť cez jazyk, agendu a koncepty. Ako varuje portál The Washington Free Beacon, podľa viacerých zdravotníkov môže táto snaha o vtlačenie progresívnej politiky do medicíny viesť k nevedeckým postupom a podkvalifikovaným lekárom.

O čom je tento návod pre nové, rovnostárske zdravotníctvo? Napríklad hovorí, že individualizmus a meritokracia (tzv. vláda najschopnejších) je „zákerná“ či „nenávistná“ agenda, ktorá je zraňujúca, respektíve „poškodzuje“.

V inom bode hovorí, že rozlišovanie ľudskej rasy ako náhrady za genetiku priamo vedie „k rastu rasovej zdravotnej nerovnosti“. Vyhlasuje tiež, že zdravotné náchylnosti nie sú biologickým, ale spoločensky vytvoreným procesom, alebo že pojem rasa nemá žiaden „genetický či vedecký“ základ.  

Nevedeckosť

Pretláčanie podobných nevedeckých procesov do zdravotníctva by bola katastrofa, myslí si pätica praktikujúcich lekárov a profesorov. Pre Washington Free Beacon vyjadrili svoje obavy nad tým, aký efekt to bude mať na budúcnosť amerického zdravotníctva.

Nebude to mať totiž vplyv len na používaný jazyk, ale aj na znalosti lekárov a na spôsob, akým liečia pacientov. Vo výsledku to podľa nich povedie k slabšej kvalifikácii, ušlým diagnózam a nevedeckému zdravotnému vzdelávaniu.

Pýtajú sa: Čo ak to povedie k tomu, že lekári nebudú chcieť kontrolovať členov rasových menšín na špecifické typy rakoviny? Keďže podľa progresívnych predstáv sveta tu nehrá genetika rolu. Avšak v skutočnom svete je opak pravdou.

„Niektoré náchylnosti nie sú o ekonomike či spoločnosti. Mnoho diagnóz – napríklad Tay-Sachsov syndróm, ktorý nadproporčne zasahuje aškenázskych Židov, a trojnásobne negatívna rakovina prsníkov, ktorá nadproporčne zasahuje černošky – sa zakladá na genetike. To sú otázky života a smrti, o ktorých sa tu rozprávame,“ podotýka chirurg Jeff Singer zo štátu Arizona.

„Snažia sa tlačiť spoločenské vedy do medicínskej vedy. Ale ako užívateľ zdravotníctva by som rád vedel, že lekár, ktorý ma lieči, je kvalifikovaný. Pretože ide o môj život,“ dodáva Singer.

Tlak od mimovládok?

Nejde pritom o ojedinelý názor. Na podobnú hrozbu upozornila tento rok pätica černošských profesorov v časopise New England Journal of Medicine. Argumentujú, že zamietanie rozdielnej genetiky medzi rasami ľudí je „naivnou formou farbosleposti”, ktoré môže viesť k zvýšeniu, nie zníženiu rozdielov v zdravotnej starostlivosti.  

Spomínaný návod je podľa portálu súčasťou tlaku progresivizmu na systém amerického verejného zdravotníctva. Dokument sa odvoláva na text zo septembra tohto roku zvaný Inkluzívna komunikácia od amerického Centra pre liečenie a prevenciu chorôb (CDC), ako aj na dokument od organizácie AMA zvaný Strategický plán na zapustenie rasovej rovnosti a pokročilého zdravotného rovnostárstva z mája tohto roku.

Tieto tézy sprostredkúvajú či podporujú neziskové organizácie ako Race Forward, ktorá protestovala proti zákazu kritickej rasovej teórie od prezidenta Donalda Trumpa, či Narrative Initiative, ktorá chce podporovať „dlhodobú zmenu naratívu”, aby boli „rovnostárstvo a sociálna spravodlivosť súčasťou sedliackeho rozumu“.

Tie majú pre zmenu financie od veľkých amerických nadácií. V texte sa spomína aj Nadácia otvorenej spoločnosti založená miliardárom Georgom Sorosom. Na ich správu o tom, že „testovanie DNA spája rasizmus a individualizmus do biologického determinizmu”, sa tiež odvoláva spomínaný návod od AMA a AAMC.


Ďalšie články